Dubbelschaak 3 goed begonnen in externe met 4-4

Op 7 oktober zijn we van start gegaan met de eerste externe wedstrijd voor seizoen 2017-18. We begonnen thuis tegen OSV 2, degradant uit de 1e klasse van vorig jaar.
Dat werd een stevige opening voor Team 3. Dat vertaalde onze teamcaptain in zijn eigen woorden met de zinsnede dat we niet speelden tegen een “stuk of acht rietdekkers”. OSV 2 was zeker een sterke tegenstander. Hun gemiddelde rating schommelt rond de 1600.
Maar goed, fris er tegen aan en zonder onze topscorer Died en met nieuw teamlid Eldon.
Om 13.00 uur ging iedereen aan de borden, al hoewel Ebe en Geert even van plaats verwisselde.

Captain Hans zat met zwart aan bord 7 en speelde rustig Nimzo-Indisch. Het werd een gevecht met de theorie, die beide spelers goed kenden. Nadat de witspeler rond zet 16 niet de scherpste zet speelde, kon Hans snel remise aanbieden die direct aangenomen werd.
Eldon speelde aan bord 8 en begon met een half uur voorsprong in bedenktijd. Het werd Scandinavisch, waarin zwart al snel een pion greep. Eldon kwam onder druk, moest veel dreigingen pareren en schonk zwart nog een pion. De sterke Mari Kramer van OSV 2 klaarde dit klusje heel snel.

Martin kwam met wit aan bord 4 met een scherpe Siciliaan. Voor een gambiet-pion speelde Martin op ontwikkeling van stukken en aanval op de zwarte koning. De zwartspeler had een goede verdediging, hoewel wit een scherp plan speelde; echter hij miste het offer Paard slaat op E6 en speelde de mindere zet Toren naar F1. Het kostte Martin zijn Dame en hij kon meteen opgeven.

Geert zat aan bord 3 in de afruilvariant van het Frans. Hij speelde die heel goed. Wit kreeg geen voordeel, ondanks de dubbelpion van zwart. Remise was de logische afloop. Dus halverwege stonden wij achter met 1 – 3.

20171007_162831

Bord 2 met Roy bood goede kansen, maar bord 6 met Joey stond duidelijk minder.
Eerst nog Ebe aan bord 5, die een boeiend Hollandse partij speelde. Volgens mij had Ebe initiatief, of de betere ideeen. Maar hij kwam niet ver genoeg; een plusremise zal ik maar zeggen.

Maar de punten kwamen van Roy en Gregor. Dat Roy aan bord 2 in een gesloten Spaans goed speelde, zag ik al gauw. Hij rocheerde lang en marcheerden met de g en h-pion richting vijandelijke koning. Maar zwart speelde ook op koningsaanval. Hoe het vervolg precies verliep, weet ik niet. Maar in een afruil kwam Roy als winnaar uit de bus. We lopen een puntje in en het is 2,5 – 3,5.

De klapper kwam van Gregor aan bord 1. Hij wilde zelf graag aan bord 1 spelen, dus die kans kreeg hij. Hij heeft die met verve gegrepen. Hij speelde met zwart Jaenisch-systeem. Ikzelf snap er weinig van, maar Gregor duidelijk wel. Wit heeft meer ruimte, maar zwart kan mooi spel houden en zich goed verdedigen. Omdat Gregor dat eerste deel goed uitbouwde kwam wit in problemen. Ja, Gregor won! Wat een mooie prestatie!

Op hetzelfde moment bleef strijder Joey aan bord 6 zich goed verdedigen. In het toreneindspel pareerde wit alle dreigingen en kon voor een mooie remise zorgen.
Als slotaccoord stond 4-4 op het scoretabel. Een goed begin voor de acht spelers van Dubbelschaak 3.
Volgende keer thuis tegen HMC 4.

Hans Bakx

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar