Remise of geen remise dat is de vraag!

Prelude.

Er zijn weinig sporten waarbij je tijdens de wedstrijd kunt zeggen om er maar mee te stoppen en de punten te delen. Het zou heel wat verspilde tijd in voetbalstadions besparen en bij sommige wedstrijden aan het einde van een competitie of groepsfase in een WK-eindronde zouden ze zelfs af kunnen zien van de aftrap. Maar het voorkomt ook dat we strijd missen omdat de strijdbijl vroegtijdig begraven wordt.

Bij schaken kun je in overleg met je tegenstander en je teamleider(!)  wel stoppen. De vraag is dan: verder strijd leveren of de strijd staken? Oftewel remise of geen remise of zoals Shakespeare het door Hamlet liet verwoorden: “ To be or not to be?”.

Om in de juiste sfeer te komen om de partij van Tom en Niels beter in te kunnen voelen gaan we even door met de vraag of je wel of geen genoegen moet nemen met een vroegtijdige remise. De vraag is: Is het nobeler om geduldig alle onheil te ondergaan die het lot je toewerpt of valt het te verkiezen om de strijd tegen alle zorgen te beëindigen door gewoon genoegen te nemen met remise?

Dubbelschaak 2 – EVS.

EVS uit Valkenswaard heeft 3 wedstrijden gewonnen en wij hebben een 50 % score, maar er is toch een behoorlijk ratingverschil tussen Dubbelschaak 2 en EVS. Bij de eerste borden valt het nog mee, maar het verschil in rating wordt aan de lagere borden steeds groter in ons voordeel.

El presidente aan bord 2 en ik op 4 speelden met wit en we kwamen allebei in een middenspel zonder dames waar weinig muziek meer in zat. Twee remises. Toen kwam Tom vragen wat hij moest doen. Beiden hadden ze nog een dame en het loperpaar, maar door de pionnenstructuur leek Tom beter te staan. Vooral bij Niels en in mindere mate bij Hans kon het nog alle kanten op en vooral aan de staartborden leek het ratingverschil zich volgens verwachting in bordpunten uit te drukken, maar de buit is daar nog niet binnen. Tom besluit geduldig alle onheil te ondergaan die het lot hem toewerpt.

Hierbij nog het commentaar van Tom.

Dag Gilion,

Bijgaand partijfragment zou ik liever niet publiceren, maar wie zo stom speelt, moet met de billen bloot. Mijn verslag van de gebeurtenissen:

[Event “NBSB”]
[Site “DS’97-EVS”]
[Date “2016.11.25”]
[Round “?”]
[White “Ph. van Gils”]
[Black “Tom van Stiphout”]
[Result “1-0”]
[PlyCount “5”]
[SetUp “1”]
[FEN “2r2rk1/ppq2ppp/2b1pb2/8/3P4/1QPB4/PB3PPP/R3R1K1 w – – 0 1”]18. Qd1 {Met remiseaanbod} 18… Bd5 19. Re3 Bc4 $4 20. Bxh7+ 1-0 (20… Kxh7
21. Qh5+ Kg8 22. Rh3 Bh4 $1 23. Qxh4 f5)

 

Wit speelt Db3-d1 en biedt remise aan. Uiteraard overleg ik met mijn Captain en die geeft aan dat ik zelf mag beslissen.

Dat doe ik en besluit tot dapperheid én een loperzet naar d5. Een klein maar duurzaam voordeeltje, denk ik zo, vanwege de hangende witte pionnen.

Wit speelt argeloos Te3 en ik denk, dat g6 wel kan wachten tot na de witte torenzet naar h3, neem de loper vast en besluit tot plaatsing op het blokkadeveld c4. Op dat moment zie ik pas, dat lopers ook geofferd kunnen worden …. Te laat! Ik heet geen Jadoubovic en ik laat de loper gelaten los. Misschien ziet hij het niet, flitst door mijn hoofd. Maar natuurlijk ziet hij het, zelf zou ik het in een fractie van een seconde gezien hebben, had ik het geluk gehad aan de andere kant van het bord te zitten. Hij slaat dus op h7, ik kijk nog even naar de puinhoop die ik heb aangericht en geef sportief op.

Dat was mijn tweede blunder! Want na de bij het partijfragment gegeven slotzetten zal wit best gewonnen staan, maar hij moet dat toch nog even aantonen.

Wat een kutmiddag …..

Maar gelukkig wint het team!!

Groeten Tom

PS Weet jij een gezellige Halmaclub??

 

Niels heeft het zwaar aan het eerste bord. Zijn stelling oogt kwetsbaar. Peter Riestra pakt met zijn paard een pion en er zijn verschillende afwikkelingsmogelijkheden: het pionverlies toelaten of een afwikkeling met als resultaat een dame en 3 pionnen voor Peter tegen 2 lopers en een toren voor Niels. Terwijl ik mijn partij voor in Rembrandt naspeel komt Niels vertellen dat hij remise aangeboden heeft gekregen. Het is een scherpe stelling die echt alle kanten op kan. En wegen de te verwachten punten van de staartborden op tegen de nul van Tom? Niels verkiest om de strijd tegen alle zorgen te beëindigen door gewoon genoegen te nemen met remise. Het publiek heeft verloren, we zullen nooit weten wat het anders voor spektakel had opgeleverd….

[Event “DS’97 2-EVS 1”]
[White “Rietra, Peter”]
[Black “Heijstek, Niels”]
[Site “Boxtel”]
[Result “1/2-1/2”]
[Date “2016.11.26”]
[WhiteElo “1928”]
[BlackElo “1921”]
[PlyCount “45”]1. d4 Nf6 2. Nf3 g6 3. c4 Bg7 4. Nc3 d6 5. Bg5 Nc6 6. e3 0-0 7. Be2 h6 8. Bh4 g5 9. Bg3 Nh5 10. Qc2 Nxg3 11. hxg3 e5 12. dxe5 Nxe5 13. Rd1 Nxf3+ 14. Bxf3 f5 15. 0-0 c6 16. c5 d5 17. Nxd5 cxd5 18. Bxd5+ Kh8 19. Bxb7 Bxb7 20. Rxd8 Raxd8 21. b4 Be4 22. Qa4 Rd2 23. f3 (23. Qxa7 Ra8 24. Qb6 Raxa2 $6 $16 (24… Rdxa2 25. b5 $16 )25. c6 )1/2-1/2

Dan naar onze Rotterdamse troepen. Gerard speelt tegen een zeer jeugdige Morris Schobben. Hij wint de ene pion na de andere en staat er drie voor, met allebei nog 2 lichte stukken en een toren. Dan ruilt Morris een stuk tegen twee pionnen . Gerard heeft nog 1 pion, een toren en 2 lichte stukken, Morris heeft een toren en een loper. Het is dik gewonnen, maar Gerard speelt tot nu toe een rampzalig seizoen. Nu gaat het vlekkeloos en na een foutje van Morris wordt de partij met een vork beslist en de stand gelijk getrokken: 2,5 – 2,5.

Michel op 6 met wit heeft het initiatief en volgens mij kon hij de partij winnen door op f5 te slaan, maar hij zag het anders. De balans wordt niet verstoord en de vrede wordt getekend.

Jaap speelt goed op 8. De aanval van Ralph Kiffers (die 3 uit 3 heeft!) loopt dood en levert Jaap een stuk op tegen enkele pionnen. Hij speelt sterk verder en komt in een eindspel met een toren, paard en randpion tegen een toren alleen. Ik weet niet hoe, maar denk dat er zeker grote winstkansen zijn voor Jaap. Om 10 over 5 (en 2 keer 2 uur speeltijd) wordt plotseling tot remise besloten na heftige tijdnood. Tenminste, dat denkt Jaap. De 40 zetten zijn al lang bereikt en Jaap vergeet dat ze er allebei nog een half uur bij krijgen. Zonde van de mogelijkheden. Zowel Ralph als Jaap blijven ongeslagen.

Hans # speelt tegen Paul van Zon. Vroeger was ik nog jeugdleider in Aalst-Waalre waar hij ook speelde en het is leuk hem weer te zien. Het wordt een echte partij voor onze pionnenman. De strijd gaat gelijk op, de dames worden geruild en Hans wint een pion. Later komt er door een fout van Paul een pion bij en hij staakt de strijd waarmee Hans de 2 matchpunten binnen haalt en hij deze keer de grote matchwinnaar is!

team2

Gilion

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar