Nipte overwinning Dubbelschaak 2

Tegen Vughtse Toren 1 werd het vorig jaar 4-4. Ook zij waren middenmoters, dus dit was voor Dubbelschaak 2 een belangrijk duel: doen we mee voor de eerste plaats of kijken we naar onderen?
Met twee mannen die uit Rotterdam vertrokken, een Bosschenaar, Bladelnaar, Eindhovenaar en 2 zeventigers uit Boxtel plus tot slot een fietser uit Esch starten we vrij behoorlijk. Bij de meesten was er nog weinig van te zeggen, maar Hans en Jaap stonden beiden met zwart goed.

Hans op bord 4 won een pion op b4, doordat de pion op c3 gepend stond en dus een slechte verdediger is, zoals we in het stappenplan geleerd hebben. Wit won met een toren op b1 de pion terug op b7, maar overzag dat zijn toren dan ingesloten kwam. Een kwaliteit meer voor Hans, dat levert wel een punt op. Helaas werd het nog complex, ging de afwikkeling verkeerd en viel het dubbeltje op zijn verkeerde kant.

Jaap op 8 kwam na een damegambiet goed uit de opening. Wit centraliseerde zijn stukken, viel aan en trok ten aanval.  Jaap kon nog ergens remise maken, maar de partij ging verloren en we stonden met 2-0 achter. En dat nog wel op de borden waar minstens anderhalf punt verwacht werd. Op alle andere borden was er weinig van te zeggen, dus we dachten dat het hem deze zaterdag niet zou worden.

Tom speelde met zwart Grunfeld-Indisch en offerde een kwaliteit voor een pion en initiatief. Het pakte niet helemaal uit zoals Tom het bedoelde. Na enige verwikkelingen kwam een bijzondere stelling op het bord: Een toren en het loperpaar voor Tom tegen een dame. Ik dacht dat Tom dit wel zou winnen. Helaas kon hij zijn koningsstelling niet beveiligen en werd het remise. Achteraf zag Tom wel hoe hij dat had moeten doen.

IMG-20141124-WA0001

Dan nu aandacht voor de 4 witspelers. Nu keert het tij. Gerard Kastelein heeft een complexe stelling met aanval op beide koningen. De zwarte koning op e8 met de dame op e7 kan door torens op e1 worden aangevallen. Het levert Gerard een dame en licht stuk op tegen 2 torens. Ondertussen wordt de witte koning op c1 aangevallen door een toren op c8 wat een stuk oplevert. Uiteindelijk resteert een open eindspel met voor Gerard een dame en enkele pionnen tegen 2 torens en enkele pionnen. Ik dacht dat het remise zou worden, maar Gerard dacht er anders over en won.

IMG-20141124-WA0002

Michel is heel tevreden over zijn partij. Lange tijd dacht ik dat het remise zou worden, maar hij won!

IMG-20141124-WA0005

Onze edelachtbare voorzitter kreeg het Frans tegen en maakte er Konings-Indisch in de voorhand van. Zwar had zijn pionnen op de 6e rij en de meeste stukken op de 7e rij. Bij een afwikkeling dacht hij torens te ruilen, maar Wil kwam binnen op de 7e rij en won een paard en dus de partij. Dus ook hier winst in plaats van een remise.

Dan mijn partij. Voor het eerst sinds lange tijd met zwart. De opening ging goed. Met het gesloten Siciliaans en een loper op g7 en pionnen op d6, c5 en b4 kreeg ik het initiatief. Wit zocht moedig tegenspel op de koningsvleugel met f5-f4, maar na de tegenstoot d6-d5 van zwart ging de pion verloren. Met een pluspion, het loperpaar en toen nog de verwachting dat het op meerdere borden mis ging vond ik dat er gewonnen moest worden. Het lukte echter niet om er door te komen op de damevleugel. Na een onoplettendheid / blunder ging een kwaliteit verloren door een paardmanoeuvre. Zwart speelde het keurig uit en ik kwam er niet meer aan te pas.

Het lot van Dubbelschaak 2 lag in de vertrouwde handen van onze benjamin: Nielsje. Hij had een eindspel met ieder 2 torens. Het stond volkomen gelijk, maar was niet eenvoudig. Zeer vakkundig koos Niels keer op keer de beste voortzetting. Kijk, leer en geniet.

Hiermee wonnen we met de nipst mogelijke overwinning. We staan met 4 teams gedeeld 2e met 3 punten uit 2 wedstrijden. Het is weer een superspannend seizoen!

T De Vughtse Toren 1

1808

Dubbelschaak 2

1816

1. Marc Viering

1963

Wil van Lankveld

1918

0

1

2. Evelina Getmanchuk

1848

Gilion Berkelmans

1909

1

0

3. Geert van der Cruysen

1752

Niels Heijstek

1895

0

1

4. Hans de Nijs

1836

Hans Heijstek

1869

1

0

5. Wim Viering

1862

Michel van den Elzen

1787

0

1

6. Tom Fürstenberg Tom van Stiphout

1804

½

½

7. Tammo Hagedoorn

1689

Gerard Kastelein

1710

0

1

8. Frits Akkermans

1709

Jaap van Meerkerk

1639

1

0

Gilion.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar