Dubbelschaak ’97  – Blerick 2

Dat ik ooit nog eens zou uitkomen tegen een stel schakers uit Clublokaal ’t Raodhoes. Thuis geloofden ze het niet. Gelukkig vroeg het thuisfront niet naar de uitslag. “Heb je al gegeten?” zei mijn bezorgde echtgenote bij thuiskomst. Maar erger kan altijd. Een uurtje rijden is te doen, de route Boxtel-Rotterdam bekend. Maar met slechts een half punt bagage overleef je de reis moeilijk. Niet alleen Gerard Kastelein, mijn straat- en reisgenoot was stilletjes. Ik ook, al deed ik net of schaken maar een spelletje was. Had ik niet gewonnen gestaan? En was door mijn verlies het team niet reddeloos, redeloos en radeloos verder weg in het moeras gezakt?

Op zet 21 Zag ik een matnet midden op het bord.  De vijandelijke monarch zou er niet meer aan kunnen ontsnappen. Had ik tijdens Tata en de weken daarna niet alle wedstrijden gewonnen? Vooruit, eentje remise. Overmoedig geworden koos ik niet voor de veilige, langere winstweg. Nee, de witte koning van g1 opjagen naar g6 trok me aan. Hoogmoed komt voor de val, sukkeltje. Terug naar huis schalde de radio en luisterden we naar de uitslagen van weet ik veel welke wedstrijden. En Gerard is nog voor Ajax ook. Feyenoord won dat weekend. Dat scheelt. En PisVee daar heb ik niks mee. Ik realiseer me nu dat ik Boxtel vanaf nu niet meer zonder risico kan naderen, laat staan Gilion. Maar ja, een eenmaal opgeschreven tekst daarom skippen zou van enige lafheid getuigen.

  1. Christoph Wolff – Peter Bol: 1-0

Peter had zijn zaterdag niet, Wolff wel. Peter zag in het late middenspel een voor hem voordelige stelling, ik meen dat hij een pion en kwaliteit voor stond, maar zag zich plots gepend en verloor in die penning via een paardvork een volle toren. Peter heeft na afloop geen commentaar geleverd. Hoeft ook niet. Gelukkig spelen we nog tegen Vught. Die hebben nog wel ergens een toren.

  1. Gilion Berkelmans – André Krueger: 1-0

Een mooie aanvalspartij van onze teamleider in vorm. Geen moment in gevaar geweest. Trots als een pauw liet hij me zijn partij zien. Gilion liet er geen gras over groeien, gaf gas met 4 opstomende pionnen op de koningsvleugel. En dat liep nog goed af ook. Mooi gespeeld met de nodige lef, chef.

[div class=”cbreplay”]

[White “Gilion Berkelmans”]
[Black “Andre Krueger”]
[Event “”]
[Site “Boxtel”]
[Result “1-0”]
[Round “6”]
[WhiteElo “1860”]
[BlackElo “2048”]
[ECO “”]
[Date “2019.02.09”]

1. d4 d5 2. c4 dxc4 3. Nf3 Nf6 4. Nc3 a6 5. a4 Nc6 6. e3 Na5 7. Ne5 Be6 8. e4 c6
9. f4 g6 10. g4 {over lafaards wordt niet geschreven} Bxg4 (10… Bc8 11. g5 Nd7
12. Nxc4 $11 ) (10… Nb3 11. f5 Nxa1 12. fxe6 fxe6 13. Bxc4 Qxd4 $1 14. Qxd4 Nc2+
) (10… Nd7 11. f5 Nxe5 12. fxe6 (12. dxe5 Qxd1+ 13. Nxd1 Bd7 14. Be3 Nb3 $17 )
Qxd4 13. Qxd4 Nf3+ ) 11. Nxg4 Nxg4 12. Qxg4 Qxd4 13. Qf3 Qb6 14. Rb1 Bg7 15. e5
0-0 16. Be3 Qb4 {Zwart heeft nog maar 6 minuten, wit nog 42} 17. Be2 f6 18. exf6
Bxf6 19. 0-0 Rad8 20. Ne4 {Het paard dreigt naar mooie velden te gaan. Wit staat
op + 2 volgens het beest} Bd4 21. Ng5 Qc5 22. Bxd4 Qxd4+ 23. Kg2 Qd5 24. Rbd1 Qxf3+
25. Rxf3 Rxd1 {Zwart heeft nog minderdaad dan 1 minuut en speelt van de increment
van 30 seconden. Hij ruilt alles af, wat het voor wit eenvoudig maakt} 26. Bxd1
Rd8 27. Bc2 Rd2+ 28. Rf2 Rxf2+ 29. Kxf2 b5 30. Ke3 c5 31. Ne6 1-0

[end-div]

 

  1. Norbert Raygrotzski – Niels Heijstek: 0-1

Ik heb niet gezien hoe mooi Niels het volgende Dubbelschaakse punt verzilderde.

  1. Hans Heijstek – Niek Philipsen: ½ – ½

 

  1. Jose Alonso – Tom van ’t Stiphout

Lang voordat ik in slaap viel vanuit remisestand werd onze Tom gedwongen alert te blijven. Zijn Spaanse opponent weigerde een potremisestand remise te geven. Tja, hij stond een randpion voor. Tom had een loper die de pion graag tot zich wilde nemen. Jose speelde zijn pion daarom maar niet, wel – gokje – 188 zetten met zijn paard. Toen ik wakker schrok zag ik Alonso berustend een poging doen Toms hand te schudden. Gelukkig zat Tom er nog. Tom onthult over deze partij:

“Een partijfragment insturen, laat staan mijn hele partij, vind ik wat veel van het goede. Het was een echte flipper-partij! Mijn tegenstander koos met wit voor een Siciliaan met b3. Daar ben ik niet echt in thuis, maar over mijn behandeling was ik niet ontevreden en na 12 zetten stond ik goed tot gewonnen. Maar in de tamelijk ingewikkelde stelling gaf ik al mijn voordeel weg en kwam zelfs verloren te staan. Dat gaf mijn tegenstander ook weer weg en uiteindelijk ontstond er een eindspel met alweer goede kansen voor mij en ook dat ging ook weer fout. Uiteindelijk moest ik een eindspel houden met loper tegen paard en hij nog een randpion, potremise, maar dat wilde mijn opponent maar niet geloven en moest ik nog 60 zetten niet in slaap vallen om hem ook daarvan te overtuigen.

Een zwaarbevochten remise. Voor beiden!!”

  1. Michel van den Elzen – Marc Kocur: 1-0

Plots zag ik hem gaan, de b-pion. Op weg naar promotie. Michel was bezig zijn enige (geluks)kaart te spelen. Marc wist deze helaas nog net te stoppen. Hij zal even geschrokken zijn. In een paard-toren eindspel met voor Michel te weinig pionnen, moest hij uiteindelijk Kocur met het volle punt huiswaarts laten gaan.

Michel: Ik speelde met wit tegen Marc Kocur. Het was een partij waarbij ik werd verrast door een soort van side-kick. Ik dacht dat het in het centrum ging gebeuren en focuste me enkel daarop waarna ik verrast werd op h3 en een pion verloor.

Dat was niet helemaal handig maar ik kon prima partij geven. Ik vond de zetten van Marc niet al te best maar hij verzuimde een fout te maken of mij terug te laten komen. Toch had ik het gevoel dat ik wel ergens remise zou kunnen gaan houden.

Maar dat bleek iets te optimistisch…

Mijn voortzetting hier was b2-b4. Je moet iets proberen toch ? De pion heeft b7 gehaald, maar het doel (b8) werd niet bereikt.

  1. Dimitri ten Have – Jaap van Meerkerk: 1-0

Hierover wil ik kort zijn. Na een goede Grünfeld wist ik een centrumpion te winnen en daarmee wits kansen op een halfje de grond in te boren. Ik verloor dus onnodig. Sterker, had moeten winnen. Ik kreeg voor straf van Gilion de opdracht een verslag te schrijven, en moest ook nog eens zijn fraaie winstpartij aanzien. En dat hakt er wel in hoor!

  1. Gerard Kastelein – Gerard Plukkel: ½ – ½

Gerard speelde een nette remise. Na een half uurtje was zijn materiaalverhouding dermate onduidelijk dat ik geen idee heb hoe hij dit kunstje flikte. Ik hoorde het allemaal op de terugreis in de auto aan, luisterde maar half. Die fraaie verliespartij van mezelf spookte nog wat na. Psychisch ben ik inmiddels wel hersteld geloof ik.

Gelukkig hebben we nog 3 ronden voor de kroeg, nee boeg, alvorens we voor het feest de boeg, nee, nu wel kroeg, in moeten. Sowieso staat de kroeg ons te wachten. Na de laatste drie ronden van Zuid-Limburg (eitje, ze staan met geluk toevallig even bovenaan), De Vughtse Toren (slap team, met slechts 5 punten) en SV Flikken Maastricht (3 punten, daar walsen we overheen) gewonnen te hebben, vieren we kroegenfeestje. Verliezen we, wat er dik in zit als ik speel, dan is alcohol het enige wat troost biedt, hoor ik in tijden van diepe duisternis vaak zeggen. Mijn Rotterdamse Els vindt in dergelijke gevallen alcohol geen goed idee, maar wel dat ik een kroeg induik om mijn tegen de enkels klotsende adrenaline weg te laten masseren. En, toeval of niet, zij vraagt uitgerekend altijd hoe het ging als ik verloren heb. In die gevallen heb ik liever een kroeg voor de boeg dan Kraaiheide 11.

Jaap van Meerkerk

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar