Gebroeders Zegveld winnen, broertjes # deze keer niet

Om bij de top van onze groep aan te haken moeten we de tweede ronde winnen van Rochade 1. Het eerste had, naast Michiel, geen invallers nodig. We verschenen op volle oorlogssterkte, met Roy in plaats van Tom.

We starten als team aarzelend met een nederlaag van Hans # op bord 3. Toen ik een rondje maakte stond het nog gelijk in een vrijwel symmetrische stelling vanuit het Engels, maar op de 13e (!) zet wil hij het centrum openen met e5. Met een tussenzet wint zijn tegenstander een pion en daarna nog een tweede en de partij. Helaas nog geen Hans in topvorm zoals vorig seizoen.

De opstelling is tegenwoordig op rating, soms gecorrigeerd voor de kleur. Daarom speelde El Presidente deze keer op het tweede bord. Hij kreeg een zijvariant van het Aljechin tegen die hij niet kende, waarin hij wel een pion won en een mooie stelling had. Zijn tegenstander kende het wel en speelde het a tempo. Wil speelde niet de sterkste voortzetting, waardoor het eens een keer remise werd.

Op bord 8 was nog een partij snel voorbij. Roy speelde weer ijzersterk en staat ook na deze ronde op 100 %. Het was tactisch een aardige partij waar ik helaas te weinig van gezien heb. Op mijn vraag of hij niet vaker in wilde vallen antwoorde hij dat hij liever de stap naar het eerste zette! Als hij zo doorgaat krijgt hij wel een TPR die daar thuis hoort.

Het staat dus 1,5 – 1,5, maar met name op de borden 5, 6 en 7 leken we de punten vlot te gaan scoren. Gerard op 5 kreeg 1. F4 tegen waarop hij met e5, f4 x e5, d6 reageerde. Wit sloeg het gambiet af en Gerard kreeg het initiatief. Wit overziet een doorbraak in het centrum wat stukwinst oplevert en de witte koning gevangen houdt in het centrum. Dit jaar loopt het zoals Gerard het vorig jaar al bedoelde!

Niels # is al lang ongeslagen en een gewaardeerd invaller in het eerste. Daarom maar eens op het eerste bord  tegen Rick Zegveld.

2015-11-07 Extern 2015-11-07 004

Die is voor Niels te hebben, leek mij. Het gesloten Siciliaans leverde een gelijk spel op, maar Niels speelde enkele keren niet de sterkste zetten. Rick kwam sterk binnen en overrompelde Niels die sinds lang weer eens een nul scoorde.

Inmiddels dus 2,5 – 2,5 met op alle resterende borden groot voordeel voor de Dubbelschakers.

Op het 4e bord speelde ik met wit tegen Richard Schellekens. De opening, geweigerd Dame-gambiet, en het begin van het middenspel ging gelijk op. Na enkele ongelukkige zetten van zwart kon ik de paarden sterk op c5 en (beter nog) op f5 zetten. Kasparov heeft daar een pion voor over, ik kon er op h6 een meepakken. Daarna kon het paard terug naar f5 voor de slotcombinatie.

3,5 -2,5. Michel speelt tegen Ben Zegveld fantastisch en staat 3 pionnen voor in een partij met ieder nog 2 torens en 2 lichte stukken. Hij deed wat passieve zetten en gaf dramatisch genoeg een stuk weg. Zijn pluspionnen bleken machteloos, een mataanval was niet te voorkomen. Ben Zegveld is een taaie, je hebt pas van hem gewonnen als hij de stad uit is.

Dus is het 3,5 – 3,5 en rust een zware last op Jaaps schouders. Hij kwam goed uit de openingen met enkele tempi voordeel. Hij won een pion door met paard c6 x d4 toe te slaan. Als wit met de dame terug zou slaan, kon Jaap met loper c5 die dame winnen. Na de afwikkeling kreeg hij een dame en pion tegen toren en paard. Er was een winstplan om met 3 tegen 2 pionnen op de koningsvleugel op te stomen, maar Jaap speelde de f-pion op wat winst lastiger maakte. Het ging nog wel, als hij op het goede moment deze pion naar f3 zou spelen om na g2 x f3 met de dame op h3 zou slaan en de h-pion niet te stoppen was. Nu metselde wit een onneembaar fort dicht. Jaap zou zijn tegenstander door zijn vlag kunnen jagen, maar op die manier hoeven we niet te winnen. Vandaar een sportieve geste: remise en 4-4, wat door Rochade zeer werd gewaardeerd.

Opnieuw 4-4, opnieuw grotendeels dankzij Roy en Gerard!

Gilion

t2uitslagen

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar