Zonder geluk vaart niemand wel.

Deze titel gelezen te hebben weet de insider al dat het Seizoen van Dubbelschaak A van start is gegaan. We ontvingen de schakers van Woensel Lichttoren Combinatie, afgekort WLC A.

WLC kwam zeker niet met een gelegenheidsformatie aanzetten, we kennen de gezichten intussen en stelden vast dat ze op volle oorlogssterkte aantraden.

Dankzij de mooie NBSB site hier een screenshot van de opstelling.

Affice

Dat Guus Bollen op bord één zou zitten was bijna een zekerheid, wij hebben onze topper Job bereid gevonden Guus te bestrijden, mede door Job zijn goede optreden in de externe waren we er gerust op. Uiteraard vooraf nog benadrukt dat er geen increment aan de tijd wordt toegevoegd. Het is 1 1/2 uur en 15 minuten, geen seconde meer.

Job speelde op het ebord en de partij is zo als het zich liet aanzien de hele tijd in balans geweest. Dat is beide spelers aan te rekenen. Er werd hier gewoon goed en secuur geschaakt, zoals Job liet weten in onze Dubbelschaak app. Hij gaf daarbij aan dat de amusementswaarde op de andere borden ongetwijfeld hoger was. Amusementswaarde en goed schaken hoeven geen verband te hebben. Ik zeg het u maar alvast. Maar Job – Guus eindigde in remise.

 

Job
Guus tegen Job op het ebord

Dan Bord 4, van den Elzen tegen Jasper Krenning. Laat Jasper nu net een zet uitlokken om zijn loper in te sluiten. Dan moet je bij “van den Elzen” zijn, die hapt wel toe. Wel alles nog goed door zitten rekenen tot wel zes zetten diep. Maar daarna zouden we wel zien.

Zwart komt met zijn Dame binnen maar met veel kunst en vliegwerk kon ik het nog een tijdje volhouden. Regelmatig was er slechts één zet mogelijk, die wist ik gelukkig telkens  te vinden. Voor Jasper waren er meerdere mogelijkheden naar winst, laat hem nu net die ene mogelijkheid nemen die niet goed is. De laatste strohalm van Wit was te hopen op een eeuwig schaak, en wonder boven wonder liet zwart het toe. Dat halfje was mooi meegenomen, er was op een “0” gerekend.

IMG_0268
Jasper is met zijn Dame op de witte koningsvleugel aangekomen

 

Dan Martien tegen Rudy Simons. Wat moet Rudy een lekker gevoel gehad hebben. Ruimte en stukken goed gepositioneerd. Ik vroeg aan Martien één zet voor de stelling hieronder of hij het nog allemaal in de hand had. Ik vond het niet zo goed staan. Martien antwoordde kalm dat het in materiaal gelijk stond. Het zal wel, dat was in mijn partij ook maar dat is geen indicatie hoe de vlag er voor hangt.

Martien 2
Het staat in materiaal gelijk … Wit gaat Pd5 zetten

 

Martien
Indicatie, welke kleur heeft uw voorkeur?

De partij vordert en ik zie tot mijn schrik dat Martien nog maar 1:20 (één minuut, twintig seconden) heeft voor meer dan 20 zetten. Maar Rudy heeft misschien te lang zitten genieten van zijn mooie stelling, hij heeft nog 40 seconden !!! Het laat zich raden hoe het afloopt.  Martien wint en als team hebben we in ieder geval een punt. Dat is een dikke meevaller.

Mede ook omdat Rob in ziedende tijdnood zit en zijn tegenstander niet. Ook hier nog 12 zetten in zeg 45 seconden. Met kunt en vliegwerk wist Rob nog de ene naar de andere scherpe zet op het bord te toveren, soms met matdreiging en of de Zwarte Dame in te sluiten. Robert had gewoon nog tijd en kon het gevaar ontwijken. Sterker nog, omdat Rob soms maar twee seconden per zet tijd nam ging het mis en verloor hij een toren voor minimale compensatie. In deze spannende fase werden de stukken niet keurig gecentreerd op de velden met als gevolg dat het ebord niet meer registreert……

Rob
Rob ontspannen tegen Robert, dat ging nog veranderen.

De toeschouwers zijn beneden maar alvast gaan analyseren omdat de partij van Rob gespeeld leek. Leek! want aan het eind van de avond stond er onder in Rob zijn notatie boekje 1/2-1/2.

Hoe kan dat ? Rob heeft er ook een eeuwig schaak uit weten te frutselen en zorgt voor de winst. Hoe gek kan het lopen. Zijn tegenstander Robert gaf overigens aan dat hij niet geïnformeerd was over de overige partijen en pas op dat moment door had wat de eindstand werd.

De dubbelschakers zijn realistisch, bij hoge uitzondering geef ik u een kijkje in de Dubbelschaak app. Ik had het verslag ook niet hoeven schrijven, de informatie in de app geeft eigenlijk kort en bondig aan wat er gebeurt is.

Screenshot_2017-09-28-19-37-14

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar