Dubbelschaak 3 – Garde 3 Tactiek, Tactiek, Tactiek en Petticoats

Voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen Gardé 3 was duidelijk dat wij geen beroep konden doen op de sterke invaller uit het 2e Roy maar dat we ook Ebe moesten afstaan als invaller voor ditzelfde team. Er ontstond zelfs wat discussie over de opstelling wat een uitzondering is bij Dubbelschaak 3. Gardé speelde namelijk vast met de niet zo hoog gerate Jack Winters op het eerste zwarte bord en de laatste twee keer ook met Clemens van Gogh op het hoogste witte bord. Een tactische opstelling dus. Om iedereen een interessante partij te laten spelen en mij niet zonder slag of stoot het Walhoofd te bezorgen werd besloten Joey op 1 en Bart op 2 te zetten, daarna kwam een min of meer gebruikelijke opstelling met mij op 3, Geert op 4 etc. Wij zouden ze leren met hun tactische opstelling, dat kunnen wij ook!!!

De reis naar Maarheeze verliep voorspoedig en we kwamen aan in een Multifunctioneel Centrum waarin ook mevrouw De Wit haar 75e verjaardag zou vieren. Ook zagen we een aantal  muzikanten die, naar later bleek, in de grote zaal zouden optreden.  Toen even later de opstellingen werden uitgewisseld schalde uit de luidsprekers “En van je HIP, HIP, van de koeien naar de KIP, KIP”. Hans wenkt me en neeeee Jack Winters op 3 en verder geen tactische wijzigingen. Ze hadden ons toch te pakken met hun tactiek. Niet getreurd, Joey had dan wel 300 elo-punten minder en Bart 100 maar Captain Hans had een gelijkwaardige tegenstander en op de overige 5 borden hadden we een enorm ratingoverschot. “LALALALAAAA”

Koffie werd ingeschonken, een deur ging dicht (wat de muziek niet echt tegenhield) en ik
had moeite mijn hoofd bij mijn pot schaken te houden. Plichtmatig deed ik wat zetjes in een afruilvariant van het Frans. Zou ik al rond gaan kijken of toch nog even proberen over mijn partij na te denken. He, een kromme zet van Jack, even opletten, ach alles zal wel goed gaan… Ik liep weg en zag dat de Schaakridder op bord 5 al op zet 8 DXf7 doen. Na Kd8 van zijn tegenstander Willi Ahrens en het sterke Pc3 kon het eigenlijk al niet meer mis.

foto1

Teruggekomen aan mijn bord zag ik dat Jack een goede zet had gedaan. Ik moest veel afruilen en de stelling vervlakte zeer. Niet veel later belande ik in een pionneneindspel waarin ik weliswaar een gedekte vrijpion had maar waar nog geen winstkansen voor het oprapen lagen. Ik maakte me zenuwachtig en begon me zelfs wat te ergeren aan “Ik ben VERLIEIEIEFD”. Ik zette h4 en begon nu echt over de stelling na te denken. Ja ik weet het, logischer is het om na te denken voordat je een zet doet. Het leek erop dat h4 alle kansen op winst had weggegooid. Prompt speelde Jack echter, met pionnen op h6 en g6 en mijn koning op f4, g5+. hxg5-hxg5, Kxg5. Pion in de doos, koffie halen voor Jack, biertje voor mij (iemand anders moest maar terugrijden) en het Walhoofd was binnen. (Sorry Peter en Reinder, de laatste ronde kan ik echt niet.)

De Schaakridder maakte kort daarna zijn partij vakkundig af en samen pakken we nog een biertje. “Kleine Kokette Katinka” klinkt uit de grote zaal. Ik vind de band ineens veeeel beter dan net.

foto2

Gregor heeft inmiddels in de opening keurig een pion gewonnen en ruilt een dame voor twee torens. Dat zou niet mijn keuze zijn geweest. Gelijke stukken houd het wel zo overzichtelijk. Hij vraagt of hij remise mag spelen. Netjes als ik ben kijk ik naar de 5 overgebleven borden en niet naar dat van Gregor. Geert staat nog niet beter. Hans staat minder. Bart ook wel wat. Reinder staat wel beter en Joey ook, maar ja, dat ratingverschil bij Joey he. Ik durf het niet zo goed aan en zeg dat als hij door kan spelen hij dat moet doen. Hij heeft inmiddels ook een stuk gewonnen maar kan niet meer uit het eeuwig schaak lopen.

foto3

Prompt maakt Gregor een Niels #-je en loopt uit het eeuwig schaak zo het mat in. Ik zie onze kansen wat somberder in maar de band speelt “Sweet Caroline” dus treuren doen we niet.

Reinder bouwt zijn voordeel daarna snel uit. Hij heeft al een pion gewonnen in het vroege middenspel en druk over de c-lijn opgebouwd. Zijn tegenstander moet ergens activiteit gaan vinden anders loopt Reinder er doorheen. Een gevaar voor Reinder is misschien nog dat het enige lichte stuk dat beiden nog hebben, afgeruild wordt en het misschien lastig wordt om het eindspel te winnen.

foto4

Tot mijn verrassing besluit Reinder met een leuk trucje het stuk zelf te ruilen. Zijn tegenstander kan kiezen uit twee kwaden en kiest ervoor om in de stelling op de foto het paard terug te pakken. Dit kost een tweede pion en Reinder heeft vervolgens weinig moeite meer de partij te winnen. “Mexico… Mexiieieeeeco”. Ik raak bijna in extase. Zouden we vandaag dan toch nog kunnen winnen. Captain Hans staat niet goed, Joey wel, maar ja dat ratingverschil he…

foto5

Bart speelt een sterke partij op het tweede bord waarbij tegengesteld is gerokeerd. Aanvankelijk bouwt hij de partij goed op en hij lijkt meer initiatief te hebben dan zijn tegenstander. Wanneer deze echter een (wanhoops-)offensief plaatst reageert Bart net niet alert genoeg en even later kan hij de stelling niet meer houden.

foto6

Geert is inmiddels in het late middenspel beland en we weten traditioneel dat hij hier vaak het initiatief en de winst weet te pakken. Ik zie het niet zo snel gebeuren en ga maar weer een biertje halen. Captain Hans verliest nu een ingesloten Bax-paard. BAH, hij moet voor straf maar naar huis rijden.

De band is geweldig, speelt Manuela en de zaal gaat los.

Wanneer ik terugkom kan mijn geluk niet op. Geert heeft twee torens op de 2e rij weten te krijgen. Het is uit.

Captain Hans wint alweer een stuk terug. Een half puntje is genoeg maar Hans laat het initiatief alweer aan zijn tegenstander. Het broodnodige halve puntje is weer ver te zoeken.

foto7

Joey blijft echter een dijk van een partij spelen. Even ben ik bang dat Joey het toch nog weggeeft na een mindere 23e zet. Hij staat inmiddels echter voldoende voor om iets terug te kunnen geven. Zijn 24e zet is erg goed gevonden en even later bezwijkt zijn tegenstander onder de druk. Hoezo tactische opstelling? Gardé is in zijn eigen kuil gevallen en Joey is de held van de dag!!!

We geven deze partij met Joey’s commentaar.

[div class=”cbreplay”]

[Event “Extern”]
[Site “Maarheeze”]
[Date “2017.03.11”]
[Round “?”]
[White “Van Haperen, Joey”]
[Black “Raemakers, Karl”]
[Result “1-0”]
[ECO “A20”]
[WhiteElo “1245”]
[BlackElo “1584”]
[Annotator “Joey”]
[PlyCount “65”]

1. c4 e5 2. g3 Bc5 3. Bg2 Qf6 {Uiteraard een nogal rare zet om in de opening
te willen doen.} 4. e3 Nh6 5. Nc3 c6 6. a3 d6 7. Nge2 Bf5 8. O-O Qe6 9. Qb3 {
Ik ben hier al wat druk tegen b7 aan het uitoefenen. Deze druk zal ik langzaam
maar zeker uitbreiden} Qd7 10. d4 Bb6 11. Rd1 Qc7 12. Bd2 Nd7 13. Rac1 {
Frits is het niet helemaal eens met mijn laatste twee zetten. Het wil Pa4 maar
ik wilde de aanval op de loper voorbereiden} Ng4 14. h3 Ngf6 15. Na4 Be4 16. c5
dxc5 17. dxc5 Bxg2 {et verbaasde me dat dit de beste kans is voor zwart maar
eigenlijk is het allemaal al hopeloos voor zwart} (17… Ba5 18. Bxa5 Qxa5 19.
Bxe4 Nxe4 20. Rxd7 Kxd7 21. Qxb7+ Ke6 22. Qxc6+ Ke7 23. Qxe4) 18. cxb6 Nxb6 19.
Nxb6 (19. Kxg2 Nxa4 20. Qxa4 {Was volgens Frits beter maar in de partij dacht
ik dat eerst slaan op b6 meer kansen gaf}) 19… Bf3 20. Nxa8 Qc8 {Hier moet
ik nog erg oppassen ondanks een stuk en een toren voor} 21. Qd3 O-O (21… Qxh3
22. Nc7+ Kf8 23. Qd8+) 22. Kh2 Ne4 23. Rf1 {Dit was een vergissing, beter was:}
(23. Be1 Ng5 24. Ng1 Bxd1 25. Rxd1) 23… Rd8 24. Nd4 {Deze vond ik zelf nog
wel goed gevonden en het is ook de beste zet} Ng5 25. Qf5 Qxa8 {De laatste
grote fout, Joey maakt het nu goed af red.} 26. Qxg5 exd4 27. exd4 Rd5 28. Qe3
Bh5 29. Rfe1 f6 30. Rc5 Bf7 31. Rxd5 cxd5 32. Qe7 b6 33. Rc1 1-0

[end-div]

Helaas moest Bart toen naar huis en gelukkig hij kon ook rijden. Ik heb daarom niet gezien hoe de partij van Captain Hans geëindigd is maar later zag ik dat hij het niet gered heeft.

Nog 1 ronde te gaan en Dubbelschaak 3 is een trotse mede koploper. Wie had dat voor dit seizoen gedacht. We moeten wel oppassen want het lijkt erop dat zowel Veldhoven 2 als De Stukkenjagers 5 geen kampioen willen worden. Maar of wij volgend seizoen nu tegen Dubbelschaak 2 willen spelen…. Nee, ik doe definitief niet mee de laatste ronde!

foto8

Diederik Claassen

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar