Olympiade en Popmuziek. 3de verliest nipt.

De schaakolympiade in Batoemi in Georgië leverde dubbele winst op voor China. Zowel het mannenteam als het vrouwenteam behaalde de gouden plak. Elke avond sms’te ik de 1ste bordspeler van Tajikistan GM Amonatov 2615. Er ontstond er een levendige conversatie. Ook met spelers van andere teams zoals Mexico, Ierland en Spanje werd er gecorrespondeerd. Prachtig. Dit is de grote kracht van de schaaksport.

Van Herman Claudius van Riemsdijk uit Brazilië, schaker en schrijver van diverse schaakboeken kreeg ik een berichtje dat Willem Hajenius was overleden. Ik kreeg een brok in mijn keel. Willem heb ik geïnterviewd in Grandcafé Rembrandt na afloop van het Huub van Dongen Memorial toernooi. Willem was een gezellige prater, had genoeg anekdotes, gevoel van humor en bovenal schaker.  Het interview staat op onze site. Trouwens Herman wist mij ook nog te vertellen dat hij nog steeds lid is van Het Witte Paard uit Sas van Gent (noot: dat trouwens bovenaan staat in de Meesterklasse). Dat hij nog steeds lid is, is ook een mooi voorbeeld van de kracht van het schaken.

Maar terug naar zaterdag 6 oktober 2018. Het derde team treed aan in de 6de klasse F landelijke competitie. Wij moesten aantreden tegen Oisterwijk 2.  Wij waren gemotiveerd. Captain Hans had een mooie opstelling gemaakt en voor ons achten gold de slogan  “Get Lucky” van popgroep Daft Punk.

Bord 1 was voor Roy. Hij had weinig moeite met zijn tegenstander. Hij speelde robuust en trefzeker en scoorde een mooi bordpunt.

Bord 2 was voor mij. Ik zag een petit combination en dat leverde een loper op. Maar daarvoor moest ik drie pionnen geven. Toen kwam het eindspel en de loper werd de matchwinnaar.

Bord 3 werd bemand door Ebe. Het werd een Hollandse partij. Ik had het gevoel dat Ebe in het middenspel zeer goed stond. Maar in het eindspel werd hij positioneel van het bord getikt. Toen gaf hij op.

Bord 4 Joey. Hij verzeilde in het Engels en stond goed en met Lb2 had hij een krater kunnen slaan in de stelling van zijn tegenstander. Dit gebeurde niet en hij gaf op.

Bord 5 Jaap. Hij had zijn vriendin meegenomen naar de schaakarena Rembrandt. Jaap kreeg een Italiaanse partij voorgeschoteld waarvan hij achteraf zei dat hij de variant die hij kreeg niet kende. Hij leverde het punt in.

Bord 6 was voor Teun. Hij verkeerde in Franse kringen en deze partij deed mij herinneren aan de partij die hij 3 weken geleden in Stein speelde voor ons 2de team. Teun overzag het goed en loosde zijn partij naar een remise.

Bord 7 werd bemand door onze Captain Hans. Hij kreeg het zwaar te verduren in de partij, Een Toren, Paard drong in zijn stelling binnen en toen gaf hij op.

Bord 8 was voor invaller Gregor. Leuk dat hij meedeed en ik hoop hem ook in de interne te zien spelen. Hij belandde in een Schotse partij en dat ging hem goed af. Gregor kwam, zag en overwon en haalde het bordpunt binnen.

Het 3de team werd verenigd met het popnummer “Get Lost” van de Red Hot Chili Peppers. En dat waren we. Ondanks dat verloren wij nipt met 3 ½ – 4 1/2  van Oisterwijk 2.

De volgende ronde spelen we uit tegen de Kentering 2 uit Rosmalen. Ik hoop dan  op andere popnummers zoals “The winner takes it all” van Abba.

 

Martin van Driel

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar