Winst in Tilburg!

Stukkenjagers F – Dubbelschaak ’97 B, uitslag: 0,5 – 3,5

Woensdag 30 september mochten we aantreden in Tilburg, op bezoek bij de Stukkenjagers, altijd gezellig spelen in de mooie Harmonie-bovenzaal!

Onze schaakridder op bord 3 was het eerste klaar. Zoals we van hem gewend zijn zette hij zijn partij ondernemend op, met actief stukkenspel,sterk centrumspel en uiteindelijk ruimtevoordeel. Toen er dan ook een lijn open kwam in het centrum leverde dat meteen torenwinst en de partij op.

Hans op bord 1, ingevallen voor Ebe, was niet tevreden over zijn partij. Zoals hij zelf zei: Ik overzag allerlei wendingen, maar mijn tegenstander zag het gelukkig ook niet. Hans kwam uiteindelijk een loper achter tegen twee pionnen. Maar de tegenstander wist niet goed hoe dat verder moest, of durfde niet, en toen hij dan maar remise aanbood, nam Hans dat zonder aarzelen aan.

Zelf had ik het best druk met mijn partij. Op bord 2 met zwart kreeg ik in een Siciliaan spoedig wat voordeel, wist dat wel vast te houden, maar niet om te buigen in een beslissende aanval. Dan maar een pion geofferd, maar mijn tegenstander wist de grootste dreigingen te ontwijken en in feite stond ik daarna zeker niet best en wellicht zelfs verloren. Met weinig tijd op de klok begingen we beiden onnauwkeurigheden, die heel sportief wederzijds niet werden afgestraft. Na een kwaliteitsoffer kwam ik uiteindelijk toch op winst. Het is alleen de vraag of ik alles op tijd gezien zou hebben, maar dat werd mij bespaard, want het was mijn tegenstander die op zet 38 door de vlag ging.

Intussen bleek Hans Bakx ook te hebben gewonnen. Hans speelde met zwart op bord 4 een soort Draken-variant met tegengestelde rokades. Altijd spannend en wit wilde op de koningsvleugel de zwarte koning te lijf. Hans week volgens Fritz het eerst af, maar kreeg wel spel in centrum en op de damevleugel tegen de witte koning. Dat bleek effectief want na wisselende kansen ging wit op de 44e zet definitief in de fout, waardoor Hans met een toren binnendrong en mat kon afdwingen.

Tom

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar