Dubbelschaak B wint in Dongen, Schaakridder wint wéér!

De uitwedstrijd van avondteam B in Dongen verliep alleszins plezierig, een ruime en lichte zaal met een vriendelijke koffiedame en drie teams van Dongen, die gelijktijdig thuis speelden, inclusief een clubmascotte in de vorm van een zwarte hond, met de schaaktechnisch gevaarlijk klinkende naam Fritz, hoewel hij zich overigens nauwelijks met de partijen bemoeide …. Het leken trouwens in eerste instantie 6 matches en twee honden, maar dat lag aan de spiegel, die de schijnbaar wel erg grote ruimte bij nauwkeurige betrachting in tweeën bleek te delen.

Ons B-team had er zin in! Hans B speelde een degelijke dame-opening met een sterk pionnencentrum. Daar kwam zijn opponent niet uit en Hans vond een fraaie stukwinst, genoeg voor de partij. Invaller Reinder speelde met zwart, en probeerde het Benko gambiet op het bord te krijgen. Wit nam dat niet aan en zette in plaats daarvan een aanval op, die vrij krachteloos bleek. Reinder ving dat op en won achtereenvolgens een pion, de kwaliteit en de partij.

Dan de Schaakridder! Die zadelde zijn opponent op met zijn favoriete Kalasnikov, won snel  materiaal en eindigde met een verwoestende aanval en mat!

De teamleider speelde een Siciliaan uit de oude doos. Gevaarlijk als de tegenstander het niet kent, maar in dit geval deed zwart het kalm aan, vermeed alle risico’s en hield de stelling knap in een dynamisch evenwicht. Toen de stelling daarna te moeilijk werd, gelet op de krappe tijd op de klok, was remise een voor de hand liggend resultaat.

Een winst met 3,5 tegen 0,5 dus en team B blijft mooi in de top meedraaien!

Dit ondanks de nederlaag in de voorafgaande ronde tegen Son en Breugel A, waarvan de trouwe lezer het verslag nog te goed had. Dat hangt ongetwijfeld samen met het feit, dat het verlies van een match niet bemoedigend werkt als het gaat om het schrijven van verslagen,  en al zeker niet als de beoogde scribent zelf een partij afleverde, die zo slecht was, dat het pijn aan de ogen deed … Ik verloor dus, nadat ik de opening totaal mishandeld had, het centrum dichtschoof, kort rokeerde en zo de hele koningsvleugel aan de tegenstander overliet, die met een overmacht en pionnen en stukken aantoonde dat de zwarte koning daar hopeloos en hulpeloos misplaatst stond. Hans B deelde in de malaise en kreeg met wit de Najdorf-variant tegen,  rokeerde lang en verloor een duur tempo. Zwart kwam met een tegenstoot in het centrum en Hans rekende verkeerd, verloor een stuk en werd van het bord gecombineerd.

Ebe op 2 speelde een degelijke manoeuvreerpartij  met gelijkopgaande strijd. Toen uiteindelijk remise werd gegeven leek er voor Ebe nog een tactisch handigheidje in te zitten, maar zelfs dat was niet voldoende geweest voor de winst. De Schaakridder speelde op bord 3 met zwart. De wit speler kwam hoe verder de partij vorderde steeds meer in het voordeel. Dit voordeel buitte hij niet uit en toen de tijd rijp was offerde Martin een loper op f2. Dat kantelde de partij subiet naar hem toe en de tegenstander gaf toen maar op.

Een teleurstellend verlies met 1,5 – 2,5 tegen Son en Breugel dus.

Even de lichtpunten: Onze Schaakridder staat intussen met 4 uit 4 op kop in de topscorelijst met een TPR van 2132. Ook Reinder scoorde 100% uit zijn twee invalbeurten en mag zeker vaker meedoen als we weer eens krap zitten!

De teamcaptain heeft plechtig beloofd, dat hij de volgende keer beter zijn best zal doen!

Tom

 

 

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar