Nipt verlies Dubbelschaak in “friendly match” tegen HMC

Nipt verlies Dubbelschaak in “friendly match” tegen HMC

Na initiatief van HMC is er zaterdag 10 januari 2015 een vriendschappelijke match gespeeld tussen Dubbelschaak en HMC. Het waren spelers afkomstig van DS2/3 en HCM 4/5. De match werd bedacht door HMC doordat de maand januari voor ons amatuers niet een heel drukke maand is. Doordat namelijk Tata Steel in Wijk aan Zee gehouden wordt, is de Nederlandse schaakkalender vrij gehouden in januari en is er dus ook geen externe competitie. Begrijpelijk, want in Wijk aan Zee doen ook ongeveer 1000 amatuers mee, en dus zouden veel teams niet volledig aan kunnen treden met landelijke en regionale competities.
Maar er mag natuurlijk altijd wel zelf iets opgezet worden. En zo vond, op initiatief van Eric Merx, de match tussen Dubbelschaak en HMC plaats. Het werd een bloedstollende match tussen 11 Dubbelschakers en 13 HMC-ers (waarvan er 1 namens DS meespeelde om tot gelijke teams te komen).

Overigens was wel de TV aangezet met daarop live de partij Giri – Carlsen, welke tijdens de 1ste ronde van Tata Steel werd gespeeld. Zo was er meer dan volop te beleven in de benedenzaal van Grandcafe Rembrandt!

ds_hmc_1

De match tegen HMC werd nipt verloren. Dat was gezien de gemiddelde ratings wel enigszins verwacht, maar zeker gezien het eindigen van de match was een gelijkspel of zelfs overwinning een waarschijnlijker resultaat!

ds_hmc_2

Na 2 uur spelen was de uitslag 2-2. Na 3,5 uur spelen was er nog steeds geen team dat op voorsprong stond: 5-5 tussenstand. Inmiddels had wel Henk (foto hieronder) een gladgewonnen stelling uit zijn vingers laten glippen door een volle dame kado te doen en moest dus toch zijn meerdere erkennen in HMC’s teamcaptain Eric Merx.

ds_hmc_5

Bij de 5-5 tussenstand stond ook Reinder op een zeer dikke plus, want hij had een toren voor een loper en allebei wat pionnetjes. Maar Reinder had last van schaakblindheid en plaatste zijn toren op een veld dat door de loper bestreken werd. Het kostte hem een volle toren en dus meteen de partij.

ds_hmc_7

Roy hierboven op de foto speelde ook een bizar potje. Hij liet zich verleiden tot het verbruiken van weinig bedenktijd, door een zeer snel spelende tegenstander. Het kostte hem een pion en even later kwam hij een kwaliteit achter te staan. In het eindspel meen ik zelfs ergens een stuk, maar door het snelle spel ging zijn tegenstander toch in de fout en Roy wist de partij zelfs geheel te kantelen en zelfs nog te winnen!

ds_hmc_8

Op de foto hierboven in het midden links een goed gemutste Winston. Hij won van zijn tegenstander en zette daarmee een prima resultaat neer!

ds_hmc_6

Hans Bakx hierboven was de held van de dag. Hij kwam namelijk last-minute opdraven toen bleek dat er een oneven aantal spelers was. En hij won ook nog eens overtuigend!

Tom speelde een heel leuk aanvalspotje tegen Mari van Ooyen en meende de Chinese Variation tegen de Pirc te spelen. Het pakte wonderwel uit. De partij is hieronder te bewonderen.

 

De uitslagen:

1. Diederik Claassen – Bert Kramer 0-1
2. Tom van Stiphout – Mari van Ooyen  1-0
3. Roy van Esch – Bart van der Krogt 1-0
4. Ebe Reitsma – Chiel Koster 1-0
5. Henk Noordman – Eric Merx 0-1
6. Reinder de Boer – Luigi de Mas 0-1
7. Gregor den Dekker – Henk Mollema 0-1
8. Winston Brooker – Gert Jan van Dijk 1-0
9. Jacques Peeters – Ekko Oosterhuis  0-1
10. Joey van Haperen – Marc Smits 0-1
11. Joep Smetsers – Fred Slikboer ½-½
12. Hans Baks – Pieter Roos 1-0
Dubbelschaak – HMC 5½-6½

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar