Dubbelschaak 2 zet charmeoffensief door

Evenals de vorige ronde mochten we tegen een degradatiekandidaat, terwijl wij netjes en veilig in de subtop staan. Inmiddels hebben we het in de beslissende partijen af laten weten en spelen we niet meer echt voor promotie en zeker niet om degradatie te ontlopen.

Het eerste was compleet. Michiel was invaller voor Peter die in Curaçao was (nog gefeliciteerd met jullie 25-jarig huwelijk!) en het spektakel via de website en de appgroep volgde. Niels vierde een vrijgezellenfeestje in Rotterdam en Michels zoontje vierde zijn verjaardag. Ebe viel weer in en ook Curd kwam de gelederen versterken. Alhoewel we thuis speelden viel het niet mee om invallers voor het tweede/derde te vinden, maar het lukte Den Died nog net.

Donderdag bleek Wil ziek. De invallers waren op en ziek is ziek, dus volgens de vorige keer uitgewerkte procedure belde ik de teamleider van Groot-Ravenstein om te melden dat ze aan 7 spelers voldoende hadden. Geen probleem, want niet alleen kregen ze uiteraard het punt cadeau, ook valt het bij de tegenstanders niet altijd mee een team op de been te brengen. Dus de sfeer is meteen extra vriendschappelijk.

Mij persoonlijk maakt het niet uit. Het is overmacht en nu we niet meer kunnen degraderen maken we er gewoon het beste van zonder grote consequenties.

Zelf zat ik aan bord 2 en kon de partijen van Curd en Gerard goed volgen. Curd op 1 speelde met zwart een geweldige partij. Hij kreeg een geweldige stelling met een veilige koning, actieve paarden, alle stukken op de goede plaats en een pluspion in het centrum. Zijn tegenstander had wel de koning op g1, maar nog een toren vastgemetseld op h1. In deze stelling is altijd de vraag:  “Hoe nu verder?” Curd zag het niet en bood remise aan, wat gretig werd geaccepteerd. Een heel goed resultaat met zwart aan bord 1 en liever een half ei dan een lege dop.

Rechts van mij speelde Gerard ook met zwart een modelpartij. Al snel waren zijn stukken beter ontwikkeld en stonden zijn lopers sterk op c6 en c5 en de torens op d8 en e8 op de open lijnen.

Afzwemmen B Ben 072

Bij het afwikkelen nam hij eerst een pion mee, behield het initiatief en nam nog een pion mee in een eindspel met loper tegen paard. Ruil werd afgedwongen en de winst was binnen. De stand was gelijk getrokken.

Zelf kreeg ik Grünfeld-Indisch tegen en tegenwoordig speel ik het Russisch systeem met dame b3 en even later op c4. Mijn tegenstander speelt sinds kort het Grünfeld en verspeelde een tempo. Ik kwam heel sterk te staan, kon zelfs een stuk winnen tegen 2 pionnen (uit de database bleek dat 3 spelers dat eerder wel zagen, ik niet) won wel een pion en even later nog één. De overwinning was een kwestie van tijd en ik dacht dat we op de eerste drie borden 100 % zouden scoren.

Afzwemmen B Ben 073

Met een pion op a3 ondergroef Arjan echter mijn verdediging met een toren op a1, pion op b2 en paard op c3 tegen de sterke loper op g7. Als ik nauwkeurig gespeeld had was remise zeker nog binnen handbereik, maar dat deed ik niet en mijn tegenstander wel. Een welverdiende nul waar ik vooral (weer) de les uit trok dat je na een combinatie extra moet kijken welke stelling over blijft. We staan weer achter, nu met 1,5 – 2,5.

Jaap en Ebe speelden vergelijkbare partijen. Ze speelden met wit om te winnen, drongen lang aan, maar creëerden te weinig. Twee remises op de borden 6 en 8. We staan met 2,5-3,5 achter met Hans in een taaie stelling en Tom die duidelijk beter staat.

Tom heeft een heel sterk centrum met een c, d en e-pion en torens die de open f-lijn domineren.

Afzwemmen B Ben 077

Wel opletten op tegenkansen met de witte dame en paard bij de koning. Dat doet hij en het punt is binnen.

Het is 3,5-3,5 en Hans kan met wit in een gesloten stelling remise maken. Maar zoals we allemaal weten is Hans een ouwe taaie. Hij opende de stelling door de b-pion op te spelen en kwam in een middenspel / eindspel met dame en paard en 1 of 2 pluspionnen tegen dame en loper met het initiatief voor zwart. Geduldig verdedigde Hans en draaide zich vakkundig onder de schaakjes uit. Het duurde een hele tijd, maar zijn volharding werd beloond met een vol punt, een heldenrol voor Hans # en de zegen voor Dubbelschaak 2!

Afzwemmen B Ben 084

Samenvattend kunnen we zeggen dat de invallers Curd en Ebe het samen met Jaap heel netjes hebben gedaan, onze 70-tigers echt geweldige partijen hebben gespeeld en er staan als het nodig is (op zaterdagmiddag) en de teamleider opnieuw een wijze les en een “dicke” nul heeft opgelopen. Degenen die de speech van Den Died ’s avonds hoorden zullen dit woordgrapje wel begrijpen.

team2_uitslagen

team2_stand

Het was de voorlaatste ronde, vandaar als extra service de stand. Wij mogen tegen De Baronie 2 en kunnen ze dus met een 5,5-2,5 overwinning nog inhalen. De Stukkenjagers 4 willen niet promoveren, want ook zij hebben in de promotieklasse niet te zoeken. Maar Rochade 1 mag nog tegen Groot-Ravenstein, dus zij zullen zomaar kampioen kunnen worden. Let op mijn woorden…..

Gilion.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar