Gelijkspel Dubbelschaak 3 is zwaar bevochten.

Meestal is een overwinning iets waar je voor moet strijden, ook in de externe schaakcompetitie.
Dit keer was het 4-4 gelijkspel ook zwaar bevochten. En dat in de 1e thuiswedstrijd in
de externe tegen Garde 3.

Hoe gebeurde dat afgelopen zaterdag.
Ik had vooraf even wat gegevens opgezocht van onze tegenstander uit Maarheze. Vorig seizoen middenmotor in klasse 3C. Dus een overwinning, om goed te starten, zit er wel in. Daarbij was ons team compleet.
We begonnen flitsend.

Henk aan bord 4 bewerkstelligt  heel snel groot voordeel: een vrijpion op de
damevleugel. Hij is zijn tegenstander in het toreneindspel duidelijk de baas.

Joey volgt zijn voorbeeld. Hij wint zelfs twee pionnen en maakt vorderingen dankzij een sterke pion op veld F7. Zwart kan niet ontsnappen en voor hij mat gaat, overhandigt hij Joey het volle punt. Op de andere borden waren ze toen ergens in het middenspel.
Curd aan bord 2 speelde een soort Tschigorin-systeem. Hij vond zelf dat hij gedrongen stond. Bij het openen van de stelling nam hij enig risico dat Curd echter tijdig neutraliseerde. Remise.

Extern WLC 015

Dan komen we bij de verliespartijen. Mark verloor m.i. Regelmatig. Hij kwam een kwal achter tegen een jeugdige tegenstander. Toen het materiaal steeds reduceerde werd de witte toren hem te machtig en moest hij opgeven.

Bart speelde aktief met zwart, nl. Boedapester Gambiet. Maar kreeg zeker geen voordeel. Volgens Bart was zijn flakopstoot f7-f5 en f5-f4 foutief en zette wit een goede koningsaanval op, die zelfs resulteerde in mat.

Extern WLC 013

Bij Reinder heb ik het niet goed gevolgd. Als het klopt is zijn goede centrumopbouw er niet uitgekomen en heeft zijn tegenstandster de stelling beter bekeken, want wit verloor snel.

Met de remise van Geert aan bord 1 in wording werd de stand echter 3-4 achter.

Extern WLC 016

Dus moest de pot van Hans aan bord 3 met zwart gewonnen worden. Dat zat er zeker in, maar hoe zet je een winnend strijdplan op. Eerst goed uit de opening met een duidelijk plan: de stukken laten samenwerken en zwaktes zoe-
ken bij de tegenstander. Wit helpt door een pionvork van Hans niet goed te beantwoorden.
Met stukwinst op zak gaat hij op zoek naar de winst. Die volgt als dame en toren over de E-lijn binnenkomen en mat laten volgen. Dus toch 4-4, toch een zwaar bevochten punt.

Over 3 weken volgt de uitwedstrijd tegen Vianen 2. Dan gaan we voor een zege.

Hans Bakx

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar