Over zekerheden in het leven.

Om de spanningen van het teamleiderschap van Dubbelschaak 2 enigszins de baas te kunnen blijven is een filosofische instelling natuurlijk een absolute must. Iedere partij voor iedere speler geeft de nodige spanningen, voor de teamleider die zijn teamgenoten als zijn kinderen, of eerder licht gestoorde familie, ziet komt die spanning maal 8 binnen. Daarom ga ik voor het schaken altijd een uurtje mediteren om helemaal zen te worden en lees ik Stephen Covey “ De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap” er nog eens op na. Vooral de cirkel van invloed (wat kun je wel beïnvloeden  en wat niet) is cruciaal. Eigenschap 5 (Probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden) blijft een lastige, vooral bij Michel. Maar daarover zo meteen meer.

We hebben een sterk gemotiveerd team. Het eerste had geen invaller nodig en met de oude 8 kon Den Died zijn debuut nog even uitstellen. Hij kon ook met het derde mee doen, maar ook daar is de belangstelling, motivatie en opkomst dit seizoen groot. Stelt hij zijn debuut uit omdat hij na het Walhoofd met 6 uit 6 binnen gehaald te hebben op het hoogtepunt wil stoppen of is er meer aan de hand? Hij ziet er in ieder geval goed verzorgd en heel gelukkig uit en ook deze zaterdag vond hij het niet erg dat hij iets anders ging doen. Ik geef nog een hint: 1 en 1 is 2.

Een quizvraagje tussendoor: als er een speler van Dubbelschaak 1, 2 of 3 later binnen komt, wie is dat dan?

Even voor 1 uur stuurt Michel een appje dat hij wat later is. Hij had al gemaild dat hij zijn zoontje voetbaltraining geeft, de andere vader is geblesseerd is en hij iets later komt. Bij iets later denk ik aan 10 minuten tot maximaal een kwartier. Het is altijd lekker rommelig bij de start en we creëren nog wat onrust door steeds andere tafels te willen zodat het 2e en 3e team moeten verkassen, maar na 10 minuten gaan de klokken toch echt aan.

Na een half uur begin ik toch wel wat onrustig te worden. Gelukkig denk ik aan de cirkel van invloed. Langzamerhand begin ik te betwijfelen of Michel wel voor 2 uur binnen is. Dan heeft hij automatisch verloren. Maar dan komt de volgende zekerheid: vroeg of soms heel laat komt Michel dan toch. Gehaast en met een “Ze hebben met 1 – 12 gewonnen!” gaat hij zitten. Als ik het met Niels door spreek komt er direct een absurd humoristisch antwoord. Nog zo’n zekerheid. Deze keer in de stijl van Reve, Matroos Vos en zadel, voor de kenners. Mijn grapje was dan weer dat als ik het uit zou schrijven en op internet zou zetten met zijn volledige naam hij nooit meer door een sollicitatieprocedure heen zou komen.

Dan gaan we toch maar eens naar het schaken. De Kentering is vergeleken met vorig jaar wat verzwakt door het niet meer spelen van een topper en het op vakantie zijn van een pensionado.

Eerst een rondje langs de borden. Op bord 1 speelt Stan Heijmans tegen Wil. Wil komt veel beter te staan, maar een zekerheid is dat het toch remise wordt. Dat telt altijd wel makkelijk in de voorspellingen.

Niels # speelt logische zetten met wit tegen het Siciliaans. Zwart speelt even onnauwkeurig en hij komt een pion en een kwaliteit voor. Dit punt kunnen we rustig tellen.

Zelf heb ik een heel kleine plus. Aan de 5e zet kan ik zien dat mijn tegenstander een lagere rating heeft en als ik geen fout maak verwacht ik wel te winnen.

Pa # is goed gehumeurd. Dat betekent ook een punt!

Tom speelt met zwart het voor hem zeer bekende Grunfeld-Indisch. Wit verspeelt een tempo en Tom kan een pion winnen. Hij kan zelfs 2 keer c5 spelen, dat is altijd een heel goed teken in de Grunfeld. Ook daar reken ik een punt.

Naast hem zit Michel met een half uur minder bedenktijd en een redelijk gelijke stelling.

Buurman en buurman zitten op 7 en 8. Jaap heeft een geïsoleerde centrumpion, maar actiever stukkenspel. Ik zie hem in die stelling nog niet winnen, maar hij is al heel lang ongeslagen en dus wat voetbaltrainers noemen “een zekerheidje” .

Buurman Gerard komt heel overtuigend uit de opening. Nog geen materieel voordeel, maar wel veel ruimte en een beter stukkenspel.

Mijn prognose: 6,5 -1,5 voor Dubbelschaak.

Dan stromen de punten binnen. De pionnenstructuur van de tegenstander van Pa # was een puinhoop en meer dan die stelling en de zeer vrolijke Hans heb ik niet gezien.

Niels # maakt het bijzonder overtuigend af met een leuke slotcombinatie over de 7e rij. Leerzaam en het niveauverschil komt duidelijk naar voren.

Voor de eerste  11 zetten heb ik maar 5 minuten plus 11 x 30 seconden gedacht. De volgende 5 zetten kosten me ruim een uur. Er zitten matdreigingen in van wit, ik wil de stelling niet vervlakken en er zijn wel redelijk wat kandidaatzetten die voor mij niet zomaar af te strepen zijn. De schermutselingen eindigen in een klein voordeel voor mij waarvan ik verwacht dat het genoeg is voor de winst. Dan overziet mijn tegenstander dat zijn dame overbelast is en is het met een klap uit.

Tom komt met de eerste kleine teleurstelling: hij speelt remise. Uit hun analyse bleek dat winst er niet in zat. Hij heeft het doorgespeeld tot er letterlijk alleen nog 2 koningen op het bord stonden. Uit een nachtelijk appje bleek dat hij toch ergens in een pionneneindspel een eenvoudige winst over het hoofd heeft gezien.

3,5 -0,5 met een prognose van 6,5 – 1,5. Niets aan de hand, toch? Een nieuw rondje langs de overgebleven borden. De stelling van Wil lijkt voor ons nog steeds gewonnen, maar Stan heeft dreigingen en ik kan het spel van Wil niet helemaal volgen. Meestal zegt dat meer over mijn niveau dan dat van hem, maar deze keer durf ik het bijna te betwijfelen. Bijna, want het blijft toch El Presidente!

Gerard had de keuze tussen het creëren van een puinhoop van de vijandelijke pionnenstelling of een aanval met kwalteitsoffer. Hij kiest voor het laatste. Met toren, loper, 5 pionnen en een koningsaanval tegen 2 torens en 4 pionnen is de uitslag moeilijk te voorspellen. Nog een zekerheidje: Gerard speelt nooit remise!

Bij Michel is het een en ander misgegaan. Hij heeft een toren tegen 2 paarden en langzaam maar zeker wint zijn tegenstander pion na pion. Alhoewel hij lang door gaat als een soort therapeutische sessie tegen beter weten in is het resultaat onvermijdelijk: een dikke nul.

Jaap speelt zoals verwacht remise en stelt het eerste matchpunt veilig. 4-2 met nog een behoorlijke kans op 2 nederlagen.

De tegenstander van Gerard, Wilbert van Eijk, speelt het geduldig uit. Hij offert een kwaliteit terug en komt in een gewonnen toreneindspel met de koning van Gerard uit positie. Heel jammer  en onverwacht gezien de ijzersterke opening van Gerard.

Met 4-3 rust een zware verantwoordelijkheid op de schouders van El Presidente. In een stelling met allebei een dame en een zwartveldige loper heeft Wil een pion meer. Beiden vallen de vijandelijke stelling aan. Wil let goed op. Met een aftrekschaak weet Stan de loper van Wil te winnen, maar El Presidente geeft eeuwig schaak. Geloof het of niet: remise. En een tweede overwinning op rij voor Dubbelschaak 2! We staan bovenaan. Maar de grootste zekerheid die me altijd weer rust geeft is dat we volop spannende partijen hebben met Dubbelschaak 2, maar aan het einde van het seizoen toch weer derde zijn.

Gilion.

stand_team2 uitslagen_team2

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar