Het B-team speelt sterk, maar wint niet

Tegen Stukkenjagers G kwam ons strijdbare viertal niet verder dan een 2 – 2 gelijkspel. Daar had best meer in gezeten, ondanks dat onze tegenstanders op drie van de vier borden een ratingoverwicht hadden.

Zelf haalde ik met zwart een zwaar bevochten zege op Toon Mentink. In hoeveel zetten weet ik niet, in mijn boekje kwam ik tot 55 en de stelling die er toen stond leek mij zeker niet gewonnen. Kijk zelf maar:

Toon Mentink – Tom van Stiphout. Stelling na de 55e zet van zwart.

Tom van Stiphout- Toon Mentink.php

Ik heb later geprobeerd het vervolg te reconstrueren. Dat lukte niet. Wat ik wel weet, is dat ik mijn d6-pion uiteindelijk op e1 liet promoveren – Toon moet mij dus wel wat geholpen hebben – en verder dat ik daarna met dame en toren tegen toren nog een kleine minuut overhield om wit mat te zetten en dat dat lukte met nog 34 seconden over ….

Het bleek daarmee 2-2 te zijn geworden. Onze Hans had namelijk al vrij snel gewonnen en op de borden twee en drie gingen wij het schip in.

Kort samengevat:

Hans trof op bord 4 niet de sterkste Stukkenjager. Met wit kreeg hij een onduidelijke variant van de Bird-verdediging tegen. Op de 10e zet won Hans een loper en op de 12e zet een paard. Met als resultaat een makkelijke avond met winst op de 26e zet dankzij een koningsaanval langs de g-lijn.

Ebe op bord 2 speelde positioneel beter dan zijn tegenstander.  Na 25 zetten stond hij +3. Onze jeugdleider kwam in een gewonnen eindspel terecht maar gaf toen pardoes een loper weg en verloor.

Bord 3 was voor de Schaakridder. Met zwart speelde hij zijn systeem met de stonewall. In het middenspel kwam hij verrassend goed te staan. Zijn tegenstander zei na afloop dat hij de winst daar had laten liggen. Wit pakte wat pionnetjes en op het eind werd het de Schaakridder teveel en hij gaf toen maar op.

Jammer voor Stukkenjagers dat Toon mijn remiseaanbod op pakweg zet 50 niet had aangenomen. Maar dat had ook zo zijn reden. Toen leek de strijd zich op de borden 2 en 3 nog gunstig voor ons te ontwikkelen. Verder leek mij de stelling toen ook potremise. Maar tijd om dat allemaal goed te bekijken hadden wij geen van beiden …….

Een zwaarbevochten gelijkspel! En wel voor beide teams dus!!

Dubbelschaak B (1625)- Stukkenjagers G  (1790)                                  2 – 2

  1. Tom van Stiphout (1763)   –     Toon Mentink (1853)            1 – 0
  2. Ebe Reitsma (1635)            –    Guus Vermeulen (1763)        0 – 1
  3. Martin van Driel (1635)     –     Eric van Dongen (1754)        0 – 1
  4. Hans Bakx (1468)               –     Fransien van Dongen ( )      1 – 0

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar