Alan van der Heijden wint Huub van Dongen Memorial 2023!

Op 24 juni was het weer zover, een volgende editie van het Huub van Dongen Memorial rapid toernooi. En niet zomaar een, nee het was alweer de 10de editie! En dat ook in een jubileum seizoen van Dubbelschaak ’97, het 25ste alweer!

Alle reden voor een feestje dus en daarom werd deze editie feestelijk aangekleed. Laten we maar meteen beginnen met een fragment!

Voor wie het nog niet weten… De 2 mannen van Two of Us, Jos en Adrie, zijn zwagers van Huub. Met een grote liefde voor muziek van The Beatles hebben ze zo’n beetje elke liedje van hen in het repertoire zitten. Ze zijn ook bijna ieder jaar te vinden in Liverpool als daar het Beatles festival plaatsvindt en talloze bandjes in verschillende lokaties aan het optreden zijn. Hoogtepunt is dan natuurlijk een optreden in de Cavern Club, daar waar de Beatles groot zijn geworden. Het was fantastisch om ze dit jaar (wederom) bij het schaaktoernooi erbij te hebben!

Het toernooi werd voor het eerst gespeeld in 2 verschillende groepen. Dit om vooral de iets minder sterke schakers de kans te geven ook voor de prijzen te spelen. Dit resulteerde in een A groep en een B groep, die laatste waarin je deel mocht nemen als je rating niet boven de 1700 was volgens de laatste ratinglijst.

Groep B gewonnen door Rob Nieuwboer

Tja, rating tot 1700. Rob was wat verrast te zien dat hij werd ingedeeld in de B-groep. Hij was immers in de veronderstelling dat hij net boven die grens zat. Maar hij was even vergeten dat hij zeer recent een dramatisch toernooi in Utrecht speelde. Kijk maar eens naar zijn ratingverloop:

Het was in ieder geval een handige aktie om bij andere toernooien de kansen te vergroten! En dat deed hij met verve, al duurde het tot de laatste ronde waarin zijn Elster Torense clubgenoot Niels Schaap een puntje liet liggen en hij daardoor ongedeeld de eerste plak wist te winnen. Een fraaie prestatie!

De 4 prijswinnaars op 1 foto met Rob Nieuwboer rechts voor (foto René Olthof)

Hieronder neemt hij vol trots zijn prijs in ontvangst bij organisator Martien van der Meijden:

Rob Nieuwboer trotse winnaar groep B (foto door René Olthof)

Rob eindige met 5.5 punt, maar werd op de hielen gezeten door een 3-tal spelers die allemaal 5 uit 7 behaalden. Wie dit waren is onderin dit verslag in de eindstand te lezen, maar alle 4 deze personen wonnen een geldprijs en een gloednieuw schaakboek naar keuze!

Alan van der Heijden ongenaakbare toernooi winnaar!

De A-groep was dit jaar sterk bezet met oud-winnaar Manuel Bosboom, maar ook andere elo-toppers als Ton van der Heijden en Herman Grooten. Maar het was uiteindelijk Alan van der Heijden die er vandoor ging met de hoofdprijs van 120 euro en eeuwige vermelding op deze website!

Alan van der Heijden (foto door René Olfhof)

Met 2 (salon?) remises en 5 overwinningen scoorde Alan 6 punten was daarmee solo-winnaar van het toernooi. In zijn kielzog eindigden Herman Grooten en Camiel Peerlings op een half puntje achterstand. Het was fraai te zien hoe Alan tegenstander voor tegenstander van het bord schoof met ogenschijnlijk het grootste gemak. Ik heb Alan niet een keer in tijdnood gezien, terwijl zijn tegenstanders maar zaten te ploeteren!
Vooral Camiel had met ingaan van de laatste ronde met de witte stukken tegen Alan op een beter resultaat gehoopt. Maar na het blunderen van een pion op zet 6 was de hoop op winst snel vervlogen en Alan wist met een remise de toernooi overwinning veilig te stellen.

Spectaculairder ging het eraan toe bij andere partijen. Zo speelde Brent enkele krakers tegen Manuel Bosboom en even later tegen Herman Grooten. Alhoewel deze partijen in remise verzandden waren de potjes op het scherpst van de snede en met hoge tijdnood richting het einde!

Het is spannend!

Manuel wist dit toernooi geen potten te breken. Na de wat ongelukkige remise tegen Brent (beide vlaggen waren in de vliegende tijdnood gevallen en werd onderling remise besloten, maar de digitale klok gaf aan wiens vlag er eerder viel… en die was van Brent!) raakte hij het spoor wat bijster en eindige met 4 punten uit 7 partijen ver onder zijn nivo.

De eindstand van het toernooi in beide groepen is hieronder te vinden. Daaronder nog staan nog verschillende foto’s te vinden van verschillende spelers. Met grote dank aan zowel René Olthof als Berend Verheijen voor het beschikbaar stellen van de foto’s!

Eindstand:

Groep A:

Groep B:

Foto’s:

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar