Vampierdoders

Vampierdoders

Door Arjan Schuurmans

Afgelopen zaterdag stond de tweede ronde op het programma. Dit jaar spelen we enkele keren tegen teams uit het uiterste zuiden. Deze keer mocht het Limburgse team de lange reis maken om gezellig een potje te schaken.

Het team “De juiste zet” uit Noorbeek is vorig jaar gepromoveerd, maar een aantal sterke spelers zijn vertrokken naar andere clubs. Dit gaf een gemiddelde rating voorsprong van zo’n 200 punten aan ons, een verplichting om een goed resultaat neer te zetten. Echter, deze meest zuidelijke gelegen schaakclub is in het verleden ooit gefuseerd met Dracula. Denk nooit dat een vampier verslagen is, totdat het laatste resultaat bekend is.

De team kapitein Rob kon niet spelen, dat betekende dat er wel twee vervangers nodig waren. Michiel werd opgetrommeld om mee te spelen in zijn plaats, Martien nam de rol als team captain over.

Bij aanvang van de wedstrijd, bleek dat het Limburgse team een zieke hadden die dag, waarvoor  er geen vervanger meer gevonden kon worden. Niels voelde zich ook niet helemaal top, dus werd er voor gekozen om hem op bord 2 de winst te pakken. 1-0, en de wedstrijd was net begonnen.

Aan bord 1 kwam een hybride achtige opening op het bord, waar Brent lang nadacht of hij op de damevleugel veel ruimte zou  pakken.

Hij zag namelijk als mogelijke antwoord een interessant stukoffer dat zijn tegenstander kon brengen. Brent koos ervoor om de uitbreiding op de damevleugel uit te voeren, een vampier versla je immers door dapper te zijn. Zijn  tegenstander antwoordde bijna a tempo op de expansie, het stukoffer kwam niet op het bord. Uiteindelijk kwam er een eindspel met een kwaliteit voor op het bord, die Brent vakkundig wist te winnen.

Aan bord 6 kreeg Wil een positie met meer ruimte op het bord, maar zijn tegenstander stond erg gedegen. Zwart besloot echter tot een uitbraak met e7-e5, en dat leverde hem zwakke velden op en zorgde ervoor dat Wil  het derde punt binnenbracht.

De partijen van Michiel en Gilion aan bord 5 en 7 werden niet geanalyseerd of besproken tijdens het gezellige natafelen in Rembrandt. Michiel kreeg een Siciliaan, en Gilion een Grunfeld Indisch op het bord. Gilion kreeg groot voordeel, maar om dat om te zetten in meer, zou Zwart een tweede front op de koningsvleugel moeten openen. Hij besloot daarom bij een stand van 3-0 tot een veilige remise. Ook Michiel kwam remise overeen met de tegenstander.

Beiden namen het besluit zonder dit besproken te hebben met de team kapitein. De discipline zonder Rob begint een deukje te vertonen…

Stand was wel al intussen 4-1. Alles zag er goed uit. Maar onderschat de vampier nooit!

Dan bord 8. Ik kreeg met wit een Franse verdediging, Steinitz variant op het bord. Mijn speelplan tijdens de partij was er op gericht om zwart met een slechte witveldige loper op te zadelen. Mijn keuzes en die van mijn tegenstander waren niet altijd goed, maar uiteindelijk ontstond de volgende stelling op het bord:

Hier koos ik ervoor om een pion te winnen met 1. Le4:, de4: 2. Thc3, Dd8 3. De4:. En meteen een zet later de tussenzet f5 over het hoofd te zien. 3…, Lc6 4. Tc6:??, Dd1:+ 5. Kf2 f5. De toren gaat op c6 zal vlug verloren gaan, en een paar zetten later was het verlies een feit.

Tijdens de analyse achteraf werd ik door mijn geachte collega’s gewezen op het feit dat ik, in plaats van slaan op e4, opties had zoals Dd6, Pe3, of zelfs ef6: met inderdaad een goed paard tegen een slechte loper positie op het bord. Goede/slechte stukken is belangrijker dan materiaal, iets waar ik altijd op moet blijven letten.

4-2, en de laatste 2 borden zagen er chaotisch uit, met weinig tijd op de klokken.

Martien aan bord 3 had met zwart een siciliaans grand prix op het bord gekregen. Wit dirigeerde zijn stukken naar de koningsvleugel, zwart pakte ruimte op de damevleugel. Uiteindelijk besloot Witeen stuk te offeren om de koningsvleugel open te breken, Martien keepte echter zeer goed. Hij wist de aanval te weerleggen, en sloeg vervolgens zelf toe.

Toevoeging Martien: Had wit een paar zetten eerder in onderstaande stelling een stuk geofferd met 24. Pxh7!! en alle varianten waren goed doorgerekend, dan had hij kunnen winnen! Maar makkelijk is het niet, want zowel varianten met Kxh7 en Lxh4 dienen doorgerekend te worden.

De laatste staak werd door het hart van de vampier gedreven door Michel op bord 4. Zijn tegenstander speelde koningsindisch, maar deze wist niet het stevige centrum van Wit te ondermijnen. Michel wist een kwaliteit te winnen, maar zijn koningpositie was wel open voor de zwarte stukken. Een tussenschaak van een toren op de tweede rij door zwart, in plaats van meteen terugslaan, was uitdagender geweest. Nu kon de koning van Michel wel makkelijk deelnemen aan de strijd, en wist hij zijn tegenstander te overwinnen. Het eindresultaat: 6-2, een goede overwinning.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar