Uitzitten!

In de vierde ronde mochten we tegen De Pion 5, de nummer laatst. Onze rating lag gemiddeld 220 hoger. De boodschap was dus: geen remise aanbieden of aannemen, maar uitzitten. Alhoewel de eindstand anders doet vermoeden was het geen walk-over.

Als eerste was ik klaar. Na het ontwikkelen van de stukken maakte zwart een verzwakking, waardoor ik met mijn lopers een toren kon opjagen en een pion en kwaliteit winnen. Mijn tegenstander vond het overtuigend genoeg.

Gerard speelde weer een spectaculaire partij. Met wit viel hij aan op de koningsvleugel waar zwart met zijn pionnen naar voren stormde. Het resulteerde in een eindspel van toren en enkele pionnen voor wit tegen een pionnenwals met een loper. De pionnen bleken niet te stoppen en zwart behaalde een dame en de overwinning.

r4_ebeOndertussen werd door De Pionners op meerdere borden remise aangeboden. Bij Hans en Ebe was inmiddels een middenspel zonder dames bereikt. Toen de muziek uit de stelling leek accepteerden ze remise. Ebe bleek achteraf in de opening een pion te hebben kunnen winnen met Lxf2+, Kxf2, dxe4, Lxe4, Dxd1, Txd1, Pxe4+.

Bij de anderen zag het er onduidelijk uit, zodat het zomaar 4-4 zou kunnen worden. Na verloop van tijd keerde het tij. Het zag er naar uit dat niemand van Dubbelschaak zou verliezen en Niels wel kon winnen.

Niels had zwart en verbeterde zijn stelling stukje bij beetje. Met het loperpaar en een actieve dame en mooie centrumpionnen dwong hij wit terug naar de laatste 2 rijen. Zijn dame en toren kwamen op de tweede rij en hij won een stuk en daarmee de partij.

Over uitzitten gesproken! Tom speelde de opening sterk en kwam een pion voor. Ik dacht dat hij wel zou winnen, maar het viel tegen. Hij wikkelde af naar een eindspel met ieder een loper en 5 pionnen. Uiteindelijk kwam een eindspel uit de boekjes op het bord: zwart een pion met de koning er voor en zijn tegenstander had keurig de oppositie. Zet voor zet ging het keurig, totdat zijn tegenstander plotseling opgaf! Hij dacht dat het verloren was. Tom accepteerde enigszins beschaamd het punt en zei meteen dat het eigenlijk remise was…

Jaap kreeg met wit een Wolga-gambiet tegen en ging een gevecht aan met ieder 2 torens en 5 pionnen. Het werd een lang gevecht waarin Jaap het initiatief nam en het goed uitspeelde. En dus won.

Op bord 1 zette de tegenstander van Wil met wit een solide Maroczy-bind op. Na verloop van tijd kreeg Wil regelmatig remise aangeboden. Hij bleef lang zoeken, maar vond de winstgang niet en accepteerde uiteindelijk remise.
Met 5,5 – 2,5 is het een klinkende toch nog zwaar bevochten wedstrijd geworden.

T Dubbelschaak 2

1808

De Pion 5

1584

1. Wil van Lankveld

1911

Henk Alberts

1649

½

½

2. Gilion Berkelmans

1888

Bas Robben

1566

1

0

3. Niels Heijstek

1917

Jan van Oosterhout

1650

1

0

4. Hans Heijstek

1857

Hans Ravestein

1526

½

½

5. Tom van Stiphout

1788

Kees van Hogeloon

1550

1

0

6. Gerard Kastelein

1770

Peter Huijser

1533

0

1

7. Ebe Reitsma

1671

Jan Rijkse

1539

½

½

8. Jaap van Meerkerk

1666

Jacques Smits

1655

1

0

Gilion.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar