Oude van dagen zegevieren!

De vijfde speelronde voerde ons naar de verre westelijke uithoek van ons geliefde Brabant: Bergen Op Zoom. De crisis heeft hier hard toegeslagen, want bij het welkomstwoordje werd het concept “café” toegelicht: het is niet de bedoeling dat je zelf drinken meebrengt, dat moet je bij de bar bestellen. De opmerking kwam niet uit de lucht vallen, want de tegenstanders wisten de weg naar de bar toch nog vaak moeizaam of niet te vinden. Maar goed, we kwamen om te schaken.

Laten we beginnen met het goede nieuws. De pensionados schitterden als in hun jonge jaren, toen de Michails Botwinnik en Tal nog wereldkampioenen waren. Hans Heijstek speelde tegen hun topscorer Ali Parsai die 3,5 uit 4 had. Hans veroverde een pion in een betere stelling en koerste in zijn bekende stijl recht op een vol punt af. Na de pion kwam hij achtereenvolgens een stuk, een kwaliteit en twee pionnen voor. Een voorbeeldpartij.

Ebe stond na een zet of 8 ook gewonnen. Door met zijn zwartveldige loper het paard op b8 te slaan, kon hij met de witveldige loper schaak geven op b5 waardoor de koning naar e7 moest, waar hij de loper op f8 en daarmee de toren op h8 in de weg stond. Ebe won de pion op c5, maar wilde hem niet ten koste van alles verdedigen, wat de pionnenman zeker wel gedaan zou hebben. De stelling vervlakte en de ontwikkelingsvoorsprong verdween als sneeuw voor de zon. Maar remise is ook een goed resultaat. Het is een mooie partij om op een thema-avond uit te laten spelen door mindere goden  (grofweg team 2 en 3) om een plan te vinden om dit soort gewonnen stellingen ook echt te winnen.

Jaap is op dreef aan het raken. Hij won twee pionnen en kwam later een stuk voor. Het was een open stelling zonder centrale pionnen en met veel ruimte voor de dames en torens waar een foutje zo gemaakt is. Maar niet door Jaap in vorm: weer een punt binnen!

Tom mocht het opnemen tegen hun ratingaanvoerder René Punt. Het was een partij waar activiteit een belangrijk thema was. René offerde een stuk, wat er kansrijk uit zag. Tom offerde het stuk terug en met een pion achter, maar wat actiever leek het remise te worden. Tom had nog een venijnige wending achter de hand en won. Zijn partij voert hij zelf in, dus het moet ergen s op de site te vinden zijn. Misschien wel hier onder, maar dat laat ik aan onze websitekoning over.

Redactie: die komt dus gewoon hieronder 🙂

Dan nu aandacht voor de jeugd. Met 3 uit 3 voor Michel en 3,5 uit 4 voor Niels en ieder meer dan 100 elopunten dan hun tegenstander is de kans dat ze allebei een nul scoren extreem klein. Maar de aandachtige lezertjes begrijpen het al.
Michel speelde tegen Erwin Kalle. De opening ging gelijk op, maar daarna speelde Erwin een geweldige partij en breidde zijn voordeel gestaag uit. Een partij waar Erwin trots op kan zijn en die Michel in de strijd om het Walhoofd (tijdelijk?) terug werpt.

Niels kreeg Siciliaans tegen met een Scheveninger verdediging, waarin wit lang rokeerde en pionnen had op e4, f4 en g4. Na 15 zetten werd remise aangeboden. Niels vroeg dat netjes aan zijn teamleider die nog allerminst zeker was van de teamoverwinning. Het advies was dan ook: je mag het zelf weten. Dat heeft geen verantwoordelijkheid afschuiven, maar “empowerment”:  Iemand meer macht geven op verschillende manieren: door bevoegdheden aan  iemand te delegeren, door iemand te betrekken bij het beslissingsproces, door iemand meer autonomie te geven. Een mooie filosofie, ware het niet dat Niels vervolgens doorspeelt en door Andre van der Graaf van het bord wordt getikt. Een grappig eigenwijs mannetje, deze Andre. Ik wilde de klok aan mijn rechterkant zetten, maar hij wilde ze allemaal op eenzelfde manier, zodat de wedstrijdleider beter zicht heeft. Volgens hem bepaalt de wedstijdleider dat en niet de zwartspeler, wat ik dacht. Toen ik daar over door zeverde wist hij lachend antwoord te geven op de vraag in welk artikel dat dan wel stond.

Maar ondertussen is het 3,5 tegen 2,5 voor Dubbelschaak en zijn Gerard en Gilion nog aan het strijden. Twee gladiatoren die allebei naarstig op zoek zijn naar hun mojo. Zie hiervoor de films van Austin Powers, als je de pubertijd nog niet ontgroeit bent zoals vele mannen, waaronder ik.

Gerard had een actieve loper en toren en met zwart een mooie vrijpion op f3. Hij stond gewonnen, maar speelde heel behoedzaam. In Rotjeknor en omgeving speelt hij de ene fantastische partij na de andere, maar in het Brabantse land houden we nog even ons hart vast. Vandaag is Gerard ook in Brabant de speler van de dag die het beslissende punt binnen tikt en daarmee Dubbelschaak 2 veilig stelt tegen degradatie.

Mijn stelling was met zwart helemaal verkrampt en na 20 zetten sloeg mijn tegenstander mijn slechte loper op e7, en daarna mijn paard op f6 waarmee de stelling ernstig verzwakt werd met een onveilige koning en moeilijk te verdedigen dubbelpion. De volgende 30 zetten bleef ik boven mijn eigen verwachting stand houden. In de topcompetitie zou ik er allang afgetikt zijn, maar misschien helpt het spelen daarin mijn niveau op de lange termijn te verhogen. Op heel lange termijn, lijkt het wel… Vanaf zet 50 lijk ik mijn mojo gevonden te hebben en speel ik een sterk toreneindspel. Op de 68e zet komt een laatste tegenstoot, maar ik heb met 2 minuten op de klok geen tijd meer om een goed plan te vinden. Alhoewel ik sinds het behalen van het torendiploma in 1976 weet dat twee verbonden vrijpionnen sterker kunnen zijn dan een toren speel ik toch h4-h3, terwijl ik ook de witte pion op g4 had kunnen slaan en met twee verbonden vrijpionnen op h4 en g5 gemakkelijk had kunnen winnen. Nu gaat het gierend fout en is het op de 88e zet over en uit. Met increment zou ik niet in tijdnood raken…

Die avond ben ik gelukkig op tijd terug voor Go Ahead Eagles tegen PSV, wat bij increment misschien dan weer niet het geval zou zijn. Maar ik moet even aan de voorzitter vragen of dit wel het medium is om daar een discussie over te beginnen.

 

T BSV 2

1750

Dubbelschaak 2

1800

1. André van der Graaf

1815

Niels Heijstek

1917

1

0

2. Martin de Smit

1780

Gilion Berkelmans

1888

1

0

3. Ali Parsai

1737

Hans Heijstek

1857

0

1

4. René Punt

1856

Tom van Stiphout

1788

0

1

5. Erwin Kalle

1696

Michel van den Elzen

1840

1

0

6. Bas van de Putte

1743

Gerard Kastelein

1770

0

1

7. Ronny Liekens

1702

Ebe Reitsma

1671

½

½

8. Henry Groenveld

1674

Jaap van Meerkerk

1666

0

1

 

Gilion.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar