Dubbelschaak B veel sterker dan Drie Torens C

Maandag 7 maart moest het Dubbelschaak B-team aantreden tegen De Drie Torens C. De ontmoeting eindigde in een 3,5-0,5 overwinning, maar zo duidelijk als deze cijfers was de overwinning geenszins. Vooral de overwinningen van onze zwartspelers waren zwaarbevochten.

Tom speelde op bord 1 met wit en liep tegen een Svesjnikov aan. Dat is vervelend, want als je dat vaak met zwart speelt, speel je eigenlijk tegen jezelf. Maar over de opening had Tom zeker niet te klagen: Hij won snel de bekende hangende pion op d6 en bezorgde zwart een dubbelpion op de e-lijn. Kat in het bakje zou je zeggen. Maar in onderstaande stelling vond hij geen goed strijdplan.

bview-1

Het zwarte paard staat prachtig en de witte paarden hebben weinig emplooi bij gebrek aan steunpunten. Zwart speelde het vervolg alleszins goed en kreeg druk over de f-lijn. Na een fraai schijnoffer op f2 ontstond een dame-eindspel, waarin het witte voordeel helemaal weg was. Remise dus.

 

Ebe verdedigde zich Frans op bord 2 en kreeg de ruilvariant tegen. Dat leek wit aanval op te leveren. Zie onderstaande stelling.

unnamed

Ebe vroeg zich hier af of wit Lxh6 kan spelen? En gaf zelf als antwoord:
“Ik (zwart) dacht van niet, want ik ruil de torens op e1 en sla vervolgens de loper. Fritz dacht daar heel anders over, immers wit slaat met het paard terug op e1 en de zwarte dame staat in.”
Maar gelukkig voor Ebe sloeg wit niet op h6 ……
Nadat beide spelers zo een reeks van tactische wendingen misten, en de tegenstander van Ebe de laatste, wist Ebe uiteindelijk te winnen.

Onze Schaakridder op bord 3 kwam in de opening een pion voor te staan. Die gaf hij niet meer terug. Hij speelde op safe, bouwde zijn voorsprong bekwaam uit en harkte zo het punt binnen voor het team.
A met al een erg overtuigende overwinning!
Op onderstaande foto heeft Martin net zijn eerste pion binnen.

IMG_0200'

Hans had het genoegen te spelen tegen ene Umag Rage die tot dan toe 3 uit 3 had staan. Met zwart en toverde hij de Leeuw op het bord. Eerst kreeg hij controle over de c-lijn, speelde daarna op het juiste moment de breekzet d6-d5 en toen stond wit al gekreukeld.
Hij verzuimde om het af te maken met een schijnoffer en kwam terecht in een best lastig loper-paard eindspel met pionnen op beide vleugels, nadat hij in onderstaande stelling met Tb2 torenruil afdwong.

IMG_0203

De zwarte loper van Hans werd uiteindelijk zodanig sterk dat hij de witte koning terugdrong en met de eigen koning een onhoudbare vrijpion op de f-lijn realiseerde. Wit had daarna geen verdediging meer en gaf terecht op. Een sterk eindspel van Hans!

Met deze fraaie teamwinst komt ons B-team definitief in de middenmoot van klasse C2.
Uitslagen en standen zijn te vinden op: http://www.nbsb.nl/uitslagen.php

TOMSTIP,

 

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar