De geschiedenis herhaalt zich, bijna helemaal.

Een achttal op tijd van start.

Afgelopen jaar werd de basis voor ons schitterende kampioenschaap gelegd in de eerste ronde. Mede dankzij de supersubs Ebe (een remise die eigenlijk gewonnen had moeten worden) en Martin (met dubbel stukoffer een schitterende overwinning) behaalden we een onverwacht grote 6,5-1,5 overwinning.

Sinds kort speelt het tweede 10 rondes en starten we in september. Het is nu al een traditie dat de teamsamenstelling veel app- en mailverkeer teweeg brengt vanwege vakanties en benodigde invallers. De derde-teamspelers zijn dan nog vrij en ook dit jaar doen we een beroep op hen. Nu nog meer dan vorig jaar.

El Presidente is naar het eerste gepromoveerd, omdat Camiel aan Voerendaal is verkocht, Peter speelt minder en een aantal (semi)pensionados is op vakantie: Tom, Michiel en Michel van der Stee.

Uiteindelijk spelen we zonder Hans # en Michel van der Elzen (vallen in bij het eerste), Niels # (ziek) en Tom (op vakantie). De basis bestaat dan uit Den Died, Jaap, Gerard en ik, aangevuld met Ebe, Martin, Geert (alle drie vroegtijdig gecontracteerd) en Teun (op het laatst opgetrommeld) uit het derde.

Het is de start van KNSB 4I en de regio bestaat uit Midden- en Zuid- Limburg, de Meierij en Zuid-Oost-Brabant. De eerste uitwedstrijd was in en tegen Noorbeek gepland, nog voorbij Maastricht. Gelukkig voor ons was hun speelzaal niet beschikbaar en speelden we in een sporthal in Stein samen met andere Zuid-Limburgse teams. Scheelt toch weer 30 (dertig!!) kilometer, enkele reis.

Over het vervoersplan en de reis is op zich al een uitgebreid verslag te schrijven. Dat bespaar ik jullie. Het gaat over Rotterdam, Otterloo, Veghel, Eersel, Valkenswaard en enkele parkeerplaatsen aan de A2. Als je tijd over hebt kun je het aan Jaap of mij vragen. Uiteindelijk zijn we er om 1 uur.

Wij hebben 4 invallers, maar bij De Juiste Z (leuke naam overigens) ontbreekt ook de top-3. Dus toch nog een gelijkwaardige match.

De eerste KNSB-match van Dubbelschaak 2.

Dan gaan we toch echt schaken. Den Died wikkelt vrij snel af naar een eindspel met ongelijke lopers, ieder een paard en Den Died een pion minder. Na enkele krachtzetten kan hij de paarden ruilen en is het remise.

Gerard is met zwart fel van leer getrokken tegen het Schots met heel dynamisch stukkenspel. Zijn tegenstander kreeg naar geen vat op zijn spel en Gerard is heel tevreden over zijn partij. Hij start het seizoen met een vol punt!

Op alle andere borden is de situatie dan onduidelijk. Overal wordt tot het (soms) bittere eind gestreden. Ebe speelt met zwart een degelijke partij Frans en het wordt remise. Pas ’s avonds zie ik dat Ebe meer dan 400 Elo-punten meer heeft. Dan is remise niet echt het gedroomde resultaat.

Jaap heeft op zijn Siciliaans het Morragambiet tegen gekregen en de pion in dank aanvaard. Wit ruilt de dames en heeft agressieve paarden en lopers. Jaap lijkt alles te kunnen keepen. Helaas vergeet hij op een beslissend moment e6 te spelen. Hij kan het nog lang volhouden en zelfs (bijna) gelijktrekken, maar verliest alsnog. Dat zijn we van Jaap niet gewend, hij is altijd goed voor een half of heel punt. Klik hier voor de partij met analyses.

Onze rijzende ster Teun is op het laatste moment opgeroepen. Hij werkt keihard aan zijn schaak carrière en hij kan nu zowel van de besten als van de minderen winnen en verliezen. Hier geeft hij zijn verhaal, met een consequente uitvoering van een plan wat bij de pionnenstructuur hoort en een stukoffer wat hij binnenkort echt niet meer zal doen.

Op het eerste bord krijg ik Slavisch tegen, waarin mijn tegenstander in een bekende variant zijn loper offert / ruilt tegen 3 centrumpionnen. De dames gaan er al vroeg af en mijn taak is het om de torens te ruilen en met mijn lichte stuk zijn pionnen te winnen. Dat mislukt faliekant, maar dan keert het tij op instructieve wijze die zo de studieboekjes in kan. Het paard grijpt vanaf b7 in op e1!!

[div class=”cbreplay”]

[Event “KNSB-BLAD 4 I “]
[Site “Stein”]
[Date “2018.09.15”]
[Round “1”]
[White “Gilion Berkelmans”]
[Black “Roy Muten”]
[Result “1-0”]
[WhiteElo “1835”]
[BlackElo “1810”]
[SetUp “1”]
[FEN “8/p6p/4kp2/N1p5/P2pK2P/1P6/3rp3/4R3 b – – 0 38”]
[PlyCount “16”]
[EventDate “2018.??.??”]

38… d3 {De pionnen lijken niet te stoppen.} 39. Nb7 c4 ({Toren d1 is toch
nog tegen te gaan} 39… Rd1 40. Nxc5+ Kd6 41. Nxd3) 40. bxc4 f5+ 41. Ke3 Ra2
42. Kxd3 Kf6 43. Rxe2 Rxa4 44. Kd4 Ra3 45. Re3 Ra1 46. c5 {En na nog enkele
zetten was het punt binnen.} 1-0

[end-div]

Schaakridder Martin speelt een goede partij. Zijn ruimtevoordeel zet hij om in pionwinst en met ongelijke lopers en alle zware stukken hopen we op een punt. Zijn tegenstander komt sterk terug en er eindigt een remise-eindspel met ongelijke lopers.

Vrijwel gelijktijdig gooit Geert de spreekwoordelijke handdoek in de spreekwoordelijke ring. Zijn tegenstander heeft een pluspion, een mooiere pionnenstructuur en een dominant paard tegen een passieve loper. Het lot voor Geert en het tweede is (voor deze ronde…) bezegeld.

We komen een half bordpunt tekort voor een matchpunt. Het had er echt ingezeten, maar in tegenstelling tot vorig jaar valt het dubbeltje nu de verkeerde kant op. Mijn verwachting is dat we weer net als vanouds midden in de middenmoot eindigen.

 

De Juiste Z Dubbelschaak ’97 2
Kluten , R.G.J. (Roy) 1810 Berkelmans , G. (Gilion) 1835 z-w 0 – 1
Smeets , W. (Wouter) 1797 Claassen , D. (Diederik) 1761 w-z ½ – ½
Spee , J. (Jean) 0 Driel van, M. (Martin) 1689 z-w ½ – ½
Godding , M.E.S. (Mick) 1733 Meerkerk van, J. (Jaap) 1767 w-z 1 – 0
Bokern , P. (Paul) 1667 Tiellemans , G. (Geert) 1707 z-w 1 – 0
Koolen , T. (Tom) 1216 Reitsma , E.H. (Ebe) 1654 w-z ½ – ½
Werts , F. (Frits) 1642 Gestel van, T. (Teun) 0 z-w 1 – 0
Lemmens , P.J.M. (Paul) 1613 Kastelein , A.G. (Gerard) 1621 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1640 Gemiddelde Rating: 1719 4½-3½

 

Gilion.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar