Geen topper, maar ultieme middenmoter

DS ’97 2 mist kans om OSV 1 te verslaan.

Door Wil van Lankveld en Gilion Berkelmans

17 december stond de wedstrijd tegen de koploper op het programma. Op papier was OSV op ongeveer alle borden sterker. Maar in de après-skihut van OSV gingen wij voor een verrassing. Dat moest gebeuren zonder Niels, die het eerste versterkte. OSV heeft gemiddeld 100 punten meer en Gerard wilde graag tegen Nico Schouten op bord 1. Zijn verzoek werd gehonoreerd. Roy nam zijn plaats op bord 7 in, zodat we de opstelling verder konden handhaven.

Helaas had vervanger Roy zijn dag niet. Eerst won hij nog een pion op h6 en het zag er goed voor hem uit. Daarna ging het mis. Als hij lopers had geruild ging het misschien nog maar nu werd zijn loper op e4 gevangen. Niet veel later was het afgelopen.
Wil speelde met zwart een pionoffer dat hij van clubgenoot Guido had afgekeken. Maar misschien moet hij nog eens bij hem in de leer want hoewel hij 2x remise afsloeg, werd het dat toch vrij snel. Wit nam geen enkel risico, zwart won de pion terug maar toen bleef er een saaie stelling over met alle pionnen en stukken op één vleugel.

Michel zorgde snel voor de gelijkmaker. In een partij waar niet veel aan de hand leek won hij plotseling toch. Wit had paarden op f3 en e5, een dame op d3 en een gat op g3. Met Pf6-e4 dreigde zwart binnen te vallen op f2 en g3. Wit pareerde dit rustig, dacht hij, maar toen volgde het venijnige zetje f6 (veldruiming) met partijwinst. Het paard op e5 had geen velden meer. Netjes.

Gerard speelde dus op eigen verzoek op bord 1 met wit tegen de sterke Nico Schouten. Hij speelde zoals gebruikelijk moedig en agressief. Maar het lukte niet zwart uit zijn evenwicht te brengen, de degelijke zetten bleven komen. Waar het mis is gegaan weet ik niet precies maar eerst stond Gerard een pion en op een gegeven moment een stuk achter. Dat was teveel.

Hans speelde een erg leuke partij. De Stonewall opstelling taste hij prima aan met f3 en e4. Eerst won Hans een pion door een pion op e6 te pennen en de pion op f5 pardoes te slaan. Zwartspeler Snoek viste in troebel water toen hij een paard op c4 posteerde. Daar profiteerde Hans mooi van. Hij won een pion maar zwart dacht de boel geblokkeerd te hebben. Hans toverde echter moeiteloos de winnende manoeuvre (diagram) Pf4-d3-b2, Lh3-f1, Txc4!, Dxa3 op het bord. Knap gespeeld.

hans

Gilion kwam deze middag niet los. Tegen de rustige witte opzet wist hij niet goed wat te doen. Een zwakke pion op a6 zorgde ervoor dat hij een pion op c5 niet terug kon slaan. Met Pe5-g4 zorgde wit voor de beslissing. Ph6+ met mat of dame-winst viel alleen met e5 te pareren maar dit kostte een 2e pion en de partij.

[div class=”cbreplay”]

[Event “Oss”]
[Site “Oss”]
[Date “2016.12.18”]
[Round “?”]
[White “Henk van der Wijst”]
[Black “Gilion Berkelmans”]
[Result “1-0”]
[SetUp “1”]
[FEN “r4rk1/4pp1p/pR4p1/2PpNqn1/3Q4/2P1PP2/6PP/R5K1 w – – 0 24”]
[PlyCount “17”]
[EventDate “2016.??.??”]

24. Ng4 e5 25. Qxe5 Qxe5 26. Nxe5 Ne6 27. c6 Nc7 28. Rb7 Rfe8 29. Nd7 Rxe3 30.
Rxc7 Rxc3 31. Nb6 Re8 32. Nxd5 1-0

[end-div]

Jaap speelde een avontuurlijke partij. Hij leek een mooie aanval te hebben maar wit verdedigde taai en snoepte ergens onderweg een pion mee. Vanwege lopers van ongelijke kleur lag remise voor de hand. Maar plotseling blunderde de witspeler met Kf2?? Jaap sloeg toe (diagram) met Tc2, Te2,Txb2!, Txb2, Lxd4+.

jaap

3,5 – 3,5!

En Tom als laatste bezig. Na de opening met witte pionnen op f4 en e5 en zwarte pionnen op e6 en d5 speelde zwart h5 met het idee h4. Tom speelde h3 waar g3 in principe beter is, dan kun je na h4, g4 spelen. Nu kwam zwart wat beter te staan vanwege de achtergebleven pion op g2. Tom verdedigde zich echter prima. Hoewel pionverlies in een toreneindspel niet te voorkomen viel. Uiteindelijk redde hij het niet. Analyse moet uitwijzen of remise en daarmee 4-4 haalbaar was.

uitslagen_team2

Helaas net verloren. Een plek in de middenmoot met precies 50 % aan matchpunten en 50 % aan bordpunten is echter prima voor ons. Veel meer zit er niet in, daarvoor zijn we te wisselvallig.

stand_team2

Opvallend is dat we altijd 3,5 tot 4,5 bordpunten per partij scoren. Die ban zullen we in het nieuwe jaar trachten te breken. De eerstvolgende ronde spelen we tegen de nummer laatst (OSV 2), die overigens knap van De Kemppion wonnen.

persscore_team2

We zijn halverwege de competitie, daarom de resultaten van onze gladiatoren op een rij. Vooral Jaap gaat als een speer. Roy en Gerard hebben hun kruit nog droog gehouden en vlammen in 2017.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar