Verslag 1: Knappe overwinning Dubbelschaak 3 in Nuenen

Dubbelschaak 3 speelt tot nu toe zeer wisselvallig in de competitie. In drie wedstrijden zijn alle uitslagen al voorbij gekomen, waarbij de 8-0 op het jeugdteam van Helmond het doelsaldo goed heeft geholpen. Zaterdag 7 februari stond de uitwedstrijd tegen Nuenen 2 op het programma, op papier een gelijkwaardige tegenstander.

Snelle overwinningen
Een ongelukkig moment van onze coördinator extern zorgde ervoor dat we helaas een man te weinig hadden. Geen man overboord, want we hadden verder een goede bezetting. Dat kon je meteen zien op bord 3 (bord 2 was leeg), waar Diederik op zet 8 op f7 mocht inslaan een tien zetten later een toren in de aanbieding kreeg. Diederik stak meteen zijn hand uit en waarom dit een goede actie was kun je verderop lezen.
Aan bord 8 was Henk helemaal in zijn element; een Aljechin die meer op een Scandinaviër leek. Hij kon heerlijk de druk opvoeren en een vorkje met een pion leverde een stuk op. Daarna was het een kwestie van techniek en dat is aan Henk wel toevertrouwd.

Nog meer goed nieuws
Reinder had een pionnetje gewonnen in de opening en bleef daar op zitten. Veel werd er afgeruild totdat er een paardeindspel op het bord kwam met aan beide kanten nog vele pionnen. Reinders tegenstander speelde dit heel actief en drong diep in de stelling met zijn paard. Daar snoepte hij een pionnetje mee om de stand op het bord weer gelijk te krijgen. Dat zijn paard hierdoor helemaal opgesloten zat had hij te laat in de gaten.
Curd wist niet waar hij zichzelf het beste kon posteren in de opstelling en uiteindelijk bleef alleen bord 1 over. Daar kreeg hij een sterke tegenstander die in een aangenomen damegambiet binnen 18 zetten afwikkelde naar een dubbel toreneindspel. Zwart had hierin een klein plusje, maar zoals elke schaker weet is er niets zo moeilijk als een toreneindspel. Dat bewees de computer maar weer eens, hoewel Curd geen enkele echte kans heeft gehad om te winnen, zijn tegenstander daarentegen zeker twee keer. Uiteindelijk ging het gezegde, dat elk toreneindspel in remise eindigt, gewoon op.

 

De overwinning wordt veilig gesteld
Geert rookte een zware pijp op bord 4. In de afruilvariant van het Frans kreeg hij te maken met overweldigende druk van zijn tegenstander. Geert laat zich niet zo snel gek maken en al draaiend aan zijn snor wist hij zijn verdediging keurig op orde te houden. En daarna vond hij zelfs aanknopingspunten om langzaam maar zeker ook zelf wat naar voren te schaken. Toen een paard werd teruggetrokken blokkeerde deze de dekking van een toren en was de partij in een keer afgelopen en onze overwinning een feit.

Toch nog een smetje
Hans speelde een prima pot, lekker met zijn paarden naar voren en ik vond het er allemaal prima uitzien. Toen ik bij een volgend ronde langs de borden nog eens de stukken telde kwam ik er bij Hans één tekort. Later vertelde hij dat hij een zet te vroeg een combinatie had ingezet en daarmee een tussenzet toe had gelaten die dit missende stuk kostte. Hans deed zijn best om er nog iets van te maken, maar dat liet zijn tegenstander niet toe. Toen we op 4,5 punt stonde vond Hans het tijd om op te geven.

Niet van zijn stuk te krijgen
En toen zat Bart alleen te spelen. Zijn tegenstander maakte veel geluid, bewoog veel met zijn hand boven het bord en vond noteren ook niet zo belangrijk, maar niets van dit alles kon Bart van zijn stuk brengen. Het begon met een kwaliteit die hij won en dat bouwde hij uit tot een stuk en later werd dat zelfs een toren. Zijn tegenstander dacht nog met twee pionnen voor gevaar te kunnen zorgen, maar dat was een illusie. En nog steeds wilde deze goede man zijn hand niet uitsteken (vandaar dat Diederik het veel slimmer had aangepakt). Toen ook zijn laatste pionnetje werd weggesnoept was eindelijk het moment gekomen en konden we zeer vrolijk naar Boxtel terugrijden.

We doen weer mee
Door deze overwinning hebben promotie in eigen hand. We spelen nog tegen de andere ploegen uit de top vier en alleen Kemppion lijkt twee punten voorsprong te hebben. 7 maart staat OSV3 op het programma, dan kunnen we zien of we écht meedoen voor promotie.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar