Kunstzinnige editie Huub van Dongen Memorial prooi voor Manuel Bosboom

Zaterdag 25 juni organiseerde Dubbelschaak ’97 uit Boxtel de lustrumeditie van het Huub van Dongen Memorial toernooi. Het is wederom een geslaagde editie geworden met ongeveer 50 deelnemers en een gevarieerd programma. Want zoals altijd is er op dit toernooi veel meer te beleven dan alleen het spelen van 7 rapidpotjes schaak.

Zo had het toernooi dit jaar als thema “kunst”. De deelnemers kregen tussen het schaken door de gelegenheid quiz vragen over kunst te beantwoorden. Een van de vragen was bijvoorbeeld deze: Wat is de 6de zet van Napoleon in onderstaande partij?

vraag kunstquiz

De winnaar van deze kunstquiz is overigens Dubbelschaker Hans Heijstek geworden, die slechts 2 foutjes maakte. Hij won hiermee een mooie fles Van Gogh wijn.

Naast deze kunstquiz en het schaken werd het toernooi nog opgesierd door professioneel fotograaf cq designer, Sander Stekelenburg van Profiel Ontwerp. Sander maakte gedurende de dag vele mooie foto’s en werkte deze ter plaatse bij met behulp van digitale fotobewerking software. Op deze manier werd er dus tijdens het schaaktoernooi live kunst geproduceerd! De foto’s zijn te vinden in een fotoalbum op de Facebook pagina van Dubbelschaak.

Maar natuurlijk werd er ook geschaakt. Er werden vele mooie gevechten geleverd, waarbij de beide IMs die meespeelden aan het toernooi, Manuel Bosboom en Herman Grooten, al snel punten hadden gemorst en zodoende hun plaats aan de eboarden af hadden moeten staan. De grootste verrassing van het toernooi was waarschijnlijk de overwinning van Voerendaler Ericjan Morren op Herman Grooten in de 1ste ronde. Zijn partij is te vinden in het partij overzicht onderaan dit verslag.

Bosboom verloor in de 2de ronde een half puntje tegen de Marcel Winkels. Deze andere Voerendaler speelde wellicht het beste toernooi van iedereen gezien zijn torenhoge TPR ten opzichte van zijn eigen rating. En eigenlijk moet gezegd worden dat Bosboom daar niet een halfje verloor, maar won, want hij heeft de gehele partij slecht tot verloren gestaan.

Maar dat was niet de enige partij dat Bosboom een mindere stelling had. Dat had hij in een paar andere partijen ook en die wist hij zelfs nog allemaal in winst om te zetten! Uiteindelijk behaalde hij 6,5 uit 7 en daarmee wist hij het toernooi ongedeeld te winnen. Het was inmiddels de 3de eindoverwinning voor hem op ons toernooi, een knappe prestatie, want het deelnemersveld is doorgaans niet zwak te noemen.

Herman Grooten had de vorm niet bepaald te pakken dit toernooi en werd uiteindelijk slechts gedeeld 15de. Wel kreeg hij nog een mooie gelegenheid zijn nieuwe boek te promoten door de aanwezigen een korte demonstratie te geven van wat er zoal in zijn boek te vinden is. Daarnaast is door Sander Stekelenburg tevens onderstaande foto gemaakt.

Een mooie promotiefoto voor Herman zijn nieuwe boek
Een mooie promotiefoto voor Herman zijn nieuwe boek

Goede 2de werd Thomas Mollema en gedeeld 3de werden Marcel Winkels en Peter Boll. Laatstgenoemde is hiermee de hoogst geëindigde Dubbelschaker en Peter won hiermee de trofee om De Gulden Hoekpion.

Amateurschaak

Overigens werd er naast het schaaktoernooi in de achterzaal van Grandcafe Rembrandt ook nog een interessante partij gespeeld door 2 beginnende schakers… Zie de foto’s hieronder:

Voor de geoefende schaker niet een heel spannende stelling...
Voor de geoefende schaker niet een heel spannende stelling…
Maar waarschijnlijk door een biertje teveel zag wit teveel witte koningen en gaf het maar op...
Maar waarschijnlijk door een biertje teveel zag zwart teveel witte koningen en gaf het maar op…
De eindstand

eindstand memorial 2016

De partijen gespeeld op het eboard (alleen ronde 4 mist)

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar