Ternauwernood handhaving voor Dubbelschaak in 2de klasse KNSB

Geachte lezer, voor U ligt alweer het laatste verslag van seizoen 2016-2017. Het eerste team heeft zich keurig aan de doelstelling van ‘handhaving’ gehouden met een prachtige derde plek in klasse 2D van de landelijke competitie. Maar daarvoor moest men nog wel even wat bokken schieten in de laatste ronde om de dreigende promotie te ontlopen! Maar zoals U gewend bent van dit top team is men daarin ook weer goed geslaagd.

De ware helden van gisteren waren dan toch wel Peter, Guido, Martien en Michel. Deze heren wisten de meest foute zetten te vinden en hebben verblijf in klasse 2D veilig gesteld. Extra hulde verdienen Guido en Michel. Guido niet alleen vanwege zijn bewuste stukoffer zonder compensatie maar vooral vanwege het feit dat zijn tegenstander zich taai verzette tegen het winnen van de partij door pardoes het stuk weer terug te geven, vals spel Alik!

IMG_6315
Hier offert Guido met ..,Lxc5!?!?!?!?!? zijn paard op e5.

Guido kromde zijn rug nog eens en verloor achtereenvolgens zijn loperpaar en een kwaliteit waardoor Alik geen andere keus had dan de felicitatie van Guido in ontvangst te nemen.

Figuur 1 Guido met zwart 'vergeet' dat zijn loper ongedekt staat en speelt e3.....
Figuur 1 Guido met zwart ‘vergeet’ dat zijn loper ongedekt staat en speelt e3…..
Figuur 2 Guido stelt verlies zeker door ... - Ta2, gevolgd door Pc2.
Figuur 2 Guido stelt verlies zeker door … – Ta2, gevolgd door Pc2.

Michel had goed door dat tegenstander Robert Schuermans nog niet geheel wakker was bij aanvang van de wedstrijd.

IMG_6308

Robert speelde met zwart op de automatische piloot en nam wellicht iets te snel het verliezende pionoffer aan dat Michel na de vroege rokade geïntroduceerd had. Wit moest alleen nog kiezen of hij Robert de sterke d4 pion liet winnen of de zwakke f4 pion welke bovendien nog dubbel was ook. Gezien het vroege uur was het nog niet geheel zeker dat we gingen verliezen en nam Michel het zekere voor het onzekere en offerde zijn d4 pion. He takes one for the team! Hierna zag Robert in dat hij onmogelijk kon verliezen en speelde dan ook maar gedegen verder en won de partij.

Peter met zwart speelde tegen Stefan Colijn en werd in een standaard opening getrakteerd op een standaard plan van wit.

IMG_6313

Doorbraak op de damevleugel was genoeg voor Stefan om de vis op het droge te krijgen.

Bij de partij van Martien moesten we wachten tot de tijdnoodfase voordat we de zuurverdiende nul konden opeisen. Hier lag geen blunder ten grondslag waar werd simpelweg de aanval overgenomen door Ivo.

Naast deze vier nullen waren er nog 2 remises gevallen en wel bij Job en Camiel.

Veel heb ik niet meegekregen van de partij van Job en kan dus helaas niet oordelen of hij zich als een ware team speler heeft opgesteld of toch voor winst is gegaan.
Veel heb ik niet meegekregen van de partij van Job en kan dus helaas niet oordelen of hij zich als een ware team speler heeft opgesteld of toch voor winst is gegaan.

Zelf ben ik zeer tevreden over mijn spel.

IMG_6312

Het is altijd lastig om met wit na 8 zetten 4 pionnen groepjes te creëren met  daaronder zelfs een dubbelpion. Maar het is me gelukt!

Figuur 3 Stelling na 9. Dxd4. De stelling geeft uitstekende verlieskansen voor wit.
Figuur 3 Stelling na 9. Dxd4. De stelling geeft uitstekende verlieskansen voor wit.

Een kwestie van een paar zetjes nog zou je zeggen en hoppa de volgende nul is binnen. Maar het mocht niet zo zijn. Op meerdere momenten kon Jan het punt pakken maar verdomde het. Uiteindelijk moest ik zelfs nog uitkijken voor winst.

Figuur 4 Stelling na ... - b6. Wit kan met e5 gevolgd door Le4 de kwaliteit winnen. Uiteraard speel ik dat niet. Na Pd5 - Pe8 werd de vrede getekend.
Figuur 4 Stelling na … – b6. Wit kan met e5 gevolgd door Le4 de kwaliteit winnen. Uiteraard speel ik dat niet. Na Pd5 – Pe8 werd de vrede getekend.

In een bilateraaltje met tegenstander Jan van Mechelen, na de pot, vroeg ik hem waarom hij het toch vertikte om te winnen. Hij gaf aan als een ijskoude kikker de prachtigste partijen te winnen als degradatie dreigt, maar bij dreigende promotie beginnen de wite wieven over het bord te vliegen en is hij vervloekt. Met die gedachte denk ik ook dat het team mij niets verwijten kan, ik heb geprobeerd te verliezen maar tegen voodoo kan ik niet op.

Resten ons slechts de twee kneusjes van de dag, Rob en Wil. Mijn grootste zorg gaat uit naar Rob.

IMG_6310

Volgend jaar namelijk neemt hij de rol van teamleider over van Martien. Zoals U weet is dit geen lichte functie en eentje waar de ballotage commissie veel werk mee heeft gehad. BKR registraties werden opgevraagd en doorzocht, psychiatrische instellingen werden aangeschreven, politieke voorkeuren werden uitgeplozen, ISUS connecties werden tot de derde graad in de familie en vriendenkring opgesnord, zelfs de Russen werden benaderd voor de broodnodige informatie om er zeker van te zijn dat de teamleider een  volstrekt integer persoon is welke de doelen van het team en de club volledig en onbevooroordeeld zal behartigen.  Als teamleider ben je  verantwoordelijk om het team in het gareel te houden en strak de uitgezette koers te volgen. Waarom dan toch, WAAROM IN GODSNAAM Rob moet nu juist jij de boel saboteren op 6 mei, de dag na Bevrijdingsdag, de dag dat Pim Fortuyn vermoord is, dagen die gepaard gaan met bezieling en besef van saamhorigheid. Dit past niet Rob, sprakeloos ben ik ervan. Rob won dus. Het ergste is nog dat jij dit door mooi spel bewerkstelligde, dus DOELBEWUST….begrijpt U het???? De enige reden dat ik niet een pittige brief naar het bestuur stuur met de aanbeveling je aanstelling teniet te maken is die heerlijke barbecue die we mochten genieten bij je thuis na gedane arbeid. Verder stelde je ook je jacuzzi ter beschikking, hulde daarvoor!

Op Wil kan ik niet kwaad zijn. Hij is onze invaller en is simpelweg niet goed ingelicht over wat de doen en doe nietten zijn binnen het eerste team.

IMG_6307

Wel kijk ik Brent toch wel een beetje vuil aan. Op vakantie gaan terwijl het team de verliespunten hard nodig heeft is niet kies. Met 1,5 punten uit 6 wedstrijden hadden we er goede hoop op dat jij het voortouw zou nemen deze wedstrijd. Door weg te blijven moesten we wel een van onze superinvallers vragen mee te doen, en ziedaar een winstpartij tot gevolg. Zuur.

Tegen FM Mark Smits had Wil de hele partij een onprettig voordeeltje wat in de tijdnoodfase omgezet werd in winst middels een prachtige combinatie.

Figuur 5 Wil speelde hier het onzalige Pe6+. Gevolgd door ... - Kd6. Pf8! - Tde7!......Te6!! 1-0
Figuur 5 Wil speelde hier het onzalige Pe6+. Gevolgd door … – Kd6. Pf8! – Tde7!……Te6!! 1-0

Gelukkig waren de dwalingen van Rob en Wil niet voldoende om ons team uit koers te duwen. We verloren met 5-3 en handhaven ons in de tweede klasse!!! Michel had voor deze gelegenheid dan ook Champagne meegenomen, super!

Figuur 6 Champagne na het verdiende verlies en handhaving in de tweede klasse van de KNSB!
Figuur 6 Champagne na het verdiende verlies en handhaving in de tweede klasse van de KNSB!

Rest mij nog De Pion Roosendaal te feliciteren met hun behaalde kampioenschap, veel succes heren in de eerste klasse! SV Voerendaal 2 en DSC Delft 2 hebben het niet gered en mogen volgend seizoen proberen terug te komen.

Until we meet again, don’t know where, don’t know when but I am sure we will meet again some sunny day…..

figuur8 figuur7

 Camiel.

 

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar