Het seizoen is voor Dubbelschaak 2 nog niet echt van start

Het samenstellen van een compleet team voor de seizoenstart tegen Baronie 2 ging niet zonder slag of stoot. Hans is in New York en Tom was met zijn dochter naar een jazzz-festival. Michel kon eigenlijk niet, omdat er geflipperd moest worden. Maar omdat we alleen Den Died als invaller hadden wilde hij toch wel meedoen. Met als speciaal verzoek met zwart aan een laag bord.

Laten we daarom met Michel op bord 7 beginnen. Hij kwam heel behoorlijk uit de opening, had het initiatief over de halfopen f-lijn met zijn stukken gericht op de witte koning. Of het een combinatie van Michel , een fout van wit of een beetje van allebei was weet ik niet, maar de stelling die ik als laatste zag was met een zwarte dame op e3 en toren op f8 die de pion op f2 pende, omdat de koning op f1 stond. Het eerste punt was op tijd binnen en Michel kon gaan flipperen.

Dan Jaap met wit op bord 6. Hij kreeg het Boedapester Gambiet tegen met 3. Paard f6 naar e4: de Fajarowicz. Hij kende het goed en kwam dan ook heel goed uit de opening. Met ieder 2 torens en een loper won hij een pion. Kort nadat Michel won kwam het tweede punt binnen.

El presidente speelde aan bord 1 Siciliaans.

Extern WLC 020

Zijn tegenstander raakte met een elementaire combinatie een pion kwijt: Paard c6 x pion op e5, Paard f3 x paard e5 en dan Dame a5 schaak om het paard op te halen. Wit pakte de pion niet terug met zijn paard, maar koos voor verdere ontwikkeling en kwam actief te staan. Toen zwart er wat uit kwam en wilde gaan afwikkelen ging er even wat mis. Wit bood remise aan wat door Wil werd geaccepteerd.

Vorig jaar scoorden de invallers weer geweldig, wat zo langzamerhand een traditie begint te worden. En met Diederik op 4 hadden we weer grote verwachtingen.

Extern WLC 018

De wedstrijd ging gelijk op, maar het lopereindspel werd ingegaan met een loper achterstand en de pluspionnen van Diederik gingen verloren, evenals de partij.

Ebe met wit op 8 kwam goed uit de opening, had een licht initiatief in een vrij gesloten stelling, maar kwam er niet doorheen.

Extern WLC 017

Remise en een 3-2 tussenstand voor ons.

Op het tweede bord speelde ik met wit tegen een voor mij oude bekende: Gert Vogelaar. Dus Konings-Indisch. Guido laat me al een tijd partijen zien waarmee hij goed of zelfs direct winnend uit de strijd komt. Ik begon lekker, maar volgens Guido rokeerde ik kort waar dat niet de bedoeling was. Gert speelde het sterk en toen mijn initiatief op de damevleugel vast liep en ik het met een pionoffer wilde terugnemen offerde hij een loper op h3 en werd ik hardhandig onder de voet gelopen. Kwalitatief uitermate teleurstellend.

Met 3-3 zijn er dus nog 2 partijen te gaan. Gerard was het seizoen in Zuid-Holland met 4 uit 4 begonnen, dus zeer optimistisch. Na een zet of 10 dacht hij de winnende combinatie te hebben, maar kwam met een toren achterstand en een initiatief uit de strijd.

Extern WLC 022

Uiteindelijk resteerde een totaal verloren eindspel waarin Gerard hoopte op remise door pat, mede doordat beiden lichte tijdnood hadden. Helaas.

Dan nu de partij van onze benjamin. Hij was vooraf in een stralend humeur met zowaar een kapsel en een mooie getrimde baard.

Extern WLC 005

Gezien zijn heel goed gespeelde partij was hij een van de gelukkigen die het optimistische gevoel kon voortzetten. En zijn partij krijgt natuurlijk extra glans doordat het een vol matchpunt voor het geliefde Dubbelschaak 2 betekende.

En daarmee valt nog weinig te zeggen wat het nieuwe seizoen voor ons gaat brengen. Of wordt het weer midden in de middenmoot, net als vorig jaar? Wordt vervolgd.

 
T Dubbelschaak 2

1790

De Baronie 2

1740

4

4

1. Wil van Lankveld

1926

Edwin Lessmann

1892

½

½

2. Gilion Berkelmans

1909

Gert Vogelaar

1755

0

1

3. Niels Heijstek

1895

Joost Rutten

1741

1

0

4. Diederik Claassen

1803

Peter Severeijnen

1814

0

1

5. Gerard Kastelein

1679

Jan Sulman

1687

0

1

6. Jaap van Meerkerk

1639

Karoly Kapitany

1726

1

0

7. Michel van den Elzen

1787

Frank Creuels

1634

1

0

8. Ebe Reitsma

1683

Kees van Dongen

1674

½

½

Gilion.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar