Spectaculaire streekderby De Vughtse Toren 1 – Dubbelschaak 2

Het seizoen is weer van start en voor het eerst spelen we met 10 teams in de 1e klasse NBSB. Laten we eerst even stilstaan bij de geweldige prestatie van de wedstrijdleider van de NBSB: zowel tegen Vianen als HMC spelen we uit samen met onze grote broers uit het eerste. Dank en hulde!

Op vrijdag werd de indeling officieel bekend en al de dinsdag daarna werd de eerste wedstrijd gespeeld, dankzij de zeer welwillende medewerking van De Vughtse Toren en onze eigen Michel. Zijn commentaar rechtstreeks uit de fameuze Dubbelschaak-Whatsappgroep: “Hele leuke pot. Eveline speelde heel attractief. Gaf een pion voor twee centrumpionnen. Was in mijn voordeel. Scherpe partij waar ik ook een steekje liet vallen. Daarna zowat gelijk. Maar toen had ik last van een blinde vlek. Ik doe een zet  waarbij ik op het moment van zetten zie dat het helemaal niet kan…”

We moesten dus aan de bak! Hans # mocht tegen Hans de Nijs. Beiden rokeerden lang, er werden eerst lichte stukken en daarna torens geruild. Met ieder een dame en 5 pionnen kon onze Hans de open koningsstelling met zijn dame binnen komen, maar meer dan eeuwig schaak zat er niet in.

Op bord 3 kwam ik met een kleine plus uit de opening, maar beging een blunder door te vergeten te kijken of een op 2 manieren gedekte pion niet toch kwetsbaar is. Met pionnen op c3, d4 en c5 en een dame op a5 sloeg zwart op d4. C3 stond gepend en een paard op e2 hielp ook niet, omdat paard x d4 gevolgd zou worden door dame x c3+ waarna het paard verloren zou gaan. Dus dan maar alsnog gerokeerd. De schade viel mee door de open stelling, mijn loperpaar en zwarts ontwikkelingsachterstand. Fritz vond het achteraf gezien maar een kleine min. Zwart kon een tweede pion winnen, maar hij (en ook Fritz!) vonden het maar eng. Hierna werd het vrij snel remise.

Jaap op 8 kreeg met zwart een aanval tegen met een paard op g5, loper op c4, toren op de open f-lijn en een dame op h4. Hij verweerde zich knap en boven mijn verwachting sloeg hij de aanval af en  kwam hij tot een toreneindspel met een pion meer. De witte torens waren heel sterk op de f-lijn, voldoende compensatie en een terechte remise.

Niels stond op bord 1 gelijk en hij kreeg remise aangeboden. Aangezien we nog steeds achter stonden en de situatie op de andere borden niet zo florissant was moest hij doorspelen.

Wie wijst ons de weg naar ons eerste volle punt? We hadden een heuse Tom-Tom: Tom van Stiphout tegen Tom Furstenberg. De Grunfeld van onze Tom leidde tot een middenspel met een sterke zwarte pion op e4 (helemaal van g6 x f5 x e4). Zijn torens staan op de d-lijn en het witte paard staat wat verweesd op b6. Onze Tom komt steeds overtuigender te staan, wint een pion, een kwaliteit en meteen daarna het paard op b6 en scoort als eerste Dubbelschaker van het tweede een vol punt.

Het staat 2,5-25 en Gerard, Ebe en Niels moeten het voor ons waarmaken. Gerard startte met wit voortvarend, offerde een pion en kreeg het initiatief met een witte loper op c7 en pion op d6 tegen een koning in het centrum. Zwart neemt het initiatief over, houdt zijn pluspion en zorgt ervoor dat Gerards paard hopeloos op h3 vast staat. Gerard heeft wel 2 sterke torens, maar het is niet genoeg om zwart te stoppen: een niet te vermijden nederlaag.

Ebe komt heel goed uit de opening en komt met een toren en dame op de d-lijn en zwart wat opgehokt op de achterste rijen. Zoals zo vaak lukt het Ebe niet om het initiatief uit te bouwen, maar van de andere kant maakt hij ook geen fouten: een plusremise.

Dan onze Niels die in gelijke stand van mij moest doorschaken. De stelling biedt kansen, maar bovendien is Niels natuurlijk veruit onze beste schaker. Zwart heeft pionnen op a7, c7, c6 en d5. Remise is niet genoeg en Niels neemt risico’s en haalt met zijn dame de a-pion op. Zwart krijgt het initiatief en het ziet er gevaarlijk uit. De dames worden met kunst en vliegwerk geruild ten koste van de witte pionnenstructuur op de koningsvleugel. Met de toren en loper haalt zwart de f-pion op, maar onderschat de kracht van de rennende a-pion. Vakkundig worden de twee c-pionnen en de d-pion door Niels gewonnen en zowel het bordpunt als matchpunt opgehaald. Een fantastische prestatie!

Mijn voorspelling voor dit seizoen: zowel De Vughtse Toren als wij eindigen in de middenmoot.

uitslagen team2

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar