Kansen gemist in uitwestrijd tegen Vianen 3

Zonder captain Curd , maar met reserve-captain Geert  en invaller Ebe ging DS 3 op bezoek bij Vianen 3. We verwachtten een gelijkwaardige wedstrijd. Dat werd het achteraf niet.
Aan beide topborden rekenden we op 1,5 punt, dat werd 0,5 uit 2. Aan bord 3 en 4 werden het zelfs twee nullen.

Henk zat aan bord 4 en speelde een degelijke aangenomen Damegambiet.
Wit ging in de denktank om iets te proberen, maar niet aantoonbaar goed. Wel volgde een remiseaanbod, maar Henk besloot verder te spelen. Met zijn eerstvolgende zet blunderde Henk en gaf een licht stuk weg. Hij probeerde het nog even in verloren stelling maar moest snel opgeven.
Hans had wit aan bord 3.
In een ongewone Paulsenvariant mocht wit hopen op druk tegen zwart met zijn loperpaar.
Wit deed het ongelukkig door niet te rocheren maar Ke2 te spelen. Zwart reageerde meteen door dreigingen tegen witte Dame en een sterke pion. Hans besloot een loper te offeren voor koningsaanval. Dat was onjuist, want zwart ruilt een sterk aanvalsstuk van wit. Zwart nam de aanval over en met de witte koning in het centrum kon Hans mat of verder stukverlies niet voorkomen en moest ook opgeven.
Geert had aan bord 2 een pion gewonnen en een goede positie verkregen. Hoewel wit enige compensatie leek te hebben, speelde Geert voortvarend naar winst.
Ook Reinder aan bord 8 scoorde het volle punt. Hij wint in het middenspel een kwal en neemt die mee in de eindfase. De zwarte aanval op de koning werd door Reinder zeer bekwaam afgerond.
Omdat Mark aan bord 6 en Joey aan bord 7 allebei een regelmatige remise scoorden, was de stand met 3-3 nog in evenwicht.
Maar aan de 2 overgebleven borden gebeurde veel.
Bij Bart aan bord 5 met wit heb ik niet alles gezien. In een dichtgeschoven stelling stond hij redelijk goed, maar na een kwaliteitsverlies had hij het moeilijk. Zijn tegenstander speelde keurig op beide vleugels en gaf Bart geen kans meer.
Heel opmerkelijk was de pot aan bord 1. Invaller Ebe bouwde in een Siciliaan-Draak aan een zeer gunstige stelling (stuk voorsprong). Maar zwart speelde alles op aanval. Dat hield Ebe erg bezig.
Hij miste de goede oplossing. Na enige schermutselingen houdt zwart twee pluspionnen over, welke genoeg zijn voor een “gestolen” zege.
Jammer, de conclusie mag zijn: een onnodige 5-3 nederlaag tegen een gelijkwaardige tegenstander die koelbloediger bleek te zijn.

Hans Bakx

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar