Dikke overwinning voor 2de team!

Het 2de team heeft na 2 wedstrijden in de externe competitie evenzoveel matches weten te winnen! Dat mocht ook zeker wel, want de laatste jaren is dit team, wat ooit nog in de NBSB promotie klasse speelde na de fusie tussen De Waltoren en De Gestelse Pion, afgezakt naar de lagere regionen in de zaterdag competitie.

Afgelopen zaterdag werd er afgereisd naar het Brabantse Dongen. Maar voor we daar verder op ingaan terug naar een dag eerder. Een schuldig voelende Diederik speelde namelijk vooruit. Niet alleen, zoals hij hieronder aangeeft, omdat hij vergeten was te inventariseren onder de leden wie er kon spelen deze speeldag. Nee, ook flikte onze voorzitter het om juist op een externe schaak zaterdag een etentje bij hem thuis te organiseren waar doorgaans de halve schaakclub bij uitgenodigd wordt. Nee, er MOEST vooruit gespeeld worden. Dan maar niet op verjaardag bij schoonmoeders…

Dan Diederik zelf aan het woord:

Het tweede heeft dit jaar een team van 6 vaste spelers en wel 10 invallers. Het is dus zaak om op tijd te inventariseren wie erbij kunnen zijn. Door alle drukte is dat voor deze wedstrijd in de vergetelheid geraakt dus kwamen we aan het begin van de week nog 1 speler tekort en waren de invallers op. Ikzelf hoor, door vaste verplichtingen op zaterdag, niet bij de groep invallers maar voelde me schuldig en bood aan vooruit te spelen. Zij bleken bereid maar helaas bleek hun clubavond op vrijdag te zijn en toen moest ik net naar de verjaardag van mijn schoonmoeder. Derhalve kwam ik vrijdagavond aan in het parochiehuis van Dongen. Een statig herenhuis, voormalige pastorie, die er nog uitzag als in de jaren 50 met dito meubels maar wel vol met mappen gekopieerde misteksten waarvan ik menige rug heb bestudeerd. Omdat de gewone clubavond een rapid-avond was werden wij in een apart zaaltje gezet. De koffie en het fris mocht je zelf pakken en aan het eind van de avond afrekenen. Zo gaat dat nog in een parochiehuis.

Ik mocht tegen de meest ervarene van de Haast familie. Vader Jan had, zoals hij zelf vertelde, zijn kinderen enthousiast gemaakt met schaaktoernooitjes bij hen thuis die hij in het begin uiteraard allemaal won maar daar kwam al snel een eind aan. Het talent is bij zijn kinderen vele malen groter. Onze partij is nooit spectaculair geweest. Wij speelden beiden een fianchettosysteem waarin ik toch vrij snel f5 speelde om wat te forceren. Jan had het me al een paar keer wat moeilijker kunnen maken toen hij me een tweede pion cadeau gaf, net gepakt op f4 in onderstaande stelling.

Ik heb hier nog wel wat uitdagingen. De pion op b7 kan snel onder vuur genomen worden, g6 staat ongedekt en uiteraard staat de dame in een penning waar niet meteen van geprofiteerd kon worden (zijn Dd3 is de beste zet) maar waar wel rekening mee gehouden moest worden. In plaats van het beste 18: – Kg7 of Dg5 spelde ik 18.., Df6. Wanneer je dan beiden niet ziet hoe sterk 19: e5 wel niet is (objectief nog steeds -3 maar met heel veel complicaties) dan blijft dit de komende 5 zetten ook zo. Na 19: c3 – Dg7 20: Tf-e1 – Tb8 21: Te3 – Le6 22: a3 – a6 23: Ph4 – Pe5 was deze dreiging helemaal weg en toen mijn tegenstander prompt met 24: Dd1 – Df6 25: Tg3 een paard weggaf konden de stukken in de doos. Het had nog spannend kunnen worden met: 25: Pf3 omdat ik Lg4 van plan was en ik hopelijk gezien zou hebben dat het eindspel na dame- en paardruil nog niet zo makkelijk was.

Zover kwam het dus niet en na nog wat gezellig nageschaakt en nagekletst te hebben kon ik om half 12 weer met een punt naar huis. Dat was maar goed ook want de volgende dag bleek Joop ziek te zijn en was het al weer 1-1 nog voor de wedstrijd werd hervat.

Zoals gezegd organiseerde Diederik en etentje voor de halve schaakclub. Gelukkig echter hadden de meeste Dubbelschakers hier toch voor gepast en gaven uiteraard voorrang aan het clubbelang. Het was alleen Joop die namens het 2de team toch de voorkeur gaf aan het eten en de toch altijd wel erg lekkere wijn die bij Diederik uit zijn stoffige wijnkelder komt. We zullen Joop hier later nog eens streng op aanspreken, maar de voorzitter zelf die mag wel even op het strafbankje! Het is de vraag of Diederik niet direct uit zijn functie gezet dient te worden??? Maar ja… met 80% van het bestuur dat al was weggelopen zal het niet makkelijk zijn direct weer de voorzitter te moeten gaan vervangen… Genoeg daarover!

Omdat er geen invaller voor Joop meer geregeld kon worden gingen er dus 6 Dubbelschakers richting Dongen met een 1-1 tussenstand. Daar wachtte direct al de eerste uitdaging… Het vinden van een parkeerplaats. Kennelijk is de fiets nog niet uitgevonden daar, want werkelijk elke parkeerplaats was bezet. De Dubbelschakers moesten een halve marathon lopen vooraleer ze uiteindelijk dan op de plaats van bestemming waren.

Maar ondanks dat de Dongenaren niet kunnen fietsen zijn het wel gastvrije mensen. Er werd keurig gewacht tot alle spelers aanwezig waren in de speelzaal en zo was alle stress in no-time verdwenen. Op naar de schaakpartijen!

Joey en Roy waren als eerste klaar. Zij wonnen redelijk eenvoudig nadat hun tegenstanders respectievelijk een mat en dameverlies over het hoofd zagen. Laten we eens kijken:

Bovenstaande stelling is uit de partij van Joey, die met de witte kleur speelde. Hij vind hier heel knap de enige zet die direct winnend is, namelijk 22. Pf4! Met een gapende zwarte koningsstelling is mat eigenlijk niet te voorkomen na de volgende zet Pcd5, tenzij zwart een halve doos aan materiaal zou geven. Zijn tegenstander zag het in ieder geval ook niet meer en 3 zetten later stond daar inderdaad de witte dame op h8 schaakmat te zetten.

Roy won ook overtuigend. Een enkel schoonheidsfoutje wellicht onderweg, maar dat mag natuurlijk altijd! Hieronder geeft hij zelf commentaar op zijn partj.

Ebe wist hierna al voor het eerste matchpunt te zorgen. Zijn tegenstander speelde erg sterk in de opening, kreeg duidelijk voordeel en ontwikkelde een daverende aanval op de koning van Ebe. Maar niks is zo moeilijk een winnende aanval te converteren. Ebe zijn tegenstander kwam niet verder en schoot 3 bokken van zetten na elkaar waarna Ebe alweer in het voordeel was. Het liep van kwaad tot erger, want even later werd er via een dubbele aanval ook nog een volle toren verloren en toen konden de stukken direct de doos in.

Hierna was Hans B klaar. Na een ietswat passieve opening ging zijn tegenstander op pionnenjacht. Maar zoiets is eigenlijk alleen toevertrouwd aan Hans #. Zie onderstaande stelling:

Hans is wel wat creatief geweest. Met alle zware stukken op het bord zomaar met de koning naar e3 gaan wandelen! Maar alle stellingsinzichten kunnen direct overboord als zwart besluit op h2 te pakken. Misschien had hij niet in de gaten dat de stukken ook achteruit mogen?

Hiermee stond het al 5-1. De laatste 2 partijen eindigden in een remise en zodoende stond daar een prachtige 6-2 overwinning!

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar