Donneriaanse toestanden in Bekerwedstrijd DS’97 1 – Maastricht!

Afgelopen dinsdag speelden wij de 1e ronde van de KNSB Beker thuis tegen een viertal van een club uit Maastricht. Deze competitie gaat volgens een knockout systeem, als je verliest lig je er direkt uit, dus het was goed dat Martien voor een op papier sterke formatie had weten te zorgen. We wisten geloof ik weinig van deze tegenstanders, hoewel Camiel niet onbekend schijnt te zijn in Zuid Limburg. Ik kende ze in ieder geval niet. Wel had Guido van te voren wat gegoogled en gewaarschuwd voor ene Perrenet, clubvoorzitter en tevens “man in vorm”. Gemiddeld zouden we echter wel op een behoorlijk ratingoverwicht kunnen rekenen…….nou dat kwam er in de match bepaald niet uit. Ikzelf speelde op het 2e bord met wit tegen genoemde Perrenet. Dat werd een partij van de man uit vorm tegen de man in vorm. Ik speelde de opening nl. op de 6e zet reeds verkeerd, en kwam niet lekker te staan. In plaats van stug te verdedigen deed ik vervolgens op de 10e zet een grafzet die meteen een vol stuk verloor. Onbegrijpelijk. Voor het team speelde ik nog lang door, probeerde nog wat truukjes, maar dat bleek natuurlijk toch kansloos. Camiel trok de zaak daarna recht. Zijn tegenstander speelde met wit erg passief en onzeker, liet de zwarte stukken  binnenkomen en gaf een pion weg. Camiel speelde het beheerst uit en haalde vlotjes een gemakkelijk punt binnen. Tussenstand 1-1.

Brent had inmiddels een kansrijke positie opgebouwd met zijn vertrouwde Zwarte Leeuw. Zijn tegenstander Hans Hoornstra speelde vol op de aanval, aarzelde echter even, en toen sloeg Brent meteen hard terug. Het was nog wel even heel nauwkeurig rekenen, maar Brent maakte geen fouten, incasseerde het geofferde materiaal, sloeg de aanval af en wikkelde vervolgens af naar een glad gewonnen eindspel. Sterke partij van Brent the Man!

Inmiddels stond Guido met wit glad verloren. Net als ik had hij last van het hier te lande welbekende Donner-virus, had  de openingsfase als een beginner gespeeld en van alles overzien, zoals we al uitgebreid in de whatsappgroep hebben kunnen lezen. Er kwam een dubbel-toreneindspel op het bord waarin zwart 2 verbonden vrijpionnen had, die niet te stoppen waren. We maakten ons al op voor een 2-2 eindstand wat een  vluggerfase zou betekenen. Maar toen gebeurde het ongelooflijke. Guido wist in wederzijdse tijdnood steeds wat kleine dreiginkjes in de stelling te vlechten. En na een aantal schaakjes liet de zwarte koning zich naar f3 lokken waarna onze taaie vluggeraar Guido een mooi eeuwig schaakmechanisme uit de hoed toverde!!

Screenshot_2015-10-22-20-52-48
Zwart speelde zojuist Tf7c7??? Wat het eeuwig schaak beginnend met T3d4+ toeliet.

Toch nog remise dus en daardoor gaat het team door naar de volgende ronde! Wel, laten we hopen dat we dan als team wat stabieler en beter voor de dag komen……de geest van Donner mag voortaan thuisblijven (al heeft de goede man – dat moet gezegd – natuurlijk ook een aantal briljante partijen op zijn naam staan!).

Job de Lange

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar