Verkiezingskoorts krijgt grip op Dubbelschaak 2

De laatste wedstrijd voor de Tweede Kamer verkiezingen zijn natuurlijk voer voor Dubbleschaak-2-watchers: waar in het politieke spectrum staat Dubbelschaak 2? En is er één homogene lijn te zien of treden we op als coalitie?

Michel ontbrak deze keer. Als we naar zijn speelstijl kijken zou ja al snel denken dat het een zwevende kiezer is ergens tussen de Piratenpartij en Geen Stijl. Nu hij er niet bij is komen PVV en VVD in beeld als groot voorbeeld. Aangezien Michel er meestal wel is houden we het op de laatste.

Het team als geheel hield zich de elfde in ieder geval niet aan het motto van D66: “We krijgen het voor elkaar.”  En van “Plan B” van de Partij voor de Dieren was ook weinig te merken.

Laten we maar eens een rondje langs de borden maken.

IMG_6240

Roy heeft zijn draai in het tweede dit jaar nog niet gevonden. In een Siciliaanse Draak krijgt hij het met wit lastig. Zijn koning staat nog in de beginstand, evenals de loper op f1, terwijl het centrum open ligt en de zware stukken van zwart al gevaarlijk actief zijn. Als Roy de opening door komt is hij voor het tweede een sterke speler. Dat lukt deze keer niet, vandaar helaas een nederlaag. Een partij die de opening niet goed door komt. VNL? Denk? Artikel 1? Forum voor Democratie?

IMG_6239

Ebe op bord 6 naast hem speelt Hollands. Hoe moeten we dit nationalistische statement duiden zo kort voor de verkiezingen? Hij heeft het loperpaar en hij opent met e5 de stelling. Meteen begaat hij een onnauwkeurigheid en om het loperpaar te houden verliest hij een pion. De stelling is stabiel en de dames zijn geruild. Zijn tegenstander krijgt kansen om actief te spelen, maar pakt deze niet. Heel verstandig laat Ebe de stelling ook stabiel en wordt het een remise. Oer-Hollands en stabiel: Christen Unie? SGP?

IMG_6238

Dan naar onze Rotterdamse vrienden. Gerard en Jaap gaan wel Samen Vooruit. Dit gekoppeld aan de werkstad doet ons denken aan de PvdA. Gerard komt sterk uit de opening met ieder 2 torens en een paard en 7 pionnen. Jaap wint een kwaliteit, door met een loper een toren op h1 en een paard op c6 aan te vallen. Het ziet er veelbelovend uit en misschien halen we hier wel 2 punten!

IMG_6245

Dan naar de hogere borden, waar Vianen 3 spelers van rond de 2100 heeft. Wil op het eerste bord speelt de doorschuifvariant tegen de Caro-Kann, waarop hij 3. …. Dame b6 tegen krijgt. Hij reageert niet helemaal scherp en krijgt het de hele partij lastig tot het eindspel. Na torenruil ontstaat een fascinerend pionneneindspel. Het staat gelijk, zwart probeert wat en Wil gaat er op in en lijkt gewonnen te staan met verbonden vrijpionnen op e6 en f5 die ook naar e7 en f6 kunnen. Zwart heeft echter de verste vrijpionnen op d5 en h5. De tweede team spelers zijn het er over eens: Wil staat verloren en zo geschiedt. In de analyse laat Peter Boll zien hoe het gespeeld moet worden. Achter elkaar maakt hij de goede keuzes, met als thema dat Wil een extra vrijpion op g5 moet krijgen. Als je dat weet zie je dat de verre vrijpionnen op de d- en h-lijn voor zwart veel te laat komen door de koning op f1 die ze gemakkelijk opvangt. Dus helaas geen halfje en al helemaal geen punt. Politiek gezien komen we daarmee uit bij een partij die het momentum had kunnen  pakken en dat niet doet. 50+?

Hieronder nog het kritieke moment in de partij:

[div class=”cbreplay”]

[Event “Extern”]
[Site “?”]
[Date “2017.03.11”]
[Round “?”]
[White “Van Lankveld, Wil”]
[Black “Agterberg, Mark”]
[Result “1-0”]
[Annotator “van der Meijden,Martien”]
[SetUp “1”]
[FEN “8/5p2/6kp/3pP1p1/8/5PP1/6P1/5K2 w – – 0 1”]
[PlyCount “15”]

{Pionneneindspelen kunnen nogal eens wisselen wat betreft de kansen. Zo ook in
deze partij van Wil!} 1. g4 f6 2. e6 $2 {In de WhatsApp groep bestempelde Wil
dit als een ! zet. Echter… de beoordeling van de PC gaan van 0.00 naar -10.
Dus niet bepaald een sterke zet, maar waarom?} Kg7 3. g3 f5 $4 {Wel, hier gaat
het mis voor zwart. Hij kon winnen via:} (3… Kf8 4. f4 gxf4 5. gxf4 f5 $1 6.
gxf5 (6. g5 hxg5 7. fxg5 Ke7 {en de witte pionnen gaan eraf.}) 6… Ke7 {
en nu zijn de witte pionnen tegen gehouden, maar de zwarte zijn niet te houden.
In ieder geval, eentje niet.}) 4. gxf5 h5 $1 {hier dacht Wil verloren te staan.
Hoe het verder ging weet ik niet, maar hij had als volgt kunnen winnen:} 5. e7
Kf7 6. f6 {en nu moet wit proberen de g-pion erbij te krijgen.} d4 (6… Ke8 7.
g4 hxg4 8. fxg4 {en de witte koning haalt d5 op en ook klaar.}) 7. g4 h4 8. f4
{en klaar.} 1-0

[end-div]

IMG_6244

Niels op het tweede bord mag het met zwart opnemen tegen Hamoen Habibi. Wit zet druk op de koningsvleugel en het centrum en rokeert lang. Niels krijgt onvoldoende tegenspel en moet zijn koning in het centrum houden. Het loopt verkeerd af en Niels krijgt zijn tweede nul van het seizoen in de externe competitie, deze keer wel terecht. Is dit een vriendelijke geste aan onze sympathieke medelander? Als jongste van ons team en met een hipster-look houden we het voorlopig voor Nielsje  op Groenlinks- neigingen.

IMG_6242

Op bord 3 mocht ik met wit tegen Jan Selten. Door Michiel en Wil werd ik gewaarschuwd dat het een goede schaker is die van hen beiden gewonnen heeft. In het Dame-Indisch krijgt zwart 2 hangende pionnen op c5 en d5. Door druk op c5 wordt deze pion opgespeeld naar c4. Met een sterk paard op d4 en na de ruil van het zwarte paard heeft wit een stabiele stelling en zwart meer ruimte. Gewaarschuwd voor de sterkte van Jan neem ik geen initiatief meer en ben tevreden met remise. Stabiel, saai: CDA?

 

Onze pionnenman Hans # met zwart doet zijn reputatie weer eer aan en wint al snel een pion. Zijn tegenstander Luuk Saris zet daar actief stukkenspel tegenover. Hans let goed op en wikkelt af naar een toreneindspel met een pluspion. Dan kan hij torens ruilen op a3 en denkt dat dat niet wint als hij die pion pakt en de witte koning dichter bij de resterende pionnen staat. Jan en ik op het bord ernaast zagen meteen dat het slaan van de toren en de pion op a3 niet slaan, maar met de koning de vrijpion op c4 steunen, meteen zou winnen. Nu werd het remise.

Terug naar Gerard en Jaap. Jaap heeft een kwaliteit meer, ruilt torens en met een paard dat niet kan bewegen blijkt de toren sterker dan de koning. Weer een vol punt voor Jaap! Gerard kwam zoals gezegd sterk uit de opening, maar dat bleek niet vast te houden. Zijn tegenstander bood remise aan, maar daar doet Gerard niet aan! (Wat zegt deze ietwat stijfkoppige houding over zijn politieke voorkeur?). Langzaam maar zeker stort zijn stelling in en het toreneindspel wordt door Berrie Kremers knap uitgespeeld. Jammer, zeker omdat dit het enige bord was waar we een ratingvoordeel op hebben. Nu is het een forse ietwat geflatteerde nederlaag van 2,5 – 5,5 geworden.

Na 15 maart is de politieke koorts weg en gaan we de laatste twee ronden met een gemêleerd gezelschap voor de volle winst.

 

Gilion.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar