Bij HMC 3 – DS 2 valt een dubbeltje op zijn kant spectaculair verkeerd

Zaterdag 5 november speelden we met 3 teams tegen HMC in Den Bosch, waardoor het een extra gezellige zaterdagmiddag was. Bij een grote vereniging is het verschil in punten tussen het eerste en het laatste bord in een team natuurlijk normaal gesproken veel kleiner dan bij een kleinere club. Bij HMC hebben alle teamleden van het derde een rating van ongeveer 1800 punten.

Deze keer lopen we de borden van 1 tot 8 langs.

El Presidente deed voor het eerst dit seizoen mee, na twee keer eerder  in het eerste team te hebben geschitterd. Hij speelde tegen Rino Loman, een ervaren positioneel sterke speler. Na een remise-aanbod te hebben afgeslagen volgde een afwikkeling en toen de muziek uit de stelling was werd de vrede getekend.

Niels # is altijd goed voor een zwaar bevochten wedstrijd en bijna altijd goed voor een punt.

Niels #, nauwelijks herkenbaar.
Niels #, nauwelijks herkenbaar.

Het werd weer een spannende pot en met zwart had Niels de c-lijn stevig in zijn greep en zag de witte pionnen op zich afkomen. Hij komt gewonnen te staan en wil uit een eeuwig schaak lopen. Dat lukt, met een heftig slot.

Pa Hans #  speelde met wit zijn eigen systeem en zag bovendien kans een pion op g5 te zetten en zwart met een dubbelpion op de e-lijn op te zadelen. Het middenspel met ieder een dame en twee lopers zag er veelbelovend uit. Hans probeerde het een hele tijd, maar moest berusten in remise.

Al tijden speelt Tom met zwart en ik met wit. Hij wilde weer eens een keer met wit spelen en daardoor kreeg ik zwart. Na 21 zetten was de stelling gelijk en bood ik remise aan. Leon had er na 4 cappuccino nog volop zin in. Hij deed het wat onzorgvuldig door meteen een tempo te verliezen en het zat me niet tegen. Na twee remises weer eens een vol punt.

IMG_6016
Teamcaptain Gilion blijkt ook met zwart te kunnen winnen!

Tom op bord 5 had dus weer eens wit. De swap pakte goed uit, want ook hij won. Hij nam veel ruimte op de koningsvleugel en na wat onnauwkeurig spel van zijn tegenstander Bert Kramer kwam wit hard binnen op de f-lijn, veroverde wat pionnen en scoorde een overtuigend punt.

Roy was net terug van een mooie reis in Zuid-Amerika en dan mocht hij ook nog met zwart tegen weer een ervaren rot: Wim van Oostrum.

Roy had nog wat last van een jetlag
Roy had nog wat last van een jetlag

Roy verloor enkele pionnen, een kwaliteit en het punt.

Hiermee kwam de stand op 3 – 3. Gerard speelde met wit tegen Cees Nuijten. In mijn herinnering laat Cees de punten altijd netjes liggen tegen Dubbelschaak. In Cees’ herinnering komt hij altijd goed te staan, de afloop van die partijen stond hem minder bij. Deze keer viel Gerard voortvarend aan, maar de aanval werd afgeslagen en Cees  pakte het punt.

Jaap en Gerard
Jaap en Gerard

Hierdoor moest Jaap winnen om Dubbelschaak nog een matchpunt te laten pakken. Probleem was dat hij slechter stond en een overwinning er echt niet in zat. Zijn tegenstander greep mis en zag de partij remise lopen. Goed voor de statistiek van Jaap (hij heeft nu 2 uit 3), maar voor de matchpunten maakte het allemaal niet meer uit.

De komende rondes spelen we tegen de koplopers: EVS en OSV 1. Daar zullen we het zwaar tegen krijgen, maar wat er ook gebeurt: we eindigen midden in de middenmoot, waar we nu ook staan met 3 uit 6 matchpunten en 12 uit 24 bordpunten. Niet te geloven!

uitslagen_team2

stand_team2

Gilion

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar