Dubbelschaak 2 – OSV 2: Tjongejonge

We leven in een bijzondere tijd. Wat moeten we vinden van de wereldproblemen met een ontwricht Midden-Oosten met gevolgen voor de hele wereld en Europa in het bijzonder, wat weer een voedingsbodem is voor populisten die de onvrede aanwakkeren ten koste van de waarheid? Dat is natuurlijk van alle tijden en als het goed was hadden we onze lessen in de 20e eeuw wel geleerd.

Met het oog op de verkiezingen worden we door niemand minder dan Mark – doe zelf normaal tjongejonge – Rutte opgeroepen te kijken hoe mooi ons land is, wat we allemaal hebben en waar we trots op mogen zijn. Dat brengt me als vanzelf naar Dubbelschaak.

Voor de 6e ronde waren we helemaal compleet. Het eerste had geen invaller nodig en Roy deed weer met het derde mee. We mochten tegen OSV 2 die onderaan staan, maar de laatste ronde gewonnen hadden van middenmoter De Kemppion.  Met gemiddeld ongeveer 200 punten meer is het zaak geconcentreerd te spelen en bij gelijke stellingen door te gaan, dus geen korte remises.

IMG_6197

Om 1 uur gingen we van start, alleen Michel was later. Zijn zoon speelt voetbal op landelijk niveau. Voordat we ons daar teveel van voorstellen: hij moest tegen Dussen. In navolging van de oproep uit de politiek wil ik even stilstaan bij wat een geweldige kerel Michel is. Hij organiseert een team in de Avondcompetitie, heeft een geweldige vrouw en dito kinderen, is flipperkoning en natuurlijk boven alles regelt hij al jaren het Oliebollentoernooi. We kennen hem altijd vrolijk. Het is een beetje lastig om de overgang te maken naar de schaakpartij die hij afleverde.

Toen hij een half uur te laat binnen kwam stormen was mijn advies vooral rustig te spelen. Het tempo ging op zich goed. Dat dan weer wel. Michel startte met een opstelling met f4, e3 en b3. Zijn tegenstander Jan Dopper kende de opening goed, terwijl Michel zich er onvoorbereid in stortte. Er kwam een strijd om de lange diagonaal a1 – h8, die na ruil van Michels loper tegen een zwart paard door Michel verloren werd. Na een uitval van de zwarte dame naar a5 verloor Michel de rochade waarop zijn koning via f2 naar g1 ging en de toren als figurant achter liet. Jan speelde enorm sterk (nog de complimenten van Michel), hij liet zich niet afleiden en met een mat met de zwarte torens op g4 en h4 en een door de dame gepende loper op f3 werd het esthetisch in stijl afgerond.

Dan even een rondje langs de borden. Niels op 1 stond gelijk zonder dames en kreeg remise aangeboden van Marcel van Niftrik die goed opgesteld stond en geen initiatief nam. Hij vroeg netjes of hij remise aan mocht nemen. Liever niet, want Niels heeft 300 elopunten meer en probeer maar wat. Dat deed hij. Het ging prompt mis door naar eigen zeggen: “Ik zag dat ik geen loper c5 mocht spelen, omdat het een kleine kwaliteit zou kosten. Even later speel ik het toch, sta op en denk “ ik zou toch geen loper c5 spelen?”.

Wil speelt tegen de Zuid-Amerikaanse Javier Jara.

IMG_6196

Er wordt gevraagd of we spaans spreken, maar verder dan cerveza en Loper b5 komen wij ook niet. Javier speelt Pirc en Wil stelt zich agressief op met een sterk centrum en h4. Als zwart paard h5 speelt grijpt Wil te vroeg naar f3 en g4, waarna paard g3 en paard x f1 Wil de rochade kost. Hij komt minder te staan, speelt stug door en neemt zijn tijd. Met nog 10 minuten voor Wil en anderhalf uur (!!) voor Javier ontstaat een stelling met open koningsstellingen en het initiatief voor Javier. Het ziet er slecht uit voor Wil. Ik zeg, gezien zijn speeltijd, dat hij maar dicht bij het bord moet blijven. Probleempje is dat Wil enorm naar het toilet moet. We maken nog wat verwijzingen naar grapjes van The Donald en Arjen Lubach, maar met de oproep van Mark in ons achterhoofd houden we het verslag subtiel.

Toen ik voor de partij aan kwam lopen dacht ik dat Niels aan het bord zat: een imposante gestalte met dito haargroei.

IMG_6218

Ik kon een vriendschappelijke klap op een brede schouder gelukkig op tijd inhouden. Het was echter Thomas van der Steen, geen familie van Willie. Ik had zwart en met Hans – de pionnenman -# in de buurt besloot ik een pionnetje op b2 mee te pikken. Ook hier heeft wit zijn rochade verspeelt (wat is dat toch vandaag?). Ik sta beter, maar heb ook wat ontwikkelingsproblemen. Opletten voor trucjes! Zoals jullie weten kan ik heel goed schaken, als ik maar niet zo’n domme zetten deed. Het mooie is dat mijn zetten vaak zo dom zijn dat ze met voldoende concentratie en tijd te voorkomen moeten zijn. Laten we dat eens proberen.

Op de middenborden staan de vaste waarden Hans # en Tom. Beiden spelen ze hun eigen spel, toevallig allebei tegen een Wim. Hans hanteert zijn systeempje waar hij al zo veel ervaring mee heeft. De tegenstander van Tom speelt passief en volstaat met het goed neerzetten van zijn stukken. Tom pakt met zwart ruimtevoordeel. Het ziet er voor Hans en Tom hoopvol uit.

IMG_6217

Onze Rotterdamse vrinden gaan er vol tegenaan. Beiden staan goed. De nog steeds ongeslagen Jaap komt in een eindspel met iedere een toren, een loper en 5 pionnen: 4 op de koningsvleugel en 1 op de c-lijn, waarbij beide pionnen ver naar voren zijn richting hun promotieveld, als je begrijpt wat ik bedoel. Eerst verliest Jaap zijn pion, maar met behoud van initiatief verovert hij de c-pion en de torens worden geruild. De stelling is nou echt remise en zo wordt ook besloten.

Gerard heeft zoals altijd een spectaculaire partij met een geweldig initiatief.

IMG_6221

Ook hier heeft wit zijn rochade verspeelt! Gerard offert een stuk tegen enkele pionnen. Wit heeft pionnen op a3, c2, c3, g3 en h3 en zwart heeft al zijn pionnen nog in de beginstand met uitzondering van d7 die inmiddels op c6 staat en de e-pion die van het bord is. Als wit steeds meer af kan ruilen dreigt de aanval van Gerard te stranden.

Het lijkt er dus op dat de eindstand binnen de ons zo bekende marge 3,5 – 4,5 zal blijven. Sterker nog: alle eerste 5 wedstrijden zijn binnen deze marge gebleven!

Wil is het eerste klaar. Javier houdt het hoge tempo vol en ziet allerlei kansen om pionnen te winnen en de door een toren en dame verdedigde witte koning aan te vallen. Wat horen we daar? Dat is het geluk wat El Presidente toelacht. De zwarte koning staat op c8 met pionnen op c5 en d6. Als Wil met Dame c6 schaak kan geven moet zwart Koning b8 spelen waarna Toren b3 mat gaat geven. Javier kan zijn dame nog geven om mat tegen te gaan, maar geeft dan toch op. Misschien uit respect: een Zuid-Amerikaan durft natuurlijk niet zomaar van El Presidente te winnen!

De stand is daarmee gelijk en dan stromen de punten binnen. De pionnenman heeft, je raadt het al, een pion gewonnen en bouwt zijn voorsprong gestaag uit tot een vol punt. Tom zet zijn initiatief om tot een offer van zijn loper op g2 en matdreigingen met dame en toren. Zijn Wim verliest een pion en Tom wikkelt geduldig af naar een gewonnen toreneindspel. Zonder fouten wordt ook hier het punt door Tom binnen geloodst.

IMG_6216

Volgens mij stond Gerard minder, met een toreneindpel met enkele pluspionnen voor Gerard tegen een loper. Hij slaat echter remise af, keurig in overeenstemming met mijn oekaze. In de eindstelling heeft zwart een pion op de h-lijn en ik kan bijna niet geloven dat Gerard gewonnen heeft, maar het is gewoon keurig uit.

Zelf bouw ik mijn voordeel gestaag uit en om zijn aanval kracht bij te zetten laat wit zijn paard in staan, waardoor de eenvoudige dreiging loper d3 naar h7 schaak er in komt waarop mijn dame zou vallen. Bovendien worden de koningspionnen dreigend. Mijn besluit om geconcentreerd verder te spelen en de tijd te nemen komt goed van pas, want af en toe dreig ik nog een blunder te maken. Ik kom helemaal gewonnen te staan, maar mijn tegenstander geeft niet op en een dolle toren zou nog tot pat / remise kunnen leiden. Na de wedstrijd vroeg hij: “ Vond U het niet vervelend dat ik door speelde?”. U, heel goed en in lijn met de oproep van Mark – tjongejonge – Rutte en nee, ik vind dat je dat zelf mag weten.

Ondertussen stond Niels minder in een eindspel van toren en 2 pionnen voor Niels en loper, paard en 2 pionnen voor Marcel. Het werd remise en dat was volgens Niels volkomen terecht, want het stond remise als je het maar niet aan Fritz vraagt….

Resumerend na enige haperingen toch de voorspeelde ruime overwinning doordat verschillende keren dubbeltjes (€ 0,045) de goede kant uitvielen.

team2_uitslagen

team2

Gilion Berkelmans

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar