De wijzen komen uit het Westen

Voor de derde ronde mochten we naar het ernstig verzwakte De Raadsheer 2 uit en in Zundert. Hun eerste team speelt promotieklasse en was dit seizoen vier spelers kwijtgeraakt. Die werden uit het tweede aangevuld, waardoor hun gemiddelde rating zakte tot 1646, zo’n 180 punten minder dan wij, in onze basisopstelling. Het devies was dan ook: Winnen vandaag. Vooral Michel en Gilion waren optimistisch.

Na precies 2 uur was het eerste punt binnen. Hans # had maar 21 minuten (zijn tegenstander 1 uur en 39 minuten) nodig om met zijn eigen systeempje het punt binnen te halen. Zoals Hans zelf zei: “Het speelt vanzelf.”

Dan naar de 2 dieptepunten van de middag. Hoogmoed komt bij Michel en Gilion voor de val. Michel raakt vrij simpel een pion kwijt en aangezien “chess a game is of double attacks” konden na een schaak met gelijktijdige aanval op de koning (ook wel schaak genoemd) en een toren de stukken in het doosje. Over wanprestaties gesproken: Gilion liet het met zwart afweten tegen Adrie van Opdorp. De theorie in de Taimanov van het Siciliaans werd keurig 14 zetten gevolgd, waarna ik een toren op d8 in plaats van c8 zette. Wit kreeg het initiatief en met 2 lopers, een paard en een toren werd de ruimte voor de zwarte dame steeds krapper. Maar bij zorgvuldig spel is er nog niets aan de hand. Maar nee hoor: een ongelukkige damezet (a.k.a. een blunder) werd vlot afgestraft. Hopelijk hebben Michel en vooral Gilion nu voortaan niet zo’n grote bek meer.

Het is dus 2,5 -1,5 voor De Raadsheer, maar met gemiddeld 180 elopunten meer zal dat verschil wel vlot weggepoetst worden…

Tom speelde een wedstrijd waarin hij zich helemaal niet thuisvoelde. Ik vroeg me af of hij niet eerder had kunnen rokeren, maar dat ging volgens Tom niet. Nu kwam hij een kwaliteit voor met een koning in het middenspel op f6! Een spectaculaire stand waarin plotseling tot remise werd besloten.

Op het eerste bord El Presidente. Tegen de Aljechin won hij een pion, maar de stelling lag vast met witte pionnen op d4 en c5 en een zwarte op c6 met een schitterend paard op d5. Hierover later meer. Een heuse Cliffhanger!

Dan bord 2: onze benjamin. Hij kreeg een taaie stelling te verdedigen, een Siciliaan met zwarte pionnen op d6, e5, f7 en f6 en een ongelukkige zwarte loper. Remise leek me het hoogst haalbare, maar verlies het meest waarschijnlijke. Hij omspeelde zijn loper via h6 en e3 naar c5, maar het zag er allemaal maar verdacht uit. Na de partij bleek dat wit een keer de loper had kunnen slaan, omdat de pion op d6 gepend stond en dus een slechte verdediger is, volgens stap 3. Gelukkig zagen onze gladiatoren dat niet en werd in een stelling met ieder een toren en een ongelijke loper tot remise besloten. 3-2 voor De Raadsheer 2.

Dan naar onze Rotterdamse vrinden, om met Ruud Lubbers, toch ook een Rotterdammer, te spreken. Jaap stond met wit straal gewonnen met een loper op h3 die een verre vrijpion op e6 dekt. Beiden hebben alleen nog een dame en toren, maar zwart heeft nog dreigende pionnen op c5,b5 en a6.

Jaap speelt uiterst zorgvuldig, totdat hij een schaakje met de dame op f3 toelaat en het remise wordt door eeuwig schaak. Helaas.

Gerard heeft met zwart 2 uit 2 en zelf adviseerde hij zijn geliefde teamleider een winnende kleur niet te vervangen. Hij speelde heel overtuigend en snoepte een pion mee, omdat ook hier een pion een slechte verdediger was. Met sterk stukkenspel kreeg Gerard twee torens op de tweede rij en een paard op f4 plus een actieve dame en een veilige koning. In tegenstelling tot vorig seizoen is dit in zijn huidige vorm een zeker punt. We staan gelijk!

Dan is de vraag of Wil kan winnen. Dan moet hij een kwaliteit tegen een paard en pion offeren. Ziet er link uit….

Het wordt nu meer een filmscript dan een schaakverslag, maar de spanning is ondraaglijk en hoe anders dat gevoel over te brengen?

Door een onnauwkeurigheid weet Jaap zijn koning van h1, met schaak) onder een sprevuur van schaakjes via de damevleugel helemaal naar h4 in veiligheid te brengen. Kaum zu glauben, nicht zu fassen! Hij sleept het punt binnen en Rotjeknor scoort 100 %!

Wil wordt via betrouwbare communicatiemiddelen  (hij kijkt zelf en we zeggen het gewoon) op de hoogte gehouden. Een “Rook sacrifice” is niet nodig. Tegen alle verwachtingen in wordt het deze keer remise bij Wil. Maar ik moet er wel bij zeggen dat hij een stelling had die ondanks de pluspion geen reële winstkansen bood. “Moet ik zeggen”, want ik wil natuurlijk geen ruzie met El Presidente.

We staan derde en volgende ronde mogen we thuis tegen de koploper Stukkenjagers 4. Als we die pakken komt het kampioenschap in beeld.

Gilion Berkelmans

Maar dan… een 2de verslag! Wat een enthousiasme bij ons tweede team!

Rotterdamse connectie haalt de punten binnen voor DS 2!

Zaterdag 12 december mochten we weer aan de bak, dit keer uit tegen het 2e team van de Raadsheer in Zundert. Vanuit Zuidoost Brabant, Rotterdam en Boxtel gingen we op weg. Via de Brabantse binnenlanden en een stukske Belgique wisten we dankzij de Truus van Tom, de Roskam in Zundert moeiteloos te vinden.

Dan de wedstrijd. Ondanks dat wij op papier veel sterker waren verliep die bepaald niet vlekkeloos. Helemaal in het begin leek er niks aan de hand Hans# duwde met zijn onvolprezen systeempje zijn tegenstander hardhandig en snel van het bord. Maar na de 0-1 gebeurde er lange tijd niet veel goeds meer. Tom wist niet veel te bereiken tegen de geïsoleerde d-pion van wit. Hij verbruikte behoorlijk veel tijd maar kreeg geen voordeel, uiteindelijk werd het remise. Teamcaptain Gilion had zijn dag niet. Met zwart kwam hij al snel gedrukt te staan. Misschien was d5 de beslissende fout. Le5 gevolgd door een paard dat de zwarte stelling binnenviel, kostte een stuk en de partij. Mooi gespeeld van wit, dat moet gezegd. Michel had zijn krachten verspeeld bij een bedrijfsuitje op zaterdagochtend gevolgd door een tocht op de platte kar door Esch, nadat een van zijn zoontjes kampioen was geworden met het voetbalteam e2. Gefeliciteerd! Helaas kon vader dit goede voorbeeld deze keer niet volgen. Ook Niels had een zware middag. Druk op pion d6 en f7 gevolgd door het binnenvallen op de c-lijn leek hij niet te overleven maar hij kwam toch met een half punt weg. In de analyse is blijkbaar gebleken dat wit ergens een stuk had kunnen winnen. Een mazzeltje, tussenstand 3-2 achter. Maar Gerard speelde weer uitstekend, 3 uit 3 dit seizoen! Hij had zijn tegenstander continu onder druk en liet niet los. Ergens Txc3(!) gevolgd door verdubbeling op de c-lijn er vervolgens verdubbeling op de 2e rij leverde damewinst en de partij op. Hulde! Ook Jaap speelde een (bijna) vlekkeloze partij. Een vrijpion op e6 hield zwart in de klem en na stukwinst leek het punt binnen. Pionpromotie naar e8 met mat was niet meer te verhinderen. Maar toen leek zwart toch even met eeuwig schaak te ontsnappen. En misschien heeft dat er een moment ook wel ingezeten. Maar met een sublieme koningswandel van g1 naar b1 naar h4 stopte Jaap de schaakjes en won: 3-4. Als laatste was Wil bezig. Hij stond al snel een pion voor maar maakte vervolgens maar weinig vorderingen. Een zwart paard op d5 zorgde voor compensatie. Een kwaliteitsoffer op d5 waarna de materiaalverhouding loper en 2 pionnen tegen toren was ontstaan was nu niet meer nodig. Met de pluspion had hij nog door kunnen spelen maar de remise was nu genoeg.

Om een uur of zes keerde we toch nog met 2 matchpunten huiswaarts.

Wil van Lankveld

uitslagen_t2 stand_t2

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar