Ronde 4: Dubbelschaak A vs Stukkenjagers A

Dinsdag 21 januari ontvingen we Stukkenjagers A. Je kunt wel zeggen een van de drie Topteams die ook strijden om de titel. Maar laat deze wedstrijd nu net vallen in een drukke schaakweek op de internationale schaak kalender. Internationaal? Ja en u gaat nu lezen dat dat invloed heeft gehad op onze campagne in de hoogste klasse van de avondcompetitie.

Het kan natuurlijk zijn dat ook Stukkenjagers verzwakt zou kunnen komen opdagen. Maar eerst ons team. Vaste speler op bord 1 Job de Lange, speelt die dag in Gibraltar tegen GM Alexandra Kosteniuk, invaller Guido speelt daar ook, namelijk tegen IM Harshit Raja. En invaller Brent? Die is ook in Gibraltar, maar dan als toeschouwer. Vaste kracht Rob van Meurs is ziek. Invaller Michel van der Stee, ook ziek. Invaller Matthijs, die zit in Wijk aan Zee op dat andere toernooi. Krijgen we überhaupt een team op de been ?

Okay, we doen een beroep op Diederick en Gilion. Martien en Michel kunnen wel. Maar het mag duidelijk zijn dat we ernstig verzwakt aantreden. We kunnen dan wel verzwakt aantreden, maar dat wil nog niet zeggen dat iets doet met ons vertrouwen.

Het affiche :

Gilion Berkelmans 1888 – César Becs 2085

Martien van der Meijden 2051 – Peter Huibers 2067

Michel van den Elzen 1778 – Sebastiaan Dijksman 1898

Diederick Claassen 1757- Ruud Feelder 2052

Onbevangen gestart en op de meeste borden kwamen interessante stellingen. Alleen over bord 3 kunnen we eigenlijk niet tevreden zijn. Ik kwam slecht uit de opening en maakte zodoende mijn eigen witte loper “obsolete” Daarna werd het eigenlijk geen leuke avond en ik was enkel bezig met verdedigen. Dit ging redelijk goed, maar er kwam slechts één moment om het recht te trekken, maar die miste ik. Daarna ging het snel bergafwaarts.

Diederick had in die tijd al gewonnen. Hij speelde a-tempo. Ik vroeg me af hoe hij zo snel de moeilijke stelling kon beoordelen. “Ik denk in de tijd van mijn tegenstander” was daarop zijn antwoord. Hoe makkelijk kan het zijn.

Died gaf aan dat hij heel gefocust was om de Dame uit de penning te halen. Je kunt je afvragen hoe groot het gevaar daadwerkelijk is. De winnende voortzetting is te slaan met de Toren op g7+. In deze partij kwam de ene na de andere interessante stelling op het bord. Maar de winnaar heeft altijd gelijk. En dat was Diederick. Dus 1-0 voor, maar niet lang daarna 1-1.

Op bord één mocht Gilion met zwart tegen César Becs. Gilion stribbelde voor aanvang van de wedstrijd nog wat tegen. Dat was opmerkelijk omdat hij vaak met veel bravoure voor de dag komt. Maar omdat we Martien op bord twee met wit laten starten moet Gilion wel op bord 1. Maar gelukkig werd hier snel overheen gestapt en er kwam een keurige pot. Zowel Martien als Gilion hielden sterk stand en beide partijen leken op een remise af te stevenen. Voor Gilion zou dit ronduit knap zijn. Cesar beet zich vast in de partij en pas in de verlenging vond hij een kleine opening. Daarna ging het voor Gilion rap de verkeerde kant uit en moest hij capituleren. Dat betekende dat Martien zou moeten winnen om nog een punt zeker te stellen. Met beide 3 minuten op de klok, geen increment en al in de Extra tijd kwam deze stelling op het bord.

Het was voor mijn gevoel een gevaarlijke stelling. En met beide spelers omgeschakeld naar de snel-schaakmodus was het wachten wie de fout zou maken. De partij staat nog op de site. Zwart speelt Tc3 en er verdwenen hierna aan beide kanten nog stukken in het doosje. Maar de balans bleef intact en herhaling van zetten resulteerde in puntendeling. Zo verliezen we met 1,5-2,5 maar we kunnen stellen dat er wel bordpunten gewonnen zijn.

De stand is hier te vinden
http://www.nbsb.nl/competitie-uitslagen/

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar