Extern: Dubbelschaak 1 – Zuid Limburg 3.

Door Brent Burg

De uitslag van de recente tweede Kamerverkiezingen is ook bij Dubbelschaak ingeslagen als een bom. De Café-appgroep maakte overuren en verhitte discussies werden gevoerd. Wat je er ook van vindt, duidelijk is dat het politieke gedachtegoed van de diverse Dubbelschakers ver uiteenloopt.

Alsof het zo moest zijn, speelde Dubbelschaak 1 de eerste externe wedstrijd na de verkiezingen tegen Zuid-Limburg. Limburg, de thuisprovincie van Geert Wilders en provincie waar hij bijna een absolute meerderheid heeft behaald. Moet je eigenlijk wel willen spelen tegen zulke gasten? Niels vond van niet, boycotte de wedstrijd en ging op de Dam protesteren. Guido was gelukkig minder principieel en was bereid in te vallen.

Martien hield zich in de appgroep redelijk op de vlakte, maar insiders hadden al wel signalen opgevangen waaruit zijn politieke voorkeur bleek. Martien offert namelijk graag pionnen om een hoger doel te bereiken. En welke politieke partij kan dat als geen ander? De VVD natuurlijk! Al jarenlang worden Groningse pionnetjes, toeslagenouderpionnetjes en zorgpionnetjes opgeofferd ten faveure van de elite. Je moet er maar bij willen horen! Sinds deze zaterdag weten we zeker dat Martien een rasechte VVD’er is: hij ging namelijk op verantwoordelijkheidsvakantie. ‘’Ik heb de vorige partij verloren, laat de rest het dit keer maar uitzoeken’’, zal hij gedacht hebben. Dat verdient al geen schoonheidsprijs, maar om het nog bonter te maken kwam hij om half 6 -alsof er niets gebeurd was- doodleuk binnenstappen voor het bier en de bitterballen! Gelukkig nam Peter wel zijn verantwoordelijkheid als vaste invaller.

Dan naar de wedstrijd. Tijd voor een beschouwing, uiteraard puur op de inhoud.

Als eerste was Arjan klaar. Arjan is geen groot redenaar, maar wel een aardige en slimme gast die geen vlieg kwaad doet. In dat opzicht lijkt hij erg op Pieter Omtzigt. Maar daar houdt de vergelijking niet op, want net als Pieter kreeg Arjan enige tijd geleden te horen ‘’functie elders!’’. In de laatste wedstrijd van vorig seizoen moest werd Arjan namelijk zonder scrupules door de fractieleider naar de bank verwezen. Te lage rating! Net als Pieter was Arjan even ontdaan, hoewel Arjan naar verluidt wel gewoon kon blijven werken. En hij is inmiddels sterker teruggekomen! Hij staat dit seizoen op een keurige plusscore en speelde vandaag een solide remise tegen een sterkere tegenstander. Arjan zelf over zijn partij:  ‘’ Frans Rubinstein variant. Saaie afruilpartij, waar ik een toreneindspel op het bord kreeg met een kleine plusje. Ik had het remiseaanbod van mijn tegenstander een paar zetten geleden afgewezen, na kort overleg met cohortleider Rob. Hier (zie diagram) is de eerste mogelijkheid op een grotere plus (+1,5 Lichess). Ik koos het zekere Te2. Guido en Michel beiden keken het eerst naar een zettenreeks, die ik hier niet eens overwogen heb. Wat zou jij spelen?

Uiteindelijk verzandde het in een remise stelling, met randpion die gestopt kon worden.’’

Dan naar bord 4. Daar zat Wil, onze Mark Rutte. Wil is eerder dit jaar gestopt als Presidente van Dubbelschaak. Boze tongen beweren dat hij twee jaar te lang is blijven zitten, maar hijzelf is het daar niet mee eens. Toch valt er wel iets voor te zeggen: er zijn Dubbelschakers die in heel hun leven geen andere Presidente hebben meegemaakt dan Wil! Vele schandalen hebben zich voorgedaan in de regeerperiode van Wil, met name in coronatijd over mondkapjes en tussenschotten. Maar ook de recente benoeming van een erelid deed de wenkbrauwen fronsen. Wil zette zijn partij goed op, had de controle, maar in een vlaag van gemakzucht deed hij het verkeerd.

Wil zelf over zijn partij: ‘’Ik speelde hier zonder goed nadenken het verliezende Dd1. F5 (ingewikkeld met even later Dd3!) of Lf2 houdt de partij boeiend (beide zetten kwamen wel bij me op maar ik was te lui om er goed naar te kijken). Dus verdiend verloren’’

Hebben we dan alleen maar rechtse mensen bij Dubbelschaak, hoor ik u denken. Niets is minder waar, want op bord 5 zat Rob.En dat is onze Esther Ouwehand! Rob is, net als Esther, als fractieleider alias teamleider zeker niet onomstreden. Recentelijk heeft het bestuur zelfs een integriteitsonderzoek naar hem ingesteld wegens een MeToo melding. Wat bleek? In 2022 was er een niet nader te noemen VVD’er poedeltjenaakt aangetroffen in de jacuzzi van Rob! Was hier sprake van machtsmisbruik? Wilde deze speler misschien graag wit in de volgende wedstrijd? Dat zullen we helaas nooit weten, want het onderzoek liep op niets uit, en Rob mocht aanblijven. Het bestuur trad vervolgens wel af. Hoe dan ook, van enige druk of stress was deze middag bij Rob niets te merken, en hij boekte een keurige overwinning.

Rob zelf over zijn partij: ‘’Diagram 1: Stelling na 17…b5.

Dit komt uit een Caro-Kann doorschuif. Wit heeft beide lopers laten kapen dus zwart heeft comfortabel het loperpaar. Alleen moet de broeder van d7 nog geactiveerd worden. Diagram 2:

Ik dacht te merken dat mijn tegenstander af en toe de oogjes toe deed. Niet vanwege mijn gruwelijke zetten maar vanwege slaperigheid. Dit is de slotstelling. Wit heeft f4 weggegeven en verliest nu simpelweg een stuk na mijn laatste zet Td3. Een hele makkelijke middag voor mij. Gelukkig maar want vlak voor de wedstrijd het eeuwige gezeik met niet aanwezig zijn van notatievellen (daarom heb ik de helft van mijn notatieboekje moeten slachten, potverdikke) en tijdens de wedstrijd aan het bord van Joey hadden ze klokproblemen (verkeerd ingesteld!!). En na mijn partij kon ik mij natuurlijk volledig concentreren op het managen van de partijen van Michel en Gilion. Leuke middag !’’

Zoals de SP van Lilian Marijnissen een partij in verval is, is Brent (bord 1) een schaker in verval. Wat ooit een mooi ratingaantal was is verschrompeld tot wat zielige puntjes. In het kader van de ratingnivellering is dat overigens nog niet zo slecht, maar de rest van het team begint inmiddels meewarig het hoofd te schudden bij alweer een pijnlijk verlies. Wordt het niet eens tijd om een ander de kans te geven?
Brent zelf over zijn partij: ‘’geen commentaar.’’

Je hebt politici als Henk Krol, die boos weglopen bij een partij, elders lid worden, daar weer onenigheid krijgen, elders lid worden, daar ook weer gedoe hebben, om uiteindelijk toch weer ergens op een lijst te verschijnen.  Dergelijke schakers bestaan ook, en eentje heet Guido (bord 6).Guido was jarenlang een van de sterkste spelers van de club, tot hij een paar jaar geleden wat onenigheid kreeg en besloot te bedanken als lid. Vervolgens zagen we hem, toch wel met een beetje pijn in ons hart, opduiken bij onder andere HMC en de Vughtse Toren. Mij is niet geheel duidelijk waarom hij daar weer is vertrokken. Voelde hij zich toch beter op zijn plaats bij het inmiddels al behoorlijk bejaarde team van Dubbelschaak? Hoe dan ook, ineens prijkte zijn naam weer bij ons op de lijst. En, niet onbelangrijk: in tegenstelling tot Henk boekte Guido een dikke overwinning! We zijn blij dat onze Henk weer bij ons zit en hopelijk blijft hij nu ook.

Guido zelf over zijn partij ‘’ Dit (diagram 1) was de stelling na mijn 11e zet.

Ik heb een klein plusje, maar wel een lekker, simpel en eenvoudig plan. Alles (en dan vooral mijn paard van h3) naar veld e6. Het begin van mijn eerste externe wedstrijd in 5 (?) jaar was voor mij wel weer erg wennen. In de diagramstelling stond ik meer dan een uur (!) achter in tijd (0.27 – 1.32). Diagram 2:

Misschien wel de beste zet van de partij. Ik had geen zin om zwart allerlei tempo en dus mogelijk tegenspel te geven met Lxf6. Daarom “offer” ik hier een pion met direct Pg5! De pc was het hier achteraf erg mee eens. Na Lxg5 fxg5 Dxg5 Pe2 geeft het ding +2 voor wit. In de partij probeerde mijn tegenstander Lxd4+ maar dat was wel de beste zet volgens de pc, maar niet voldoende.

Diagram 3:

Dit was eigenlijk het enige moment dat ik volgens de pc beter had kunnen spelen. Relatief goede partij tot dusver dus. Ik had hier Pxb5! Txe7 Txe7+ Kxe7 Pxa7 Lb7 wel gezien en beoordeelt als gewonnen, maar ik vond de variant eigenlijk te lang en risicovol (de pc gaat verder met Tb4, maar Lxb7 kan natuurlijk ook, Lxg2 Txb6) en koos hier wel bewust voor het meer simpele Txd6. Het is en blijft toch een teamwedstrijd, beetje zekerheid inbouwen kan geen kwaad. Na Txe7 Txe7+ Kxe7 leek Th6 me wij heel erg goed voor mij. In de partij speelde mijn tegenstander na mijn Txd6 de niet zo handige zet Ld7 en na Pd5! Lc8 Pxb6 Txb6 Ld5+ Kg7 Td8 gaf zwart op

Op bord 2 trad Peter aan. Peter is een erudiete, welbespraakte man die ook nog eens erg goed kan schaken. Maar hij heeft ook een rafelrandje. Zo wil Peter wel eens een complottheorie uit de doeken doen. Wat dat betreft valt Peter wel een beetje te vergelijken met Thierry Baudet. Peter heeft, net als Thierry, ook gevoel voor een goede speech. Voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd gaat hij op een stoel staan en begint dan te oreren over de uil van Minerva, om daarna overigens ook te vertellen dat de telefoon uit moet staan en waar de toiletten zijn. Waar bekend is dat Baudet een lui kamerlid is, die maar zelden present is, is Peter ook een ietwat lui teamlid. Verre uitwedstrijden vindt hij maar niks dus die slaat hij over. Maar als Peter er wel bij is, en daar laat ik de vergelijking even los, gaat het niveau op alle fronten flink omhoog. Laten we hopen dat we Peter nog iets meer fractiediscipline kunnen bijbrengen zodat hij voortaan iedere wedstrijd van de partij is.

Michel, bord 3, speelde een goede partij tegen een sterke tegenstander. Hij stond volgens mij steeds wel iets beter, en bij een 3-3 tussenstand kreeg hij een remiseaanbod. Toen ontpopte Michel zich al de ultieme teamspeler: als een ware Jesse Klaver deed hij in het teambelang een stap terug en wachtte de ontwikkelingen op het bord van zijn teamgenoot Gilion af.  Toen dat de goede kant op leek te gaan, pakte Michel het remiseaanbod aan, terwijl duidelijk was dat hij ook prima voor eigen kansen had kunnen gaan. De eindstelling bleek zelfs -3, dus veel beter voor onze Jesse. Maar wat een opofferingsgezindheid, fijn dat er eens een schaker over zijn eigen schaduw heen kan springen. Chapeau!
Michel zelf over zijn partij: ‘’In deze partij gaat het lange tijd min of meer gelijk op. Na de ruil op e4 op zet 37 krijgt zwart de overhand met een sterk paard tegen een enigszins kreupele loper. Na zijn 43e zet bood mijn tegenstander remise aan. Omdat ik veel tijd had kon ik rustig wachten om te zien hoe het op de andere borden verliep. Hoewel ik duidelijk beter stond heb ik het remiseaanbod na een kleine drie kwartier  aangenomen toen ik hoorde dat Gilion remise had afgeslagen. Dat doe je alleen als je denkt te gaan winnen ten slotte. Het blijkt dat mijn voordeel in de slot stelling (na Pd5, wat mijn zet zou zijn geweest) nog veel groter was dan ik dacht (>-3),  maar eind goed al goed.’’

Toen lag de druk dus vol op Gilion ‘’Frans Berkelmans’’(bord 7). In een eerder verslag op deze site werd Gilion al vergeleken met de PvdA vanwege zijn truien, maar de vergelijking met Frans is des te treffender als acht geslagen wordt op wat er onder die trui verstopt zit. Hoe dan ook, zoals gezegd had hij inmiddels een goed tot gewonnen eindspel op het bord, maar na 5 uur spelen en met veel publiek eromheen moet dat toch nog maar even daadwerkelijk gewonnen worden. Hier speelde echter de jarenlange ervaring van onze BerkelFrans een doorslaggevende rol: koeltjes wist hij het listige vrijpionnetje Esmah steeds dichter naar het promotieveld te brengen. Toen de dappere Esmah uiteindelijk veld e1 bereikte legde Gilion’s tegenstander zijn koning om en konden wij aan het overwinningsbier!

Gilion zelf over zijn partij: (diagram 1)

‘’Op wits 40e zet met nog een kleine 2 minuten stopte de klok er mee. Gelukkig was deze zet voorspelbaar en gaf het geen extra stress, althans bij mij. Doormodderen, zoals Guido zei. Na slaan op c3 was Dame b3 de juiste weg. Diagram 2:

Het was 3,5-3,5, maar gelukkig was het redelijk eenvoudig om steeds de beste zet te vinden. Loper h4 gaf een mooie (bijna) slotstelling.’’ Met 6 matchpunten uit 4 wedstrijden zijn we erg goed begonnen aan het seizoen, waardoor het (versterkte) degradatiespook voorlopig ver uit zicht blijft. En die tegenstanders uit Limburg, waren die nou echt zo erg, zult u zich misschien nog afvragen? Welnee, dat bleken allemaal prima kerels te zijn die we graag volgend seizoen weer ontvangen in Rembrandt!

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar