Spectaculaire fouten overschaduwen kraker

In de vierde ronde kwam koploper Stukkenjagers 4 op bezoek in Boxtel. Door een duidelijke overwinning op mede-kampioenskandidaat Baronie 2 stond Stukkenjagers 4 met 6 matchpunten en een vracht aan bordpunten ruim aan de leiding. Dubbelschaak 2 kon met een zege het matige seizoen kleur geven en ervoor zorgen dat Stukkenjagers 4, Baronie 2 en Dubbelschaak 2 samen aan de leiding zouden gaan.

El Presidente kwam met een voorstel voor een opstelling. En als El Presidente met een voorstel komt nemen we dat natuurlijk over. Gerard had zwart op bord 5 en zijn seizoen was super begonnen met 3 uit 3, allen met zwart. Vooraf droomden we al van een unieke reeks van 7 uit 7 met zwart. Gerard heeft een eigen systeem, wat Jaap typeerde met: “Na 6 zetten staat er een stelling op het bord die je nog nooit hebt gezien.” Deze keer klopte het na 8 zetten: Gerard denkt een pion te winnen, maar verblundert een stuk! Hij maakt er een gambiet van door er nog een pion tegenaan te gooien, maar zijn stelling ziet er hopeloos uit. Dat terwijl hij dankzij zijn 3 uit 3 voor alle matchpunten heeft gezorgd en het juist vandaag hard nodig is.

Met wit speel ik op het 4e bord tegen Christiaan Beukema. Uit een geweigerd Damegambiet met ongelijke rokades volgt een stelling met een dynamisch evenwicht en de vraag welke aanval het eerst doorslaat. Zwarts verdediging met een loper op b7 en een pion op d5 schreeuwt om een paard op e4. Helaas voor Christiaan klopt het tactisch niet en verliest hij een stuk. Er zitten nog een paar tactische kansjes voor hem in de stelling, dus speelt hij door. Tevergeefs. Als we voor in het café gaan analyseren zien alle partijen op die van Gerard na er onduidelijk uit, waarbij de dubbeltjes nog beide kanten op kunnen vallen.

Dan komt Niels naar de bar met de onheilstijding dat Jaap en Hans verloren hebben! Onverwacht, zij stonden allebei een half uur daarvoor iets beter. Jaap had een stelling waarin hij een afwikkeling uit de weg ging, omdat hij wat beter stond. Binnen een paar zetten nam zwart het initiatief over, kwam met een toren op de tweede rij binnen en zette Jaap pardoes op g2 mat.

Hans kreeg een Hollandse Stonewall tegen. Met een kleine plus voor Hans ging het tempo omhoog.

extern HWP2 018

Volgens teamgenoten leidde dit onnodig tot puntverlies, volgens Hans had dat er niets mee te maken. Feit is wel dat hij een nul scoorde. Met de te verwachten nul van Gerard staan we met 3-1 achter.

De partijen van Wil en Niels staan gelijk en beiden krijgen remise aangeboden. Vanwege de stand wordt dat geweigerd. Wil staat met een slechte loper op g7 wat minder, maar hij weet zijn toren actief op e4 te positioneren. Als Wil met een pion op b4 een witte loper wil verjagen overziet zijn tegenstander de toren, slaat de pion en geeft daarmee de loper en het punt weg.

Niels mag op het eerste bord met zwart tegen Arend-Jan Meerwijk. Ze hebben samen al vaak de degens gekruist. Wit heeft een paard op d6 en ruimtelijk voordeel, maar zwart speelt zorgvuldig en pakt met pionnen op a5, b5 en c5 ruimte op de damevleugel terug.

extern HWP2 003

Vervolgens komen ook de f- en g pion naar voren en offert Niels een kwaliteit. Met een loper op c6 en dame op de g-lijn dreigt ook hier mat op g2. In een complexe stelling overziet Arend-Jan deze dreiging en plotseling staan we met 3-2 voor! Van 3-1 achter naar 3-2 voor: Gekkenhuis!

Tom speelt met zwart tegen Jean-Marie Wildeboer Schut Grunfeld-Indisch. Ook hier een spannende partij waarin hij een kwaliteit offert voor een pion en het loperpaar en daarna de kwaliteit weer terug geofferd krijgt. Een stelling met een toren, paard en 5 pionnen voor wit en een toren, een loper en 5 pionnen voor zwart. De witte pionnen komen dreigend naar voren en wit staat beter. Maar wat nog belangrijker is: zwart heeft nog precies 4 seconden voor 1 zet. Op alle normale zetten van wit kan Tom loper g7 spelen. Wit zet en Tom denkt heel even na over loper f6 slaat paard h4 om vervolgens toch koning g7 te zetten….. met nog 1 seconde op de klok… of niet ….. Er verschijnen 30 minuten op de klok met een minnetje. Zijn vlag is gevallen. Jean-Marie vindt het zo vervelend dat hij de winst niet claimt, maar vlag = vlag dus heeft Tom verloren. Ik ken de analyse van de slotstelling niet, het leek mij dat wit overtuigend stond.

Onze hoop is gevestigd op Michel of een wonder bij Gerard. Michel kreeg een Ben-Oni tegen en geeft zwart met d5 x e6 waarop zwart f7 x e6 speelt een sterk centrum en de open f-lijn. De witte koningsvleugel raakt verzwakt en de zwarte centrumpionnen worden sterker. Zwart offert een kwaliteit en wint overtuigend. Bij Gerard valt vrijwel gelijktijdig het doek: de wonderen waren even op.

We verliezen dus met 3-5 en staan 4 matchpunten achter op Stukkenjagers 4. Ondanks onze hoge gemiddelde rating staan we weer midden in de middenmoot. Jammer.

t2uitslagen

Gilion

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar