Koning Van Esch schittert!

Door de schaaktournee van Rob en Brent in Midden-Europa (Wil schoof daarom door naar het eerste) en vanwege verplichtingen elders voor Jaap en Tom waren we allemaal gespannen of Niels wel op tijd terug uit Zuid-Spanje zou zijn. Het derde raakte wel erg veel toppers kwijt en we hadden al besloten dat als Niels niet op tijd terug uit Toledo zou zijn, we bord 1 leeg zouden laten. Gelukkig, El Salvador was op tijd.

Nu was Ebe terug op het oude nest, Reinder weer vol lef op het eerste bord in plaats van El Presidente en Roy werd voorzichtig gebracht op bord 8.

De laatste keer dat we tegen HMC 3 speelden was nog in de promotieklasse in een jaar dat we kansloos degradeerden en zij glorieus kampioen werden. Het onderling treffen was toen een nederlaag van epische proporties, later slechts overtroffen door PSV tegen Feijenoord op 24 oktober 2010.

We dwalen af.

Deze 10e van de 10e zou een memorabele schaakmiddag worden. Om met het zuur te beginnen: Hans #. Zijn vooruitziende voorouders hadden als achternaam hashtag gekozen, door de Fransen begin 19e eeuw verbasterd tot Heijstek. Hans speelde zijn bekende systeem met wit, waarmee hij het vorige seizoen met 3 uit 3 eindigde. De reeks werd door Loek Mostertman wreed verstoord. Met ongelijke rokades stormden de zwarte pionnen op de witte koningsstelling af, ondersteund door onder meer 2 paarden en een ijzersterke loper werd de stelling onhoudbaar en de eerste nul sinds lange tijd voor Hans een feit.

Ebe mocht met zwart tegen Chiel Koster, een jeugdspeler waar hij al een paar keer, met goed resultaat, tegen gespeeld heeft. In het Frans pakte Ebe ruimte op de damevleugel. Doordat de witte stukken dreigend waren op de koningsvleugel besloot hij lang te rokeren. Dat ging fout: de ene toren kwam op de a-lijn binnen, de andere via f7.

Voor mijn partij tegen Rino Loman, geldt de uitspraak van Donner: “Over lafaards wordt niet geschreven”. Allebei bang om te verliezen, dus remise. Overigens nu al een beter resultaat voor Dubbelschaak 2 dan de vorige wedstrijd tegen HMC 3.

Na deze 2,5 – 0,5 tijd voor goed nieuws. Gerard speelde bijzonder overtuigend. Hij won met zwart tegen Wim van Oostrum een pion, nam ruimte, won een stuk waarop Wim tegenspel leek te krijgen en zette hem vervolgens mat. Een fantastische start van het nieuwe seizoen voor Gerard.

Michel speelde met wit tegen Cees Nuijten. Hij speelde als een echte kerel en offerde een kwaliteit om enkele pionnen en actief stukkenspel te krijgen. Er volgde een scherp gevecht waarbij Michel een loper insloot en de kwaliteit terug kon winnen maar bewust liet lopen. In steeds moeilijker wordende stelling en oplopende tijdnood zette Cees een toren verkeerd en gaf meteen op. 2,5 – 2,5!

Reinder deed het fantastisch op bord 1!
Reinder deed het fantastisch op bord 1!

Nu waren Reinder, Niels en Roy nog bezig. Reinder speelde op het eerste bord met zwart tegen Willem Blankers waarvan bekend is dat hij partijen rustig opbouwt. Ondanks een achterstand van 500 elo-punten bleek Reinder weer een taaie vechter. Daar weet bijvoorbeeld Cees Nuijten van. Reinder won enkele jaren geleden van Cees waardoor HMC 4 degradeerde en Dubbelschaak 2 het vege lijf kon redden. Kan Reinder dit huzarenstukje herhalen? Het werd een spannende strijd met vooral de torens, dame en centrumpionnen. Reinder verloor de a-pion en Willem kreeg een sterke gedekte vrijpion op b6. Met een grappige combinatie door dame maal toren b7, dame maal b7 en toren a7 waarop de gepende dame op b7 met een koning op g7 geruild moest worden tegen de toren en de pion op b6 niet meer tegengehouden kon worden. Bent u daar nog?

Roy (rechts) wint bijna alles in de externe competities bij Dubbelschaak!
Roy (rechts) wint bijna alles in de externe competities bij Dubbelschaak!

We stonden dus met 3,5 – 2,5 achter en Niels en Roy hebben heel spannende stellingen. Roy had een eindspel met toren, paard en 5 pionnen tegen toren, loper en 5 pionnen voor Bert Kramer.  De pionnen van Roy waren kwetsbaar, maar Bert verslikte zich en verloor zijn loper. Het was allemaal niet zo simpel en Roy zette knap door. Na een tijdje ruilde Roy zijn paard tegen de laatste 2 pionnen en er ontstond een toreneindspel met een f- en h-pion voor wit. Er zijn boeken over volgeschreven en ik dacht dat het remise zou lopen. Totdat…. Wit een toren op f8 en pionnen op f4 en h2 had, met zijn koning op g2. Hij zetten met h3 de koning schaak die naar h4 ging. Toren h8 mat!

De vakantieman haalde een welverdiend matchpunt binnen
De vakantieman haalde een welverdiend matchpunt binnen

Zoals gezegd kwam Niels # net terug uit Toledo. Hij wilde remise aanbieden, maar ik adviseerde hem (waar haal ik de inspiratie vandaan?) dat het beter was als hij zou winnen.  Er kwam een – voor ons niveau – complex eindspel met 3 pionnen en een gelijke loper. Er was heel wat te rekenen en Niels zat in gierende tijdnood om de eerste 40 zetten te halen. Nadat dat gelukt was zette hij sterk door. Weer kwam tijdnood in zicht en ongetwijfeld zal hij ergens de winst gemist hebben. Dachten we, maar wisten we ook achteraf niet aan te tonen. Met 2,5 minuten op de klok werd het tijd om remise aan te nemen. Een zwaar bevochten 4-4. Een geweldige teamprestatie!

t2r1uitslagen

Gilion

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar