Dubbelschaak 3 haalt uit tegen HMC 5

Zonder de bezielende leiding van onze geliefde captain Hans Bax moesten wij aantreden tegen HMC 5. Een team dat ongeveer eenzelfde gemiddelde rating heeft als DS 3 maar wat eerlijker verdeeld over de borden. Ook spelen hier een aantal (afgelopen zaterdag 3) jeugdspelers in. Jeugdspelers zijn over het algemeen stijgende in hun kwaliteiten waardoor de rating altijd achterblijft en dus wat te laag is. Het zou dus een zware dobber worden en met een matchpunt zou ik als invaller teamcaptain al blij zijn.

Ik had me dan ook voorgenomen om voorop te gaan in de strijd en eerlijk gezegd ging het ook van een leien dakje. Een klein trucje in de opening koste mijn jonge tegenstander Jesse Allaart het loperpaar en een dubbelpion.

Invaller captain Died
Invaller captain Died

Toen hij er even later voor koos om de witte lopers af te ruilen ten koste van een 2e dubbelpion dacht ik een rustige middag tegemoet te gaan. Jesse herpakte zich echter wist in twee zetten het centrum te veroveren en zijn eerste dubbelpion op te lossen. Hier stond hij zeker niet meer minder maar het leek wel of hij er niet (meer) in geloofde. Dat kwam misschien wel door de tweede bordspeler van HMC, de sympathieke Marc Smits die het erover had zichzelf op te offeren tegen 1 van de 2 kanjers op de eerste borden van dubbelschaak. Hoe het ook zij. Ik kreeg initiatief, liet een pion op h3 instaan waarvan ik had gezien dat daarna het paard niet meer weg kon. Mijn koning leek gevaarlijk te staan maar die van zwart was nog veel zwakker. Mat was alleen met heel veel materiaalverlies te voorkomen en het eerste punt (van de hele zaal) was binnen.

Toen ik na mijn eerste welverdiende biertje terugkwam in de zaal stond Joop inmiddels een stuk achter maar de rest stond hoopgevend.

Joop zijn tegenstander lijkt toch wat erg gemakzuchtig zijn zetten te den :-)
Joop zijn tegenstander lijkt toch wat erg gemakzuchtig zijn zetten te doen 🙂

Ook Reinder stond een stuk achter maar had wat leek een overweldigende aanval. Hij sloeg echter een toren met zijn loper en ik dacht dat hij hiermee zwart de mogelijkheid gaf “weg te rockeren”. Niets was minder waar. De zwarte koning stond op zwart en in de analyse bleek deze het halve bord al gezien te hebben. In een Hollandse partij bleek Reinder keurig het initiatief naar zich toegetrokken te hebben. Toen wit dreigde de boel op slot te gooien offerde Reinder moedig een stuk om van de zwaktes en de ontwikkelingsachterstand van zwart gebruik te kunnen maken. Reinder had het goed ingeschat. Hij had op bepaalde momenten zelfs wat makkelijker kunnen winnen maar dat is slechts voer voor zuurpruimen. Een meer dan verdiend punt voor Reinder en ik hoop op een analyse van deze partij.

Reinder en Joey naast elkaar.
Reinder en Joey naast elkaar.

Joey was hierna klaar met zijn partij die hij goed had opgezet maar op het moment supreme wist hij toch niet de juiste verdediging te vinden. Ik heb niet veel meegekregen van deze partij maar helaas moest Joey dus een nul noteren.

Ebe had inmiddels een gelijke stelling wat jammer leek want hij leek na de opening al het initiatief te hebben. Schijn bedroog echter. De lopers van zwart beheersten lange diagonalen en er was niet veel uit te halen voor Ebe. Ik dacht dat hij erg moest oppassen niet langzaam weggedrukt te worden. Toen ik niet veel later terugkwam in de zaal was de partij afgelopen en moest ik echt even op het formuliertje kijken wat de uitslag was. 1-0 voor Ebe. Wat was daar gebeurd? Ebe had heel sluw een pion op de koningsvleugel aangevallen door zijn dame achter zijn loper te zetten.

Ebe
Ebe met een puike overwinning!

Toen zwart deze verdedigde kwam deze echter pas achter de ware dreiging. Een stuk kon geslagen worden door een penning op de zwarte dame. Ebe had goed gerekend want de gevaarlijke zwarte pionnen konden in bedwang gehouden worden en de overwinning was een knappe. Een diagram van de stelling voor de dubbele aanval zou mooi zijn Ebe. Jouw jeugdspelers zullen ervan smullen!

Vervolgens voegde Bart zich bij de winnaars. Zijn zeer jonge tegenstandster Janne Allaart kwam goed uit de opening maar dat wil niet zeggen dat dit zomaar te winnen is van de positioneel sterke Bart. Janne ontwikkelde haar stukken naar wat onhandige velden en moest zelfs terug gaan zetten. Een duidelijk geval van te passief stukkenspel. Bart wist hier prima van te profiteren. Hij won twee pionnen en wikkelde af naar een overzichtelijk eindspel waarin hij alsnog een enorme bok schoot. Janne had zomaar met een van haar pionnen door kunnen stoten maar zag het niet en twee zetten later was het helemaal over en uit.

Joop stond inmiddels nog steeds een stuk achter en zijn trucjes hadden de jonge Langerak ook niet van zijn stuk gebracht. Mark had een moeilijk eindspel waarin het voor beide partijen vooral van belang was geen fout te maken. 100% zeker was ik hier dus niet van. De tegenstander van Geert had een stuk geofferd en had zowaar een echte aanval op weten te zetten. Het is een beetje een schaker als onze eigen pinball wizard alleen wel met een beduidend lagere rating. Offeren is hem zeker niet vreemd. Geert wist alle dreigingen eruit te halen en hij kreeg op de 4-1 tussenstand een remiseaanbod dat hij beleefd weigerde.

Geert overdenkt de stelling nog eens.
Geert overdenkt de stelling nog eens.

Dit deed de interim teamcaptain, gezien de twee andere borden, vrezen voor een DS 1 scenario (sorry Stee) en ik heb hem er dan ook subtiel op gewezen dat dit zijn eigen beslissing was maar dat voor het team remise genoeg was. Twee zetten later bood Geert daarom zelf remise aan en Marc Smits was er maar wat blij mee. De eerlijkheid gebied wel toe te geven dat in deze stelling het ook alleen Geert was die met het nodige risico nog door zou kunnen schaken. Marc moest echt vluchten in een herhaling van zetten.

De overwinning was hiermee binnen en met dit resultaat vonden onze Mark en zijn tegenstander dan ook dat zij geen onnodige risico’s meer moesten nemen na van beide zijde een solide partij. Een goed resultaat voor Mark tegen een tegenstander met ruim 250 ratingpunten meer.

Als laatste moest de dapper strijdende Joop alsnog zijn meerdere erkennen in de zoon van … die, eerlijk is eerlijk, een puike partij speelde. Mooi om te zien dat Joop zo lang bleef strijden.

Joop deed zijn ultieme best, maar het mocht niet baten
Joop deed zijn ultieme best, maar het mocht niet baten

Een 2-2 tussenstand (wat zeker had gekund) klinkt toch anders dan een 2-1 tussenstand en zolang er geschaakt wordt is er hoop. Het is maar de vraag of de eerdere remise-aanboden gedaan zouden zijn als Joop eerder de pijp aan Maarten had gegeven.

Al met al een zeer knappe overwinning op een minstens gelijkwaardige tegenstander. Hulde mannen!

uitslagen_team3

stand_team3

Diederik

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar