Time is on our side!

Verslag aangevuld met partij Niels

Dubbelschaak 2 – De Kentering panklaar filmscript.

Het is zaterdagmiddag half 5. Dubbelschaak 2 staat met 3-1 achter tegen De Kentering, een tegenstander waar we gezien onze ratings van moeten winnen. En de forse achterstand is nog niet alles: op de overige borden zijn weinig overwinningen te verwachten. Maar even een rondje langs de borden.

Niels # speelt op het eerste bord tegen Stan Heijmans. Die heeft een speelstijl die zeer sterk lijkt op die van ene Hans #, inclusief loper op b2 en pion op d4! We hebben nog gesproken om Niels op een lager bord te zetten, maar Hans # zei dat Nielsje een grote jongen moet worden en gewoon moet spelen en winnen. Dat is nog een advies uit de tijd van Ernst Happel: Kein geloel, fussbal (lees schach, redactie) spielen! Niels heeft veel meer tijd verbruikt en staat wat verkrampt, maar hij ziet het wel zitten. Een remise?
Ik speel tegen Mike Kroon. In een damegambiet heeft zwart opkomende a- en b-pionnen en wit een half-open g-lijn en lichte stukken bij de zwarte koning. De witte koning is nog in het centrum, de kansen zijn wisselend.

Michel was iets later binnen, opende met wit origineel met onder meer een sterke rij pionnen in het centrum, maar het ziet er wat lastig uit met een heel sterk paard van zwart en zware stukken op de halfopen f-lijn. Als dat maar goed gaat.
Ebe valt weer in, nu Wil in het eerste zijn malle fratsen vertoont en Roy in het buitenland vakantie viert. Hij stond wat verkrampt en toen hij zijn paard van b8 via a6 wilde ontwikkelen strafte wit dat tactisch af door met een paard een vork te dreigen en met wit een pion op a5 aan te vallen. Ebe verliest de pion en wit heeft bovendien een betere stelling.

Het dreigt een ruime nederlaag te worden van 5,5 – 2,5.

Hoe kon het zo ver komen? Hans staat gelijk, begaat een foutje (foutjes?) en wordt mat gezet. Tom heeft met zwart weer een stelling die bij hem past met een gefianchetteerde loper en andere stukken die het sterke centrum van de tegenstander aanvallen. Ik vind het een onduidelijke stelling in de hoop dat Tom er wel uit komt. Niels zegt dat hij gewoon verloren staat en helaas heeft hij gelijk: een nul voor Tom. Gerard komt goed uit weer een originele opening. Het is een stelling met pionnenketens van pionnen (uiteraard) die op allerlei manier geruild kunnen worden. Gerard komt steeds beter te staan, maar het gaat fout met 2 torens en een vrije d-pion tegen een dame. De promotie van de vijandelijke pion is niet te stoppen. Helaas verliest ook Gerard. Zijn plaatsgenoot is het enige lichtpunt tot nu toe. Hij komt heel sterk uit de opening met een pluspion, een sterk centrum, meer ruimte en een wit paard op f6. Jaap (want daar hebben we het nu al even over) maakt geen fouten en scoort een punt. Kortom: de eerder genoemde 1-3 staat op de borden.

We staan dus ruim achter, de vooruitzichten zijn somber en onze hoop is vooral dat het in de 1e klasse NBSB altijd alle kanten op kan gaan.
Het eerste goede nieuws komt van Niels. Laat het hem zelf maar vertellen:

Ondertussen ben ik een punt aan het binnenslepen. Zwart weet niet met de a- en b-pion vooruit te komen, mist een grote kans met een kwaliteitsoffer, verliest een centrumpion en offert een paard voor een paar pionnen en het initiatief. Ik krijg volop kansen, maar pak ze onvoldoende. Vooral op zet 45 kan ik eenvoudig afwikkelen naar een gewonnen toreneindspel, maar neem niet de tijd om even goed te kijken en denk dat mijn zet ook gemakkelijk wint. Het is een lange vechtpartij geworden die onbeslist eindigt.

Ebe en Michel zijn nog bezig, terwijl het 2,5 – 3,5 voor De Kentering is. Ebe stond veel slechter, maar heeft een stuk gewonnen en moet een middenspel met dame en toren, een open koningsstelling en een hele loper meer tot winst voeren. De dames worden geruild en het mag niet mee mis gaan. Maar Ebe heeft nog wel een paar minuten en denkt soms echt lang na. Zenuwslopend! Hij heeft met zwart een pion op h2, een toren op a2 en de witte koning staat in het hoekje op h1.

ebe

Als alle witte pionnen geslagen zijn let Ebe gelukkig goed op: met een heuse dolle toren zou zwart remise kunnen afdwingen! Ebe offert de pion op h2, weet te promoveren en zijn tegenstander geeft op, met Ebe nog 48 seconden op de klok!

3,5 -3,5. Snel naar onze Michel. Er zijn ongelijke lopers en beiden een dame. Michel heeft wel 2 pluspionnen, maar winst is heel lastig te realiseren. Dan hoor ik dat hij gewonnen heeft. Niet te geloven! Klopt het wel? Aan het begin van de echte tijdnood hadden ze allebei nog een kleine 5 minuten. 7 minuten later heeft Michiel nog 3 minuten en zijn tegenstander nog 20 seconden en hij geeft op. Dubbelschaak 2 wint met 4,5- 3,5 en nestelt zich in de subtop. Volgende keer samen met het eerste uit naar HMC voor een broedertwist!

team2

Gilion Berkelmans

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar