DS 3 blijft met 3 remises en 1 winstpartij (Roy) achter bij koploper BSV 2

Dubbelschaak 3 heeft afgelopen zaterdag 9-1-2016 gestreden voor een langer verblijf in de 2e klasse van de NBSB. Het heeft echter niet mogen baten: tegenstander BSV 2 bond het Boxtelse team met de duidelijke cijfers 5,5 – 2,5 aan de zegekar. M.i. hebben we in het eerdere verloop diverse kansen gehad voor een gunstiger uitslag. Hier kom ik nog op.
Omdat BSV 2 een evenwichtig team kan opstellen, hadden we onze opstelling een beetje omgegooid. Hans en Bart waren geposteerd aan de borden 2 en 3 en gingen de strijd aan met sterke ratinghouders.

Hans met wit kreeg gesloten Spaans tegen. Zwart had een duidelijk plan op de damevleugel, versneld c7-c5-c4 spelen waardoor Hans zijn witte loper nauwelijks meedoet.

extern HWP2 038

Zwart penetreert handig over de d-lijn, waardoor zwart een belangrijke pion wint. Het gevolg is dat de de witte koning op de tocht staat en Hans de dreigingen niet weet te pareren en ten slotte ook verliest.

Bart speelde met zwart een sterke opening. Dankzij tegengestelde rochades kan hij langs de h-lijn de witte koning onder druk zetten. Dit had hij kunnen bekronen met de manoevre Df4-h6 en Dh6xh2. Maar Bart besluit te verdedigen en toen wit aanstuurde op herhaling van zetten was het meteen remise.

Intussen speelde Geert aan bord 1 met zwart een kraker. Hij kwam matig uit de opening. Verloor in het middenspel een pionnetje en na dameruil leek wit heel kansrijk.

extern HWP2 036

Geert ging er eens goed voor zitten en toverde het paard-eindspel alsnog tot remise.

De andere borden waren ook zware positionele potjes. Martin aan bord 6 counterde tegen het Scandinavisch van zwart met dreigingen in het centrum. Maar hij “vergat” dat zwart kon inslaan op g2. Toen dat gebeurde moest Martin compensatie zoeken voor de pion. Dat lukte hem en hij wikkelde op een goede manier af naar een degelijke remise.

Bij Reinder gebeurde van alles maar de teneur was dat de partij ineens afgelopen was. Met als conclusie dat Reinder op verlies werd gezet.

Ebe stond met zwart lange tijd heel goed tot gewonnen. Maar in de eindfase speelde de klok een te grote rol om alle varianten uit te rekenen. En ging Ebe, in gewonnen stand, door de vlag. Helaas, dit hoort ook bij het schaakspel.

Died had zwart aan bord 5 en speelde de versnelde Draak uit de Siciliaan. Dat hij een stuk gaf voor 2 pionnen, bood hem aanvankelijk goede kansen.

extern HWP2 009

Maar de witte stelling was moeilijk te kraken. Toen hij een verkeerde afwikkeling speelde, ging het alsnog mis en dat kostte een duur punt.

Alleen Roy aan bord 4 met wit zorgde voor een knappe overwinning. In een Siciliaan werd hij verrast door pion-verlies. Na een reeks afruilen bleek wit over een sterk paard tegen een zwakke loper van zwart te beschikken. Dat leverde een curieus dame-eindspel op met een extra witte pion op g7. Die pion gaf tenslotte de doorslag en Roy won bekwaam. De partij is hieronder te vinden:

 

In zijn geheel een teleurstellend resultaat voor Dubbelschaak 3, ondanks onze goede “fighting spirit”. We kwamen qua punten ruimschoots tekort op een heel goede tegenstander, nl 2,5 – 5,5 voor BSV 2. Volgende Keer spelen we uit tegen Oisterwijk 1. Wellicht komen we dan met een stunt.

Groetjes,
Hans Bakx

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar