Manuel Bosboom wint 2de Huub van Dongen Memorial!

Op zaterdag 22 juni organiseerde schaakvereniging Dubbelschaak ’97 voor de 2de maal het Huub van Dongen Memorial rapidtoernooi. Evenals vorig jaar was het toernooi een groot succes en ook nu wist een IM de titel te grijpen. Deze keer was Manuel Bosboom na 7 ronden de ongedeelde kampioen nadat hij in de laatste ronde van de nummer 2 geplaatst Ton van der Heijden won.
Maar naast het schaken viel er voor de deelnemers en toeschouwers veel meer te beleven. De opzet om quizvragen tussen de rondes door te stellen zorgden voor veel hilariteit in de zaal, maar ook voor hersengekraak. Ook was de quiz een mooie manier om herinneringen aan Huub op te halen.
Er deden dit jaar iets meer mensen mee aan het toernooi (54) en ook was de barbecue waar ongeveer 25 mensen aan meededen, weer erg gewild.

Opening

Na een warm welkom aan alle deelnemers, in het bijzonder titelhouder Manuel Bosboom en auteur Willem Hajenius, en aan de familie van Huub die mee hadden geholpen in de organisatie en gedurende de dag ook aanwezig waren, kon er even worden proefgedraaid met het oplossen van een paar quizvragen.

De eerste was een cryptogram: Deze schaker wilde op zijn Frans schenken.

Dit bleek toch al voor velen meteen een lastige te zijn, want slechts een enkeling kon antwoord geven. Tja, een kleine kennis van de Franse taal was noodzakelijk. Het antwoord was uiteraard Donner.

Daarna kregen de schakers een rebus voorgeschoteld. Deze bleek nog lastiger te zijn dan het cryptogram.

rebus

Maar schakers staan toch bekend om hun vermogen logisch na te denken? Toch blijkt het een heel ander vehaal te zijn bij dit soort quizvragen. Slechts 1 persoon uit de zaal wist het antwoord, paardesprong. Die appel daar in het midden bleek een lastige. Het is namelijk het logo van de SP. Tja… hoe zou het toch gaan aflopen met al die andere quizvragen gedurende de dag?

Schaaktoernooi

Het werd dus een pittige dag voor de schakers, immers als je even niet aan zet was tijdens het schaken, kon je je nog altijd verdiepen in de 2 quizvragen die ze voor elke ronde voorgeschoteld kregen. Zo zag je de ogen van veel schakers naar het projectiescherm gericht staan tijdens het schaken. Toch heeft het de toppers de eerste paar rondes weinig afgeleid, de uitslagen verlopen immers allemaal redelijk volgens verwachting.

In de 3de ronde stond er wel een daverende verrassing te gebeuren. 2013Verslag_01Dubbelschaker Ramon Jessurun was namelijk een dijk van een partij aan het spelen tegen Manuel Bosboom. In de complicaties had hij heel goed gezien dat hij een dame voor een toren kon gaan winnen. Zo geschiedde ook en er resteerde niets meer dan het uittikken van de partij. Maar ja, dan pas merk je dat je tegen een IM aan het spelen bent. Manuel won de partij uiteraard niet, daar was de materiele achterstand te groot voor, maar hij had wel heel slim een vesting opgezet waardoor Ramon geen kans meer zag verder te komen in de partij. Desalniettemin was een remise tegen een 500 ratingpunten hogergeplaatste titelhouder een geweldig resultaat. De Dubbelschakers waren iets minder verrast. Ramon had namelijk eerder die week nog het rapidkampioenschap van Dubbelschaak gewonnen met maar liefst 6 uit 6! Ramon was in vorm en dat hebben zijn tegenstanders geweten. Een uiteindelijke gedeeld 3de plaats was een super resultaat voor Ramon, die deze zomer helaas voor de Boxtelse schaakclub naar Mexico zal gaan emigreren voor naar eigen zeggen “onbepaalde tijd”…

Aan het toernooi deed ook een blinde schaker mee, 2013Verslag_02Lucas de Jong. Wat is dat toch ontzettend knap dat je als blinde aan een rapidtoernooi mee kunt doen! Op de foto hiernaast zie je hem in aktie tegen Coen van der Meijden. Beide spelers communiceren dus mondeling de zetten met elkaar en voeren de zetten van beide spelers uit op hun eigen bord. Met een telefoon aangesloten op de digitale klok en een oortje kan Lucas indien gewenst de tussenstand op de klok opvragen. En Lucas deed het enorm goed, 2,5 uit 7 en een TPR van bijna 1700 (bijna 100 punten boven zijn eigen rating) is in een rapidtoernooi een prestatie van formaat.2013Verslag_03
Overigens had de organisatie nog het idee om een bonusquizvraag in te lassen. Namelijk iets in de trand van: “Wat was de 3de zet van Lucas in zijn laatste partij?”. Iedereen heeft het antwoord voorbij horen komen, maar ik vermoed dat de kans dat iemand het antwoord goed had gehad wel heel erg klein was geweest…

Het toernooi verliep verder probleemloos. Bij mijn weten is er niks voorgevallen. Wel werden er soms ontzettend snel geschaakt als beide spelers nog maar een paar seconden op de klok hadden. Maar dat hoort erbij en geeft een gezonde dosis spanning. Op de foto hiernaast de beste jeugdspeler van de dag. Jesse van Allaart eindigde met 3 uit 7 op een mooie 33ste plaats en zocht een mooi schaakboek uit tijdens de prijsuitreiking. Zijn tegenstander op de foto is overigens Willem Hajenius, schaker maar ook auteur. Hij heeft onder andere het bekende boek “’t Amusement” geschreven. Een exemplaar van dit boek had de organisatie als prijs in natura beschikbaar en Willem heeft het boek gesigneerd voor de winnaar van de quizvragen.

De stand na 4 ronden was enorm spannend… maar liefst 7 schakers met 3,5 punt op de gedeeld 1ste plaats. Zou daar nog wel een ongedeelde kampioen uit kunnen komen? Nou, dat bleek geen issue. Manuel had zich prima hersteld na zijn remise tegen Ramon en won alle partijen daarna overtuigend. Zelfs Ton van der Heijden, ook bijna 2300, had met zwart niks in te brengen tegen deze super ervaren snelschaak IM. Wim Molenkamp zag via een sterk slot zich nog op een ongedeeld 2de plaats eindigen en de Dubbelschakers Rob van Meurs en Ramon Jessurun deelde de 3de plaats.

Prijsuitreiking

Gelukkig was het weer weer stukken opgeklaard later op de middag zodat de prijsuitreiking zoals gebruikelijk buiten op het terras kon plaatsvinden. Na de verschillende 2013Verslag_04bedankjes richting de deelnemers, organisatie en Grandcafe Rembrandt was het eerst tijd om de Dubbelschakers te huldigen voor de verschillende titels die zij behaald hadden. Het toernooi is namelijk ook de seizoensafsluiting van de schaakclub en dus mochten de winnaars ten overstaan van groot publiek hun prijzen ontvangst komen nemen.
Daarna was het tijd voor de antwoorden van de quizvragen. Niemand had alle vragen goed. Er zaten vragen bij die je haast niet kon weten zonder dat je Huub heel erg goed kende of een portie geluk. Toch was het Ericjan Morren (op de foto hierboven) gelukt om liefst 13 van de 14 vragen goed te hebben! Runners up waren de Dubbelschakers Rob van Meurs en Peter Boll die ieders 12 vragen goed hadden.

Beste Dubbelschaker van de dag was Rob van Meurs. Hij mocht al vaker naar voren komen voor verschillende Dubbelschaakprijzen, maar als beste Dubbelschaker won hij de bokaal om “De Gulden Hoekpion”. Een mooie prestatie, maar wel op de hielen gezeten door Ramon die met hetzelfde aantal punten en weerstandspunten, maar op 0.25 SB punt na naast deze prijs greep. Toch mochten beide mannen wel de 3de geldprijs delen, en dat deden ze dan ook bijna letterlijk!

Rob van Meurs en Ramon Jessurun
Rob van Meurs en Ramon Jessurun

Er was naast de prijs voor beste jeugdschaker en beste quizzer, ook nog een prijs voor de speler met de beste prestatie tov zijn eigen rating. Eigenlijk was dit Wim Molenkamp, maar omdat hij al 2de was geworden in het toernooi en dus een geldprijs kreeg, ging deze prijs naar Gerard Kastelijn, ook een Dubbelschaker. Met een rating van bijna 1800 wist hij toch 5 punten te halen in een sterk deelnemersveld en zijn TPR was bijna 2000!

2013Verslag_06Als laatste werden de geldprijzen uitgedeeld. Rob en Ramon deelden 25 euro, Wim Molenkamp speelde zoals gezegd een ijzersterk toernooi en werd ongedeeld 2de, daarmee 50 euro in zijn zak stekend. Maar de hoofdprijs van 100 euro ging zoals gezegd naar Manuel Bosboom. In een kleine speech gaf hij aan het een ontzettend gezellig toernooi gevonden te hebben en hij zou zeker gaan proberen volgend jaar weer van de partij te zijn. Later tijdens de barbecue gaf hij aan dat hij het zo jammer vond dat hij de eerste editie had gemist. Hij had er al verschillende limericks voor bedacht… en hij wist ze nog ook, want hij schudde er zo 3 uit zijn mouw! Ik hoop dat hij ze nog opstuurt naar de organisatie.

Na de prijsuitreiking is er door ongeveer 25 man genoten van een prima verzorgde barbecue door Grandcafe Rembrandt. Er werd nog lang nagekletst en biertjes gedronken. Een enkeling waagde het zelfs nog om het Boxtelse nachtleven in te duiken… het werd een latertje met lichte koppijn de volgende dag voor sommigen, maar het was een fantastische dag!

Voor volgend seizoen staat er weer een nieuwe versie van dit toernooi op het programma, weer in een nieuw jasje. Het idee is om via wat sponsoring een heel sterk bezet rapidtoernooi te organiseren en zodoende mogelijk wat GMs naar Boxtel te kunnen halen.
Maar de gezelligheid zal altijd bovenaan blijven staan, maar wat dat betreft zal dat allemaal helemaal goed gaan komen. Hopelijk tot volgend seizoen!

Er zijn overigens gedurende de dag nog flink wat foto’s gemaakt. Een grote collectie hiervan is te vinden via deze link. Met dank aan Rene Olthof! Mocht je een foto van jezelf zien en je hebt een Facebook account, dan kun je jezelf taggen. Dan kunnen al je Facebook vrienden je ook in aktie zien!

Verder zijn hieronder nog alle quizvragen en hun antwoorden te vinden. De antwoorden zijn nog verborgen, zodat mensen die zelf willen proberen niet per ongeluk het antwoord meteen zien. Je kunt de antwoorden gemakkelijk zichtbaar maken door op de linkjes te klikken. Het spreekt allemaal voor zich.

De eindstand:

Plaats Naam Punten WP SB Rating TPR W/We
1 Bosboom, Manuel 6.5 32.0 29.25 2408 2530 +0.60
2 Molenkamp, Wim 6.0 32.0 27.75 2063 2437 +2.38
3 Van Meurs, Rob 5.5 29.0 20.50 2178 2221 +0.44
4 Jessurun, Ramon 5.5 29.0 20.25 1974 2234 +1.65
5 Van der Heijden, Ton 5.0 33.0 20.50 2288 2188 -0.53
6 Wijnhoven, Theo 5.0 32.0 22.25 2064 2066 +0.24
7 Boll, Peter 5.0 31.0 20.50 2112 2087 -0.08
8 Konings, Frans 5.0 29.0 18.00 2150 2104 -0.26
9 Kastelein, Gerard 5.0 25.5 18.50 1793 1964 +1.70
10 Van der Meijden, Martien 4.5 31.0 20.25 2157 2078 -0.34
11 Van Lankveld, Wil 4.5 28.0 14.25 1935 1966 +0.41
12 Morren, Eric-jan 4.5 26.5 15.00 1791 1899 +0.90
13 Van der Zwet, Bart 4.5 23.5 14.25 2101 1900 -1.24
14 Stada, Jim 4.5 22.5 11.75 1770 1854 +0.60
15 Van Ginkel, John 4.5 22.0 12.00 1866 1888 +0.40
16 Veenstra, Wopke 4.5 21.5 11.25 1988 1871 -0.76
17 Van Loy, Rick 4.0 31.0 14.75 2029 1993 -0.22
18 Den Boer, Karel 4.0 27.5 12.00 1640 1820 +1.24
19 Wolferink, Frans 4.0 26.0 11.75 2025 1901 -0.92
20 Hajenius, Willem 4.0 25.5 11.50 1931 1769 -1.12
21 Gordebeke, Floris 4.0 25.5 11.50 1579 1696 +0.78
22 Winkels, Marcel 4.0 24.5 10.50 1939 1972 +0.33
23 Mostertman, Loek 4.0 24.0 12.00 1993 1744 -1.70
24 De Vries, Ronald 3.5 29.0 11.75 1590 1674 +0.32
25 Plantema, Marco 3.5 28.5 11.50 1779 1905 +1.08
26 Du Chatinier, Gunie 3.5 28.0 10.75 1905 1856 -0.38
27 Van Meerkerk, Jaap 3.5 26.5 9.75 1711 1681 -0.28
28 Blankert, Willem 3.5 26.0 10.25 1941 1744 -1.53
29 Szoke, Harry 3.5 25.5 9.50 1578 1819 1819
30 Van der Meijden, Coen 3.5 25.0 10.25 1400 1737 1737
31 Van den Elzen, Michel 3.5 24.5 9.75 1764 1785 +0.32
32 Deckers, Frans 3.5 24.0 8.75 1593 1741 +1.19
33 Allaart, Jesse 3.0 24.0 6.75 825 935 +0.45
34 Muntean, Victor 3.0 22.0 7.50 961 1176 +1.29
35 Kampfraath, Eric 3.0 22.0 5.50 1600 1390 1390
36 Driesten, Bart 3.0 21.5 6.00 1437 1508 +0.46
37 Reiding, John 3.0 21.0 6.50 1627 1456 1456
38 Van den Dries, Jan 3.0 20.0 5.00 1396 1370 -0.38
39 De Jong, Lucas 2.5 25.0 6.75 1600 1685 +0.43
40 Berkelmans, Gilion 2.5 23.0 4.75 1896 1570 -2.38
41 Van de Berg, Paul 2.5 21.5 6.25 1500 1340 -1.31
42 Strik, Bonny 2.5 21.0 4.25 1525 1566 +0.14
43 Burg, Miriam 2.5 20.0 4.75 1350 1421 +0.23
44 Mollema, Henk 2.0 21.5 3.00 1477 1455 -0.40
45 Muntean, Adrian 2.0 21.5 2.50 1200 1174 -0.28
46 Boumans, Mark 2.0 18.5 2.00 1441 1254 1254
47 Van der Ham, Erwin 2.0 18.0 2.25 1200 1512 1512
48 Mahieu, Pjotr 2.0 18.0 2.00 1350 1397 +0.17
49 Van Dun, Joop 2.0 18.0 1.75 1249 1076 -1.30
50 Paulissen, Tycho 2.0 14.0 1.50 1318 1310 -0.31
51 Braun, Eric 1.5 24.0 4.25 1628 1565 -0.53
52 Van de Krogt, Bart 1.0 25.0 10.00 1656 1806 +0.45
53 Van Haperen, Joey 1.0 20.0 5.00 1241 1150 -0.70
54 Van Gestel, Sjef 1.0 15.0 0.25 1200 620 -1.25

 

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar