Ronde 3: HMC A vs Dubbelschaak A

Vrijdag 6 december mochten we aantreden tegen de kampioen van vorig seizoen, HMC A. Dat is een harde noot om te kraken, maar we gaan het toch proberen. Hoe? Nou gewoon met dezelfde opstelling in dezelfde volgorde.

Op bord één Job, gesterkt door zijn winst in de laatste partij en nog ongeslagen. We verwachte Twan Burg op bord 1, of zijn partner maar het werd Micha Senders. Er ontspon zich een interessante partij waarbij Job in het middenspel zeer comfortabel stond. Micha wist terug te knokken en kon forceren dat hij zijn slechte loper kon afruilen. Het voordeel voor Job was weg en de partij bleef verder in evenwicht. Deze partij was overigens als laatste afgelopen.

Twan Burg zat op twee en Rob mocht hier zijn opwachting maken. Het werd een spannende en scherpe pot. Ja, Twan mag dan een rating hebben van 2526 maar dat weerhoud ons er niet van om opportunistisch te spelen.

Ik citeer Rob: Als ik hiet e5 had gespeeld had ik een fijne + stelling gehad. Het idiote plan Ta8 was een mislukking. Jammer.

Op drie speelde Martien tegen Tomas Mollema.

Met nu 11. g4 werd de toon gezet voor de partij, als dat door de openingskeuze nog niet gebeurd was…

Met het zwarte 16. ..,Db6 wordt de witte opzet flink op de proef gesteld. Maar kan het? Als wit kan consolideren dan staat zwart wel erg in de verdrukking. Let dat met de laatste zet zwart nu op e5 dreigt te slaan. Wit heeft van alles overwogen, Tb1, Dd2, Dd3, c3 en Pg2, maar kon de zwarte opzet niet weerlegt krijgen. Het blijkt ook een prima zet en de engine geeft nu aan 17. c3 Pxe5 =. Dat geeft wel aan dat wit veel compensatie heeft voor de 2 pionnen achterstand. Gespeeld werd Pg2.

Een paar zetten later deze stelling. Hoe complex het is geeft de PC aan. De beste zwarte zet zou nu namelijk ..,Dc6! Zijn met groot voordeel. Er volgde echter het meer menselijke Db2. Als Martien daar met 20. Dd2! Had geantwoord had zwart een zware kluif gehad. Er werd echter snel op e6 geruild en op d5 geslagen met nog altijd een ingewikkelde stelling

Heel wat zetten later begaat Martien een fout in tijdnood. Hij was van plan na de zwarte rokade het sterke Tb6 te spelen met min of meer gelijke kansen. Hij verwisselde echter zetten en speelde 32. La7?! Waarna zwart tegenkansen kreeg via de elijn na 32. ..,Te8. Na de blunder 33. Tb6 alsnog volgde 33. ..,Txg2! En Martien bleef 2 pionnen achter in het eindspel wat niet te keepen was.

Ik speelde zelf op bord vier tegen Daan Geerke. Na geschutter in de interne was het nu tijd om weer geconcentreerd te gaan schaken. Ik nam de adviezen van Job ter harte. Ik speelde een hele goede partij met zwart, al stond wit heel licht in de plus als ik Fritz moet geloven. Een cruciaal moment was aangebroken op zet 20. Ik had nog ruim de tijd (20 minuten) en Daan nog 8 minuten. Ik wist dat het er hier om ging spannen.

Waar ik me op concentreerde was of slaan op d6 kon met afruilen van de torens. Maar Lg5 bied ook goede mogelijkheden. De toren variant heb ik doorgerekend en ik kwam er uit, maar Lg5 was beter geweest. Daan ging er op in ed dacht dat dit voor zwart niet te keepen was. Dit bleek een misvatting.

Uiteindelijk bleef er een remise stelling over, maar ik wist eigenlijk wel zeker dat wij beide in tijdsnood, fouten in de stelling over het hoofd zouden zien. Hier ging Daan in de fout. Hij had beter zijn koning een aantal keer kunnen verplaatsen om de tijdscontrole te halen en dan te beraden wat te doen.

Zwart aan zet. Wat moet zwart doen ? De stelling is hiervoor al enkele keren gekanteld van 0 naar +1,4 en weer terug naar 0. In de partij volgde zwart Ke6 (fout) en wit beantwoord Ke3 (ook fout). Zwart had hier natuurlijk a4 moeten spelen, en wit zou na Ke6 natuurlijk b4 moeten doen. Maar met twee spelers die beide de mogelijkheden in tijdnood niet zien is remise een voor de hand liggende uitslag.

Dubbelschaak A verliest van een van de titel kandidaten met 3 tegen 1.

Overigens heeft het speciaal bier ons nog goed gesmaakt en was het gezellig napraten met wat schaak bekenden, totdat de bar gesloten werd.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar