Van Meurs grijpt in en overleeft seizoen

Door onze verslaggever

U staat voor een primeur! Wij van Vierenzestig Inside (VI) hebben via een onverwachte bron inzage gekregen in het Zwarte Aantekeningenboekje (ZA) van coach van Meurs. Het boekje waarin hij steevast krabbelt; de trouwe kijkers onder u zullen dat beeld wel herkennen. Terwijl de rest van de staf juicht bij een nieuw vol punt is van Meurs met strak gezicht aan het schrijven.

Het was geen gemakkelijke taak voor deze playing coach bij de start van het seizoen, maar de opdracht die hij heeft meegekregen van het archaïsche bestuur was glashelder: “Handhaving in Klasse 2 maar vooral met aantrekkelijk spel! Immers, we doen het allemaal voor het publiek”.
De kaartverkoop liep vorig jaar al hard terug en dat moest hoe dan ook een halt toe worden geroepen. Dit was dan ook de hoofdreden voor een van de meest pikante trainerswissels uit de historie van deze club.

Van Meurs had daar wel ideeën over. Ten eerste diende er hard gewerkt te worden aan de fitheid van de selectie. Alvorens er ook maar één pionnetje werd rondgetikt stond al een straffe mountainbike trip op het programma. Van Meurs maakte hiervoor dankbaar gebruik van gelegenheids-inspannings-fysioloog Peerlings. Uit het ZA boekje: prima initiatief van Peerlings, niet alleen goed voor de conditie maar ook de saamhorigheid krijgt een enorme boost. Claassen (Technisch directeur red.) kan dan wel voortdurend zeuren over blessure risico’s maar dit gaan we hoe dan ook doen!
De consequentie was er helaas eentje van een soort die van Meurs niet zag aankomen. Er werden hem elektronische trainingsmiddelen door zijn strot gedrukt die, blijkt nu,  contractueel zijn vastgelegd door het bestuur met sponsor Komo. ZA daarover: Not ok! Ik heb niets met die moderne troep. Komo kan de pot op. Ik heb sowieso een middenvelder in mijn team wiens nachtrust hierdoor aardig verziekt zal worden; daar gaat mijn health care!Maar Komo stond op de eerste trainingsdag al zachtzoemend zijn rondjes te lopen, in zijn kielszog en met BIG smile, ex-coach en bestuurder van der Meijden. President-directeur van Lankveld stond daarbij langs te lijn volkomen in zijn nopjes in zijn handen te wrijven.Dit zegt veel, heel veel over wie er aan de touwtjes trekt bij Dubbelschaak….

Het is een publiek geheim dat Van Meurs van de gestampte pot is, gebruik je gezond boerenverstand is een veelgehoorde oneliner van hem. Hij die voortgebracht is uit het gouden decennium met hoogtij jaren ’71, ’72 en ‘73. Toen er nog gespeeld werd met plastieke Staunton stukken en afgezakte sokken. Zo’n man ga je niet plagen met elektronische patatgeneratie monsters.

Het werd een grillig seizoen. Smadelijke nederlagen werden geleden tegen ondermeer Vianen, Stukkenjagers2, Spijkenisse, Eindhoven en aartsrivaal HMC2. Deze laatste hadden daarmee hun hoofdprijs van het jaar al binnen, zoals een zeer prominent HMC-lid luidkeels oreerde. Degraderen is daarna een koud kunstje.
Daar tegenover stonden toch een paar heel mooi uitgespeelde scalpen van Stein, Dordrecht en Amstelveen. Daar werd toch echt wel iets op de mat gelegd!

Hieronder het relaas van de laatste wedstrijd, een gevecht op leven en dood. Handhaven zou een enorm succes zijn voor debutant Van Meurs. Adriaanse zei het nog zo treffend tegen Jansma in de-Tafel-van-Kees: “Van Meurs moet het niet hebben van het opdoemende rekenwerk, dat is vals scorebordjournalistiek, bovendien is de man een doener”.
ZA hierover: x2 + y2 = 4-4 <> 2x+ 4y = 6,5-2,5: F; 5,5-2,5 / 4-4: G, pfffft ja ok, dus wij motten gewoon winnen!
Heel simpel, winnen betekent direct handhaven voor Dubbelschaak en gelijk spelen is foute boel bij een 2-6 overwinning van de PION op HMC2. Op wie? Ja u hoort het goed, HMC2. Pikant maar de zaak is volledig nog in eigen hand.

Onderstaand duel blijkt een prima afspiegeling te zijn van een heel seizoen Dubbelschaak onder Van Meurs. Wij van VI waarschuwen u alvast, zo’n jaar gun je ergste vijand nog niet.

Dubbelschaak ‘ 97 –  Zukertort Amstelveen 2

Na het gelijkspel in de voorlaatste ronde tegen degradatie concurrent PION moest Dubbelschaak vol aan de bak tegen strohalm Zukertort. Eenvoudig, alles in eigen hand dus winnen is de sleutel. Tijdens de doordeweekse TOP-training op dinsdag werd het al duidelijk dat Van Meurs de zaak serieus benaderde. Als je achter gesloten deuren traint dan weet de media het wel. Wie traint met welke kleur? Zelfs op het elektronische trainingsmateriaal werd een zgn. Bekerfinale gespeeld. Dat is zand in de ogen strooien want die staat namelijk voor 22 april op het programma en ook nog eens in de Kuip. Een ander saillant detail: Van Lankveld heeft halverwege het seizoen, na eindelijk een winst (op Dordrecht), het lef gehad zijn lot als president-directeur direct te verbinden aan het slagen van deze missie.
ZA: heeft natuurlijk alles met het Komo contract te maken, 3e klassers sponsoren is ver beneden stand.

Eindelijk rolde de opstelling vlak voor de wedstrijd over het scherm:

1 Van Meurs (z)
2 van der Meijden (w)
3 Boll (z)
4 de Lange (w)
5 Jansen (z)
6 van der Stee (w)
7 Burg (z)
8 Peerlings (w)

Duidelijk en extreem tactisch, Van Meurs grijpt in!
ZA: hèhè, nauwelijks commentaar behalve natuurlijk van de Lange. Onze topspits is erg betrokken. Ik zal een balletje opwerpen voor assistent scout. Spelsystemen onderzoeken van tegenstanders is zijn lust en zijn leven. Zal wel weer geen geld voor zijn, Van Stiphout (Financieel directeur red.) zit er bovenop! Vooral na de enorme bedragen die zijn neergeteld voor het nieuwe houten trainingsmateriaal. En dat allemaal onder het mom van : Sponsorkliks betaald,  jaja….en ik ben malle Pietje.

Eigersma – Jansen (5): 0 -1

Wederom strak gespeeld door Jansen, hij zit duidelijk weer in zijn element sinds zijn contract is verbeterd, een paar maanden geleden. Zijn zaakwaarnemer (Langerak red.) heeft Claassen duidelijk om zijn vinger weten te winden.

En zijn studie naar Caro Kann rondootjes werpt nu zijn vruchten af en zijn perfect ingesleten.
ZA: enorm geschrokken toen Jansen in november j.l. pardoes voor mijn deur stond, badend in het zweet, onverstaanbaar mompelend over nullen en enen. Een kuurtje (WhatsApp onthouding) en stevig onderhandelen met de board heeft wonderen gedaan. Topfit ineens die gast, jammer, einde seizoen…

De Lange – Theulings (4): 1- 0

Het tweede doelpunt liet niet lang op zich wachten. Topspits de Lange die bij deze gelegenheid net achter de spitsen op de 10 speelde wist zich enorm te herstellen na zijn off-day 2 weken geleden tegen PION. Op zijn favoriete witte kicksen van  Engelse makelij wist ie zijn directe tegenstander totaal dol te draaien. Met een prachtige schaar afronden zijn weinigen gegeven.

ZA: blij met de Lange. Topscorer, werkt zeer hard en is fanatiek. Niet vergeten voor komend seizoen in te schrijven voor het zelfbeheersing-programmatje :  Kikkerdrift.

Dubbelschaak volledig op koers met een 2-0 voorsprong.

Roosendaal – Boll (5): 0,5 – 0,5

Boll heeft een moeilijk jaar. Maar vandaag was de conditie goed en speelde hij lekker. Zijn opponent had weinig in te brengen. Boll die op praktisch alle posities uit de voeten kan dook regelmatig vervaarlijk op in het strafschopgebied maar wist uiteindelijk net niet te scoren. We kunnen wel een dikke plus noteren.
ZA: wat is dat toch met Boll dit jaar? Concentratieproblemen? Toch altijd een betrouwbare speler. En spreekbuis van de club. Misschien wat minder vaak voor de camera zetten. Of een media-traininkje? Ik zal John (de Mol red.) ff bellen.

Tan – Van Meurs (1): 1 – 0

De aansluitingstreffer kwam van Tan. Een top aankoop van Zukertort die daar ongetwijfeld diep voor in de buidel hebben getast. Van Meurs, die voor deze gelegenheid zichzelf in de spits had opgesteld kwam er niet aan te pas. Hij had beter moeten kijken op zijn eigen trainingen, wanneer Jansen, die de Caro Kann structuren wel begrijpt, het voordeed.
ZA: kut

Peerlings – Kutchoukov (8): 1 – 0

Ondanks deze tegenslag herstelde het vlaggenschip van Dubbelschaak zich uitstekend. Peerlings wist wel de zwakke plek in zijn tegenstander’s Caro Kann te vinden. Met strakke één-tweetjes wist Peerlings met kinderlijke eenvoud het doel van de Groesbekers te bereiken. Een verwoestend hard schot door het midden maakte een einde aan het voortdurend lijden van zijn verdediger.
Wat gaat Peerlings doen? Met zijn aflopende contract kan hij nu doodleuk en ongehinderd de poort uitlopen, op zoek naar zuiderlijkere oorden. Heeft Claassen zitten slapen of is dit opdracht van hogerhand?

ZA: Peerlings is een vast waarde. Hij moet nog wel werken aan de “Afspraak = Afspraak” afspraak die we met zijn allen hebben gemaakt in de teambuildingssessie in de voorbereiding, nota bene bij hem thuis! 2x verzuimen is bijna killing. Is wel gewild op de transfermarkt, komt natuurlijk door zijn bijzondere fysio skills. Niet vergeten Claassen en Van Lankveld te mailen!

Stand 3,5 – 1,5.

Een zucht van ellende trok over de tribunes toen het bericht uit Den Bosch binnenkwam: HMC2 – PION : 2 – 6, eindstand! Winst is nu noodzakelijk voor Dubbelschaak. Hoofdscout (en Supersub) Luijpen was ter plekke: “ongekende taferelen in Den Bosch. De altijd trouwe supportersgroep van de PION overstemden met hun prachtige wanklanken duidelijk die van de Bosschenaren. Zij hadden wel begrepen wat een 9e man kan betekenen”! Of daar een luchtje aan zat kon Luijpen niet goed beoordelen: ”zou kunnen maar deze keer is tie i.i.g. niet van mij afkomstig”. (Noot redactie: dit bleek het Groesbeeks Zwanenzangkoor te zijn, “Zelden Rustig”, vrienden van bariton en PION midvoor Molenkamp. Wilt u ook bevrijd worden? Er zijn nog kaarten beschikbaar voor een optreden op het festival op 5 mei a.s.).

De Kleuver – Burg: 0,5 – 0,5

Met nog een punt te gaan was de spanning te snijden. Burg, bekend om zijn snelle rushes, heeft zijn directe tegenstander zo lopen dolen met zijn vertrouwde leeuwbewegingen, dat ie er zelf duizelig van werd. Niet de eerste keer dat het dit seizoen mis gaat. Geconcentreerd als altijd voor een vrije trap, nam hij een aanloop en schoot knetterhard maar dramatisch in de grond. Een enorme schreeuw van pijn vergezeld van pollen vloog het publiek om de oren. Een woeste Burg stond weer op, liep verdwaasd een rondje en sloeg zijn speelhand volledig aan gruzelementen tegen de dug-out. Fox Sports later hierover bij monde van Advocaat: “dit is wel te begrijpen, zij begon ineens beter te spelen, dus tja, zij begon, zij begon …”

ZA: heb medelijden met Burg. Een paar jaar geleden als groot talent binnengehaald maar hij stagneert. Moet iets verzinnen tegen spelvreugde verlies. Vorig jaar al een abonnementje King gegeven om de razendsnelle patronen verder door te ontwikkelen. Vingervlugheid is zijn specialiteit, nu nog wat verbeteren aan de richtmotoriek. Een cursusje omgaan met teleurstellingen kan wellicht ook wonderen doen. H. Finkers effe bellen.

Stand 4 – 2.
Nog een half doelpuntje nodig. Dat is slechts één assist !

Van der Stee – Schoonackers: 0,5 – 0,5

De zilvervloot werd uiteindelijk met veel bombarie binnen geloosd door van der Stee. Na een aantal aarzelingen, terugspelen op de keeper en wat rondtikken op eigen helft kwam ineens die alles beslissende assist! Aangespoord door, roepende-in-de-woestijn  coach Van Meurs en het oververhitte schreeuwen van de Lange, die net onder de hete douche vandaan kwam, kon het toch niet te missen zijn. De scheidsrechter, die overigens foutloos floot, wilde bijna naar zijn borstzakje grijpen voor een kaart.
Zover kwam het gelukkig niet.

Stand 4,5 – 2,5. Dubbelschaak handhaaft in de 2e klasse KNSB.

ZA: ik gun van der Stee zijn moment van glorie wel. Denk eens aan vorig jaar, gewoon geen matchpunten pakken die voor het grijpen lagen…. Overschat zichzelf nogal eens. Cursusje Volgzaam voor Dummy’s voorschrijven. Effe dingetje van Makke Schapen bellen.

Van der Meijden – Moes (2): 0 -1

De scheidsrechter laat erg lang doorspelen… Van der Meijden probeerde dapper onder de druk vandaan te spelen maar het Franse spel van zijn tegenstander walste langzaam maar zeker door. De eretreffer viel uiteindelijk diep in blessure tijd.

ZA: alleskunner van der Meijden is een duizendpoot maar heeft duidelijk zijn seizoen niet. Hoofdoorzaak is natuurlijk zijn prille huwelijk. Het gaat aan je vreten als je telkens in Un Momento Dado wil duiken terwijl je vrouw heel ergens anders in wil duiken. Daar gaat je nachtrust en dus je techniek. Van de zomer een cursusje Prioriteiten Stellen Doe Je Zo voorschrijven.

Eindstand 4,5 – 3,5

Maar hoe nu verder voor Dubbelschaak. Komende maanden worden beslissend. Krijgen ze de selectie weer rond? Er zijn een paar spelers met een aflopend contract. En even zoveel spelers ontbeert het aan ambitie. We gaan het zien hoe van Meurs de selectie weer in het gareel krijgt. Hij staat immers bekend om zijn slagvaardigheid en het kiezen van de juiste hulpmiddelen. Alles valt of staat met de bereidwilligheid van het bestuur. Helemaal-Nix-Zonder-Sponsorkliks wordt waarschijnlijk het nieuw moto van de club.

Nog wat finale notities uit het Zwarte Aantekeningenboekje die we u niet willen onthouden:

ZA: Claassen mag dan wel een dwarsliggende TD zijn… hij heeft puik werk geleverd met zijn invalbeurt tegen Stukkenjagers2 en prachtig gescoord. Maar ik ben bang dat ze hem niet zomaar laten gaan bij Jong-Dubbelschaak. Eens kijken wat het technisch hart er van vindt; maar coach Berkelmans (Jong-Dubbelschaak red.) is helaas te bevriend met oldboys-network vriendje van Lankveld maar kan soms toch nog verrassend uit de hoek komen.
ZA: Supersub Luijpen is goud waard. Cement van het team en groot observator. Mag wel nog wat werken aan zijn tijdverdeling. Ik denk dat ik hem op zomerstage stuur naar Mallorca of Kroatië worden.ZA: ben benieuwd wie van de zomer aan mijn stoelpoten gaat zagen. Geruchten genoeg…

VI knijpt er een poosje tussenuit. Het eerst volgende nummer zal weer in september verschijnen.

Na afloop was het heerlijk genieten, ook omdat het 2de team hun kampioenschap in de 1ste klasse NBSB vierde!

Dubbelschaak ’97

Zukertort Amstelveen 2

Meurs van, R. (Rob) 2122 Tan , M.T.M. (Matthew) 2445 0 – 1
Meijden van der, M.C.M. (Martien) 2027 Moes , W.B.G.M. (Waldemar) 1979 0 – 1
Boll , P.A.I.M. (Peter) 2146 Roosendaal , E.M.M. (Eric) 2014 ½ – ½
Lange de, J. (Job) 2219 Theulings , P.P. (Paul-Peter) 2121 1 – 0
Jansen , G.A. (Guido) 2137 Elgersma , O.J. (Onno) 2055 1 – 0
Stee van der, M. (Michel) 2031 Schoonackers , J. (Jeroen) 2025 ½ – ½
Burg , B. (Brent) 2163 Kleuver de, E.E. (Esther) 1983 ½ – ½
Peerlings , C.C.L. (Camiel) 2183 Kutchoukov , D.V. (Daniel) 1924 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2129 Gemiddelde Rating: 2068 4½-3½

Eindstand Klasse 2D


MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Vianen/DVP 15 47 5.5 5 5 4 4.5 6.5 7 3.5 6
Spijkenisse 15 41.5 2.5 5.5 5 4 4.5 4.5 5.5 5.5 4.5
DJC Stein 11 39 3 2.5 4.5 6.5 4.5 4 3.5 5.5 5
Eindhoven 10 38 3 3 3.5 5 3.5 4.5 4.5 6 5
Zukertort Amstelveen 2 9 34 4 4 1.5 3 4.5 4 3.5 5 4.5
De Stukkenjagers 2 8 36 3.5 3.5 3.5 4.5 3.5 4 5 4 4.5
Dordrecht 7 35 1.5 3.5 4 3.5 4 4 3.5 6.5 4.5
Dubbelschaak ’97 7 30.5 1 2.5 4.5 3.5 4.5 3 4.5 4 3
PION 6 30 4.5 2.5 2.5 2 3 4 1.5 4 6
10 HMC Calder 2 2 29 2 3.5 3 3 3.5 3.5 3.5 5 2

Persoonlijke resultaten

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar