L’histoire se répète

Door Gilion Berkelmans

In de 4e ronde traden we aan tegen De Drie Torens. Vorig jaar leverde dit 7 remises op met als apotheose de wedstrijd Martien van der Meijden – Wilbert Kocken die in het voordeel van Martien en daarmee in het voordeel van Dubbelschaak werd beslist.

Na het Brabants kwartiertje en het nodige geschuif van de tafels (het derde bleek ook thuis te spelen en de tafels stonden nog in een soort anderhalve-meter-afstand opstelling) was het tijd voor de vlammende inspiratiespeech van El Presidente. Geconcentreerd kweten wij ons aan onze taak.

Teamleider Rob zelf aan het woord: “Mijn partij was de saaiste in jaren. Wit had geen zin in scherpe varianten en het werd een anti-Meraner. Deze slotstelling zegt genoeg. Boring!!”

Daarna stroomden de punten binnen. Brent speelde naar eigen zeggen een van zijn slechtste partijen van de laatste tijd. Hij komt niet zo goed uit de opening en offert “bijna als noodgreep” brengt ze een kwaliteitsoffer dat wel gevaarlijk is, maar niet per se goed. Zijn tegenstander ging al vrij snel de fout in, waardoor het uiteindelijk toch goed uit pakte voor Brent.

Arjan VERDRIEVOUDIGDE met een overwinning zijn puntentotaal! Hij zette tegen een Modern Defense zijn stukken niet goed neer, waardoor zwart een aanval op zijn koningsvleugel kreeg. Volgens Arjan had hij ook de damevleugel onder druk moeten zetten. Gelukkig voor ons gebeurde dat niet en kwam de na vereenvoudiging volgende stelling op het bord.

Hier maakte zwart met Kf7 een blunder. Na 1. Lc4+, d5 2.Lxd5+, cxd5 3.Dxd5+ Le6 koos Arjan voor 4.Db7+ Kg8 5.Txg7 Dx97 6.Tg1 7.Kg1 Ziet er goed uit: een dame, paard en 5 pionnen tegen 2 torens en 2 pionnen voor zwart. Maar het kon beter: 4.Pg5+ Dxg5 5.Db7+ De7 6.Txg7+Kx97 7.Dxe7+.Scheelt een kwaliteit, maar een punt is een punt.

In mijn partij lette ik niet goed op in de opening en kreeg een ontwikkelingsachterstand. Volgens de computer viel het allemaal mee, maar die gaat uit van optimaal spel. Het speelt lastig. Toch kwam zwart in tijdnood en was de partij na enkele onnauwkeurigheden vrij plotseling afgelopen. Ik was vooral tevreden over de tijdsindeling.

Nadat het 3,5 – 0,5 was, besloot Michel om remise aan te bieden. Het evenwicht in zijn partij was nooit verbroken. Zijn tegenstander kwam wat in tijdnood en bood na 20 zetten remise aan. Op dat moment was de situatie op de borden nog onduidelijk, maar toen het de goede kant op ging bood Michel na 30 zetten remise aan waarna het dus 4-1 werd met Martien, Wil en Niels nog aan zet. Dat wordt misschien wel een ruime overwinning!

Wil speelde tegen Danniël van Boxtel. Maar Danniël speelt toch altijd Niels #?, zullen de trouwe fans/volgers van Dubbelschaak zich afvragen. Vorig jaar niet en nu weer niet.

Wil kreeg het Collesysteem tegen. Hij opende een gelijkstaande stelling. Dat ging verkeerd: te weinig ruimte en geen goede velden voor zijn loper en dame. Danniël bouwde zijn ruimtevoordeel langzaam maar zeker uit. Materiel stond het gelijk, positioneel zeker niet. Helaas voor Wil een uitstekende partij van Danniël.

Dan Niels #. Hij verscheen met een zwaar gehavend aangezicht, alsof hij eigenhandig de Russen uit Cherson had gejaagd om ze vervolgens over de Dnjepr te jagen. Maar nee, hij liep de donderdagnacht voor de wedstrijd dronken naast zijn fiets om over zijn fiets te vallen en zijn stuur tijdens deze slapstick vast te houden. Een act voor één heer. Maar hij was duidelijk niet op zijn achterhoofd gevallen…. Padoem pats!

Niels staat met zwart beter en speelde na 1.   a4 2.Pxd6 axb3 3.Pxf8 bxc2 (bxa2 is beter) 4. Tc1 Lxf8 5.Txc2

Hier staat zwart goed, maar Niels speelt te passief, ruilt veel af, laat een toren op de 8e rij toe die de loper op f8 pent. Niet goed ingeschat, jammer en bovendien 4-3! Nu mag Martien niet verliezen!

Weer is de wedstrijd tussen Martien en Wilbert cruciaal. Moest Martien vorige keer winnen, nu is remise voldoende voor de overwinning.

Martien kende de theorie van de eerste 13 zetten en kon “op zijn increment” spelen. Maar toen hij uit zijn theorie was had hij het vermoeden dat er een combinatie in MOEST zitten. Daar ging al zijn bedenktijd! Hij had zich rustig verder moeten ontwikkelen ondanks zijn 2 geofferde pionnen. Het valt niet mee iets te vinden dat er niet is! Gelukkig voor ons wist Martien in de complexe middenfase zijn hoofd koel te houden, de partij weer gelijk te trekken en remise te maken. Opnieuw 4,5 – 3,5: L’histoire se répète!

Dubbelschaak staat nu met 6 uit 8 matchpunten keurig tweede. Lekker bezig!

Dubbelschaak ’97 1RatingDe Drie Torens 1RatingRonde 4
Burg, B. (Brent)2155Feelders, A.J. (Ad)19871 – 0
Meijden van der, M.C.M. (Martien)2056Kocken, W.G.R.M. (Wilbert)2026½ – ½
Meurs van, R. (Rob)2015Bighelaar van den, J.H.A.M. (Joost)1975½ – ½
Stee van der, M. (Michel)2005Leemans, H.M.C.A. (Huub)1978½ – ½
Lankveld van, W.L.M. (Wil)1934Boxtel van, D.A.F.J. (Danniel)18560 – 1
Berkelmans, G. (Gilion)1854Weel, J.J.M. (Jaap)18941 – 0
Heijstek, C.H. (Niels)1952Jansen, A.G.J. (Arnoud)19280 – 1
Schuurmans, A. (Arjan)1827Olree, A. (Alex)18501 – 0
Gemiddelde Rating:1975Gemiddelde Rating:19374½-3½

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar