Nipt verlies Dubbelschaak om KNSB Beker

Dinsdag speelde Dubbelschaak in een van hun sterkst mogelijke opstellingen om de KNSB beker tegen UVS. UVS is echter een team dat uitkomt in de 1ste klasse van de KNSB in de externe competitie en kwam ook bijna zo sterk mogelijk op. Tja, en dan hebben we bij Dubbelschaak toch net wat minder ratingpunten. UVS kwam met liefst 4 titelhouders opdagen: 2 internationaal meesters en 2 FIDE meesters. Dat hier na middernacht de handtekeningen werden gezet op het uitslagenformulier waarop een 1.5-2.5 nederlaag stond mag, ondanks een nederlaag, een prestatie van formaat genoemd worden!

Een gelijkspel of overwinning heeft er niet echt ingezeten. Maar spannend was het des te meer! En dat was vooral aan Job te danken, die zijn beste partij van het seizoen speelde en IM David Miedema (2352) versloeg nadat Job een taktische wending dieper en beter had doorgerekend dan zijn tegenstander!

Job keek al snel tegen een grote tijdsachterstand aan
Job keek al snel tegen een grote tijdsachterstand aan

Had was ook bijzonder te zien hoe gemakkelijk Job in grote tijdnood het eindspel wist te verzilveren, wat weliswaar technisch wel gewonnen was, maar waar nog wel wat werk verzet diende te worden. Een geweldig resultaat! De analyse van Job zelf is hieronder te vinden en we springen erin als de opening goed en wel achter de rug is:

Op het 2de bord werd ook geweldig schaak geleverd door een andere Dubbelschaker, Brent! Brent speelde tegen FM Jaap Houben (2316) en kwam met zwart heel erg lekker uit de opening!

20151208_220808

Die opening was alleen zo complex voor deze mannen, dat ze met ontzettend weinig tijd op de klok nog aan het middenspel moesten beginnen. Brent had toen moeite zijn goede stelling een vervolg te geven en moest het voordeel afstaan. In verder oplopende tijdnood aan beide kanten had de witspeler nog enkele opgelegde winstkansen gemist en wist Brent nog een mooie remise te scoren.

Op bord 3 had UVS een 2de IM gezet, Hans Klip (2351). Rob mocht met wit gaan proberen het grote ratingverschil tot 0 te reduceren, maar dit lukte helaas niet.

20151208_220813

In de stelling op bovenstaande foto is Rob in een lastige positie beland. Zwart heeft namelijk een sterk loperpaar, kan met de f-pion wat schade aanrichten aan de witte koningsstelling en kan via ..,Tc8 in ieder geval tijdelijk de c-lijn in handen nemen. Om een of andere reden lukte het de zwartspeler al deze voordeeltjes uit te buiten trakteerde Rob daarmee op een helaas kansloze nederlaag.

Niet veel beter verging het Guido op het 4de bord. Hij moest met zwart tegen FM Joost Retera (2276) en kreeg het altijd slappe, maar vervelende 1. d4 2. Lf4 tegen. Guido had geen duidelijk antwoord op deze opstelling en kwam in de verdrukking te staan.

20151208_221855_001

In bovenstaande stelling probeerde Guido zijn stukken wat lucht te geven en de boel te compliceren, maar dit werkte averechts. Hij overzag het listige zetje Tb1 (zojuist gespeeld in de stelling hierboven) en moest toezien hoe zijn opgezette batterij op de c-lijn niet uit de verf kwam. Hij kwam uiteindelijk zelfs een dame tegen toren achter te staan. In het teambelang speelde hij nog lang door, maar het mocht niet baten. De nederlaag was onafwendbaar.

Hiermee verloren we dus met 1,5-2,5 tegen een ijzersterk team. Helemaal geen schande!

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar