De drie Torens – Dubbelschaak A : Hoe is het mogelijk ?

Als lezer weet u intussen dat, daar waar Dubbelschaak A neerstrijkt er vreemde dingen staan te gebeuren. Of de tegenstander daar nu aan mee wil werken of niet.

Maandag 20 februari 2017. Op naar de drie torens in Tilburg. De heren zijn qua rating favoriet en hebben de beste papieren. Daarbij ligt het kampioenschap voor hun in het verschiet. Winnen of gelijk spelen is genoeg. Als dubbelschaak A voor een verassing zou kunnen zorgen dan zou de titel zomaar richting Boxtel kunnen gaan. Vooraf werd door de teamleider op de geheime schaak app aangegeven dat de dubbeltjes maar eens de goede kant op moesten vallen. En de voorspelling was dat Roy hier maar eens voor de verassing moest gaan zorgen. En een verassing is hier gewoon een vol punt.

De drie torens is een solide club en spelen immer met een vaste opstelling. Hierdoor konden we de volgende wedstrijden vooraf bepalen.

1 van Meurs – Kocken, 2 vd Elzen – vd Bighelaar, 3 vd Meijden – Leemans, 4 van Esch – Weel/Moors

Wat blijkt, Joost komt met een alternatieve opstelling. Niet dat dat ons van de wijs brengt, maar het is wel enigszins verrassend. Hebben ze hiervoor de statuten nog even snel moeten veranderen ?

Het affiche is dan als volgt:

1 Leemans – v Meurs 2 Kocken – vd Elzen 3  vd Bighelaar – vd Meijden 4 Werkhoven – van Esch

Er is direct actie op bord 4. In een open stelling gaat Roy met zijn zwarte Dame op avontuur. Wit heeft via h4, Th3, Tg2 zijn toren actief gemaakt. Opmerkelijk maar effectief. De Dame wordt opgejaagd en het kost tempo. Intussen staat een paard gepend op e7 en wit valt met alle stukken aan. Je knippert met je ogen en het is al gedaan. Ik denk dat Maarten flink in zijn Thee heeft moeten blazen, de partij is namelijk afgelopen voordat de thee afgekoeld moet zijn.

1-IMAG0898

Onze topscorer Rob met 4,5 uit 5 had tegen Wilbert 4,5 uit 5 kunnen spelen. Beide voerden de ranglijst van de 1B competitie aan. Het werd Huub, geen onbekende. Ik heb met een schuin oog mee zitten kijken en zag niet veel opwindends. Rob vatte het echter alsvolgt samen, de partij was niks, en hij kwam eigenlijk goed weg met een halfje. Dat wil zeggen dat Huub het werk niet afgemaakt heeft. Huub nuanceerde het nog iets, maar de heren waren het er over eens dat zwart hier toch de beste papieren heeft gehad.

1-IMAG0894
Ik mocht van de wedstrijd leider niet onbeperkt foto’s maken, hierdoor heb ik enkel wat begin stellingen.

Martien mocht tegen Joost en als ik het goed begrepen heb hebben de heren nog niet zo heel veel tegen elkaar gespeeld. Om precies te zijn, een keer met winst voor Joost. Vergeef me als ik het niet goed verstaan heb.

1-IMAG0896
Schijn bedriegt. Het lijkt hier of Martien met zijn handen in het haar zit.

Wat ik opving tijdens de analyse was dat Martien de gehele partij geen moment in gevaar is geweest en eigenlijk gewoon solide gewonnen heeft.

1-IMAG0901

Dan naar de meest opmerkelijk gebeurtenis van de avond. Michel heeft Wilbert een keer verrast tijdens het King snelschaken. Mede hierdoor gesterkt werd de Leeuw ingezet met zwart. Al met al een solide partij met meer ruimte voor wit, maar geen heel groot voordeel. Roekeloze acties heeft zwart deze keer achterwege gelaten waardoor het tot het einde zeer spannend bleef. Enkel de tijd was een punt van aandacht.

Hieronder een momentopname.

Diagram Kocken 2
Wit speelde Le4, zwart antwoord Pf4

Wat was er nu zo opmerkelijk ?  Zwart probeert er alles aan te doen iets te forceren op de koningsvleugel van wit. Pf4 zet de boel op scherp. Wit antwoord met Kh2 !? Zwart speelt Pe2 !?  Het vreemde is dat pas in de analyse aan het licht kwam wat door beide heren hopeloos overzien is.

De 3 torens winnen dus met 2,5 – 1,5 maar overtuigend is anders.

We mochten helaas niet delen in de champagne, want wat blijkt, deze had men nog niet koud / klaar staan. Daarbij moeten ze nog een wedstrijd tegen Veldhoven.

We hebben na de wedstrijden nog even na geborreld. Het was me weer een avondje.

1-IMAG0903

De rit naar huis was voor Mr. van den Elzen een martelgang. Die Dame bleef maar door zijn hoofd spoken. Slapen ging nog wel maar wat was het eerst waar hij aan dacht toen hij ontwaakte ? Juist …

Diagram Kocken 3
zwart aan zet

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar