Dubbelschaak ’97 – Zuid Limburg 2

Ronde 9 KNSB 3H, 22 april 2023

Door Rob van Meurs

Na 8 ronden gespeeld te hebben in klasse 3H van de KNSB competitie hangt het 1e team van Dubbelschaak ’97 aan een zijden draadje. Hoe heeft het ooit zover kunnen komen? Een algemeen teneur van prestaties? Nee toch ook niet, Martien heeft het uitmuntend gedaan met 6,5 uit 8 (81% score, tpr 2230!) en Brent en Gilion hebben dit jaar ook constant gepresteerd met ieders 5 punten. Maar daarna komt het gat; de eerstvolgende zijn Michel en Wil met ieder 3,5 punten, een 39% score. Slecht scorende spelers zijn  notabene routeniers, Michiel en Rob. Dit kan en moet volgend jaar beter! 

Afijn, wat te doen met de laatste cruciale wedstrijd, ronde 9 tegen Zuid Limburg 2. De vorige wedstrijd was een debacle met een persoonlijke hel-partij van Niels waar hij bloemrijk over heeft verhaald in het vorige verslag. 

De teamleider, uw schrijver dezes, grijpt alles uit de kast. Regeren is vooruitzien. Ergens in augustus 2022 heb ik Geert en Collette, de Rembrandt-uitbaters, al gevraagd om op 22 april 2023 een soort van horrorband te regelen, bepaalde types noemen dit een dyslectische band, uuh pardon, een dixielandband. Een groepje mensen met attributen waar geluid uit komt; sommige van die mensen kunnen ook geluid maken met hun strot door daar op één of andere manier hard lucht uit te persen, ik geef je het te doen! Afijn, deze afspraak is in het grootste geheim gemaakt, zelfs onze voorzitter was niet op de hoogte en tijdens de wedstrijd veinsde hij dat i.i.g. op een zeer geloofwaardige manier, ook een gave. Geheel volgens afspraak stegen tussen 2 en 3 uur al wat testgeluiden op naar de bovenzaal waar wij zaten te spelen, sommige nog worstelend in de opening, een ander was al in een complex middenspel belandt. 

Menigeen zou hierbij denken, verschrikkelijk, dit heeft toch niets meer met schaken te maken?? Maar nee, er moest nog een overtreffende trap te vinden zijn. Deze had ik, na lang zoeken, gevonden in een alles overstemmend geluid: het janken van een kortharige tekkel! Ik wist dat onze zeer gewaardeerde clubnestor over zo’n exemplaar beschikt en na een kort belletje op vrijdagavond was hij zeer bereid om acte de presence te geven met dit unieke wezen. En jawel, op het moment dat de café-toeters in de benedenzaal op het hoogtepunt van hun proloog zaten, hoorde wij, schakers, in de verte het gehijg al naderen. Nu was het hijgen niet helemaal de afspraak, maar het was natuurlijk mooi meegenomen! Het zou zometeen wel overgaan in een onregelmatig gejank. Want ik zocht naar die doorbraak. Want het monotone geluid van beneden is niet voldoende. Daar wennen je hersenen snel aan. En jawel hoor, daar was het, een hoog gejank met een zeer onregelmatige (dat is erg belangrijk!) frequentie, van het jonge beest, perfect.  

Zo, eens kijken hoe onze gasten daarmee om zouden gaan!  

Eigenlijk wel goed. Wij van Dubbelschaak, leken er meer moeite mee te hebben dan de gasten. De wedstrijd verliep niet zo goed, maar uiteindelijk goed genoeg! 

Lankveld van, W.L.M. (Wil) 1900 Perkampus, L. (Laurin) 2036 ½ – ½ 
Wil speelde een sterke opening wederom op bord-1 maar op het juiste moment greep hij dusdanig mis dat er zelfs even met een wedstrijdleider naar gekeken moest worden. Wil ha ongelijk en het resultaat was dat zijn tegenstander 2 minuten erbij kreeg; Wil was door het gebeuren danig van slag dat de partij in remise verzandde. 
 
Burg, B. (Brent) 2150 Spronkmans, S. (Stefan) 2042 ½ – ½ 
De partij van Brent op bord-2 was complex. Voor Brent waren de droeftoeters beneden geen aanwinst. Concentratieproblemen staken de kop op en uiteindelijk was hij toch nog tevreden met remise. Zijn partij met analyse vindt u elders in dit verslag. 

Luijpen, M.J. (Michiel) 1872 Zimmermann, L. (Luc) 2012 0 – 1 
Michiel speelde zijn 4e partij dit seizoen als vaste invaller. Hij speelde deze keer op bord 3 met zwart tegen de teamleider van ZL2, Zimmerman, een sterke speler die een flinke aanval lanceerde. Michiel kon het niet allemaal bolwerken en mocht een nul bijschrijven. Zoals gezegd, geen sterk seizoen voor onze supersub, volgend jaar kan het alleen maar beter gaan. 

Stee van der, M. (Michel) 1952 Mengerink, Y. (Ynze) 2065 0 – 1 
Michel op bord-4 met wit speelde een openingsopzet die hij volgens mij graag speelt. Maar gaande weg is het toch niet helemaal goed gegaan. Het toreneindspel met een pion minder leek wel te houden totdat hij oog in oog kwam te staan met zijn lieftallige dochter die hem kwam ophalen voor het avondprogramma. Pardoes blunderde Michel. Zo jammer dit. Hij zal geen fijne terugreis hebben gehad. 

Boll, P.A.I.M. (Peter) 2093 Winkels, M.P.M. (Marcel) 1927 1 – 0 
Op bord 5 had ik Peter Boll geposteerd. Terug van weggeweest, speciaal voor de broodnodige extra ratingpunten ingevlogen. Arjan moest voor deze keer plaatsnemen op de reservebank wat hij als een ware sportman niet leuk vond maar wel grootmoedig droeg door ons ook nog te komen aanmoedigen later op de middag!  
Peter had wel weer eens zin in een serieus potje schaak, bij voorkeur met zwart. Maar hij had het moeilijk in de opening tegen de zeer ervaren Winkels. Maar Peter is Peter en een sterke vechtschaker. Als er een kansje in te bouwen is dan doet hij het. Ook deze keer heeft hij zijn tegenstander verleid in zijn schwindel. Zie diagram. 

Wit staat gewonnen en speelt 50. c6. Maar dat was toch net de verliezende zet. Ziet u hoe zwart kan winnen?

Meurs van, R. (Rob)         1940                     Temmink, H.H. (Henk)    2073               0 – 1
Ik had mij zelf op bord 6 dus met wit ingedeeld. Gebrand op een overwinning na 4 bittere nullen achter elkaar. Helaas kreeg ik de door mij zo gehate moderne verdediging tegen. Het ligt mij niet en het zal ook nooit wat worden. Ik werd dan ook vakkundig en kansloos weggespeeld door topscorer Henk Temmink.

Heijstek, C.H. (Niels)        1927                     Mon de, G. (Gino)            1918               ½ – ½
Het zal een moeilijk moment geweest zijn voor Niels, om weer stukken voor zijn neus te zien staan. Lees het verslag van de vorige wedstrijd er maar op na. Niels had bijna niet meegedaan, deze wedstrijd, maar ik vond koste wat kost belangrijk dat hij zou spelen. “Je moet altijd zo snel mogelijk weer een penalty nemen als je een belangrijke gemist hebt”. Waarvan akte!
Volgens mij had Niels deze keer niet veel problemen ondervonden tijdens zijn zwartpartij. Remise is een prima resultaat met deze geschiedenis.

Berkelmans, G. (Gilion)   1873                     Govoreanu, M. (Matei)   1827               1 – 0
Gilion speelde tegen jongheer Govoreanu. Kwam goed te staan en mocht van mij zeker geen remise aanbieden! Dit werd door Gilion goed in de oren geknoopt en het werd ook geen remise. Met strakke hand werd het punt binnengesleept.

De voor ons belangrijke wedstrijd die in Eindhoven gespeeld werd was al vroeg afgelopen en ook de uitslag stond razendsnel op Netstand wat een zeer groot voordeel voor ons betekende.
Eindhoven – Zuid Limburg 3 was geeindigd in 3-5. Een zeer gunstige uitslag omdat wij daarmee slechts aan 2 bordpunten genoeg zouden hebben om de 7e plaats veilig te stellen. En zo geschiedde. Als ik het nog goed op het netvlies heb staan stonden we na de nederlagen van van Meurs en Luijpen en met de remises van Wil, Brent en Niels op 1,5 punt. Lopende partijen waren toen de 3-5 uit Eindhoven binnen kwam, die van Peter, Gilion en Michel. Bij donderslag rolde de nul van Michel op het scorebord maar Gilion mag zich deze keer op zijn borst kloppen want hij bracht het broodnodige punt binnen die ons in veilige haven bracht. Het schwindelpunt van Peter was daarna de bekende kers op de taart.

Tot volgend jaar, een zeker beter schaakjaar !

Rob van Meurs

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar