Talententeam Dubbelschaak verliest ruim van Stein

Vianen uit de competitie gezet
Onze reporter Guido Jansen!
Onze reporter Guido Jansen!

Na een dramatische start van het seizoen had Dubbelschaak 1 zichzelf 2 ronden voor het eind al veilig gespeeld. Een geweldige tussensprint met een overwinning met 7,5 en ook een winst tegen de latere kampioen (Venlo gefeliciteerd met jullie kampioenschap, succes in de 1e klasse) was werkelijk heel bijzonder.

Alleen de laatste ronde moest nog gespeeld worden. Deze ronde ging “nergens” meer over. Daarom hadden enkele leden uit het team voorgesteld om de meest talentvolle en ambieuze spelers uit DS2 op te stellen. Ooit zouden we die in de toekomst toch nodig hebben. Prima idee natuurlijk. Helaas zijn er geen opkomende talenten bij Dubbelschaak. De enige toekomst van Dubbelschaak 1, dat al geheel uit schakers bestaat die in jonger jaren bij HMC hebben gespeeld, kan bestaan uit een verdere leegloop van HMC. Op die club doen al verhalen de rondte over een mogelijke fusie, maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Wel mogen jullie gewoon meedoen met onze Meierij competitie en alternatieve avonden hoor. Zoals de dinsdag voor koningsdag, gezellig rapid of snelschaken. Geen contributie verplicht voor jullie!

Het was een relatief rustige dag in Rembrandt, met maar 1 thuis spelend team.
Het was een relatief rustige dag in Rembrandt, met maar 1 thuis spelend team.

Op dezelfde manier als 2 seizoenen geleden onze huidige topper (wordt clubkampioen, snelschaakkampioen, en heeft al de prestigieuze Walhoofd cup gewonnen) Brent Burg is losgeweekt. Eerst met mooie praatjes over gezelligheid, altijd eten na de wedstrijd, thuis worden opgehaald en terug gebracht door de wedstrijdleider. En in een latere fase pas met de flappen van de sponsorlinks gaan zwaaien. Ja hoor, er komt bij Dubbelschaak zoveel geld binnen dat er met 2 live borden wordt gespeeld, er halverwege het seizoen nieuwe borden en stukken zijn aangeschaft en nog was er dus nog geld over. Dat moet het beleid gaan worden. Geen nieuw materiaal (trouwens wel erg vreemd dat die spullen gekocht zijn zonder inspraak van de materiaalcommissaris, die daarop terecht zijn spullen heeft gepakt) maar meer spelers. Ik zal niet verklappen wie de volgende kanjer en van welke vereniging het gaat worden, maar we hebben hoop.

Maar goed, geen aanstormend talent dus. Of in ieder geval geen jeugd met een rating van rond de 2000. Waar andere teams in onze klasse gewoon borden leeglaten (Vianen is met 6 spelers opgekomen deze laatste ronde) of spelers opstellen met een rating van 1600 (wederom Vianen, waren kwamen die tegen ons eigenlijk zo sterk op?, zelf vind ik dat nog steeds een fraai staaltje competitievervalsing, ook al vinden ze dat bij Vianen zelf waarschijnlijk niet zo), moesten wij een andere list verzinnen.

In de fanatieke app groep werd het idee geopperd om allemaal een jeugdspeler aan te leveren. De meeste spelers van DS 1 hebben inmiddels zelf kinderen, dus dat moest wel lukken. Voor sommige schakers moest het geld van de sponsorlinks worden ingezet om kinderen op te sporen. Zo mocht veelvuldig clubkampioen Job de Lange op kosten van de club helemaal naar Azie om daar wat kinderen te erkennen en wat schaakles te geven. Het was dan ook niet Job zelf, maar een achterkleinkind met dezelfde naam die in de laatste ronde achter het bord plaats nam. Dat was helaas wel te merken. Waar de echte Job toch een kei is in toreneindspelen. Hij heeft daar verschillende clubavonden trainingen over gegeven. Kon zijn kleinkind dit nog niet. Een gewonnen toreneindspel liep remise, dat was de echte Job natuurlijk niet overkomen. Brent,  nog steeds kinderloos (?) heeft gelukkig een grote familie waar hij uit kon putten. Ergens vond hij nog een T. Burg die wel aardig schijnt te kunnen schaken, maar die was nog niet losgeweekt van zijn andere vereniging. Brent heeft de hele week druk schaakles gegeven om zijn naamgenoot enige kans te laten hebben, maar het  mocht dus niet baten. Toch jammer, de enige nederlaag van Brent kwam dus niet eens door hemzelf.

Ook de veelvuldige vakanties van Michiel naar Pula zijn nu verklaar. En de reis van Niels naar het schaakgekke India. Het is duidelijk. Niet Dubbelschaak 1, maar de jongere versie trad aan tegen Stein. En zoals verwacht bakten ze er niets van. Weggespeeld, kansloos. Gelukkig wel wat ervaring opgedaan voor als er volgend jaar weer ingevallen mag worden.

Toch tekent dit wel de flexibiliteit van wedstrijdleider en eigenlijk de hele club. Niets mag een glorieuze toekomst van ons vlaggeschip in de weg staan. Na het eerste jaar in de 2e klas kan niets het kampioenschap in het komend seizoen meer in de weg staan. Met deze jeugdige aanwas zijn wij zeer waarschijnlijk binnen 5 jaar kampioen van Nederland. Hup sponsorlinks, hup jeugd, hup wij.

Ondertussen begrijpt de lezer natuurlijk wel dat bijna alle bovenstaande onzin is. Wat werkelijk het verhaal van deze ronde en eigenlijk de hele competitie is, is de reglementaire degradatie van Vianen. Na in eerdere ronden al in zeer onsportieve opstellingen te zijn opgekomen. Wat te denken van met 7 schakers opkomen, waarvan 1 met een rating van 1600 en de ronde erna weer gewoon met zijn 8-en en een gemiddelde rating van 2150? Over onsportief opkomen gesproken. Op zich allemaal prima en sportieve mensen daar, maar dat kan toch echt niet. De laatste ronde was helemaal bijzonder. Terwijl de tegenstander met een grote overwinning nog kampioen kon worden, kwam Vianen maar met 6 mensen op. Tegenstander werd hierdoor bijna kampioen. Hierop kwam de KNSB terecht in actie. Zie hiervoor de site van de KNSB. Jammer voor hen, maar gelukkig wordt er wel opgetreden tegen onsportief opkomen. Gelukkig kan Eindhoven hierdoor in onze klasse blijven. Het zou toch wel heel jammer voor schaken Nederland zijn als al deze grote namen van weleer ergens in de 3e klasse moesten gaan schaken.

Ook bovenstaande is helaas onzin. Wat wel waar is dat er geen aanstormende talenten zijn bij DS. Het enige wat overblijft zijn de dromen en een kansloze nederlaag. 2,5 – 5,5 zijn erg duidelijke cijfers. Natuurlijk hadden we wel kansen, waarvan ikzelf waarschijnlijk de duidelijkste had (zie analyse bij de partij), waarschijnlijk stond Brent ergens wel goed (maar misschien ook niet) en Job had ergens in het verre eindspel misschien wel kunnen winnen. Verder waren de nederlagen terecht en de remises misschien ook nog wel gelukkig (Martien). Stein was veel beter en op de nederlaag was dan ook helemaal niets af te dingen.

Hierbij mijn (Peter) zakelijk partijen verslag.

In de (te) donkere benedenzaal van Rembrand probeerden we revanche te nemen voor een ooit nogal onfortuinlijke nederlaag ook ooit in een laatste ronde tegen Stein, waarbij we toen de promotie misten.

Maar het werd een deceptie.

Aan bord 1 wist Job met zwart in een enerverende koningsindisch remise te maken. Het gevecht deed me denken aan zijn partij tegen Van der Plassche. Optisch iets minder staan maar toch steeds weer scherp spelend voor tegenkansen. Mooi resultaat.

Een knappe remise van Job
Een knappe remise van Job

Brent aan bord2 kwam optisch erg goed te staan. Zijn tegenstander verloor in de opening tijd door paardmanoeuvres, maar de twee centrumpionnen zijn ook hangende pionnen en die zijn soms sterk maar worden soms ook zwak. Brent had een stuk kunnen winnen maar dan had zwart een paar pionnen en compensatie gekregen.
Uiteindelijk brak alles open en wist de tegenstander te profiteren.
Hoofdschuddend won Brent in de afterparty wel overtuigend het snelschaak.

Brent op zijn gemak in een deel van de partij waarin hij het nog voor het zeggen had...
Brent op zijn gemak in een deel van de partij waarin hij het nog voor het zeggen had…

Aan bord 3 met zwart Michel. (Teamleider volgende keer moeten we gewoon Michel wit geven). Er kwam een klassieke 1.b3 op het bord waarbij veel materiaal geruild werd maar zwart met een dubbelpion op c6 kwam te zitten. Wit speelde ala Carlsen en wist met veel wringen (als laatste) te winnen.

Een redelijk kansloze nederlaag van Michel tegen een sterke tegenstander.
Een redelijk kansloze nederlaag van Michel tegen een sterke tegenstander.

Ikzelf speelde aan bord 4. Mijn voorzet was al weer snel verdwenen, maar na 15 zetten had ik toch het gevoel beter te staan. Echter dat verzande snel in een geblokkeerde stelling. Mijn tegenstander bood remise aan en hoewel ik nog een extra zet deed zag ik geen aanknopingspunten meer ondanks een leuk paard op d6.

Peter zijn octopus op d6 kon geen wonderen verrichten...
Peter zijn octopus op d6 kon geen wonderen verrichten…

Op bord 5 speelde Martien met zwart een aardige partij. Het is altijd grappig hoe optimistisch hij tegen zijn stelling aankijkt. Maar hij had gelijk en won zijn pion terug. Als hij echter niet op pionwinst had gespeeld maar afgeruild had naar een beter eindspel had hij winstkansen gekregen. Nu verloor hij een kwaliteit maar wist er een pion voor te pakken. Het bleef tweesnijdend met kansen, maar het eindigde helaas toch in remise.

Martien kroop door het oog van de naald, na een aanvankelijk puik opgezette partij
Martien kroop door het oog van de naald, na een aanvankelijk puik opgezette partij

Op bord 6 speelde Guido met wit een spannende opening. Ook daar leek het erg goed te staan met een loperpaar op een open koningsvleugel. Maar ook in de afterparty was er geen winst te vinden. Toen zijn aanvankelijk sterke loper als een slechte op b3 kwam was remise een terechte uitslag.

Guido zijn tegenstander lijkt in slaap gesukkeld, maar dat was maar schijn!
Guido zijn tegenstander lijkt in slaap gesukkeld, maar dat was maar schijn!

Op bord7 was weer iets heel spannends gaande. Michiel en zijn tegenstander creeerden samen een tactisch gevecht waarbij beiden allerlei slecht coordinerende stukken hadden die wel plots tot ontploffing kwamen. Na Lxf2 van Michiel was er hoop, maar even later nam hij de pion op c5 niet terug en liepen pionnen door. Jammer.

Michiel speelde een spectaculaire partij met jammerlijke afloop.
Michiel speelde een spectaculaire partij met jammerlijke afloop.

Op bord 8 speelde Rob met wit terwijl hij ook liever zwart heeft. Hij bereikte niets met wit in de CaroKann opening (die hijzelf ook speelt) en was als eerste klaar, remise dus.

Rob kreeg de voor hem onbekende zet ..,e5 te verwerken...
Rob kreeg de voor hem onbekende zet ..,e5 te verwerken…

uitslagen team1

Na dit mooie en heldere wedstrijdverslag wil ik toch ook nog even de gehele competitie van Dubbelschaak samenvatten. Het is wel heel vreemd dat voor ons de eerste en de laatste 2 ronden zo verschrikkelijk slecht liepen qua score dan. Tjidens de wedstrijden viel wel op dat we de eerste paar ronden echt wel “pech” hadden. In de match tegen HMC bv kon rob gemakkelijk de 4-4 veilig stellen, probeerde nog wat, ging te ver en een nederlaag was ons (en zijn) deel. Wat echt dramatisch was, was de wedstrijd tegen Landau. Halverwege leek de wedstrijd op 2-6 voor ons uit te lopen. Zelf stond ik een pion voor, Peter een toren, Michel en Rob stonden duidelijk beter. Uiteindelijk werd het 4-4 (wel met een vervelend incident dat de tegenstander van Peter in tijdnood en met Peter aan zet, tot 2x toe zomaar even allen stukken recht ging zetten, wedstrijdleider stond erbij en keer ernaar. Onze meestal heel erg bedaarde Peter zei er wat van en was duidelijk aangeslagen. Shit happens. Qua sportiviteit dus ook wel terecht dat Eindhoven in de klasse mocht blijven. Al hoop ik wel dat Landau snel weer terugkeert, voor de 3e klasse zijn de meeste spelers echt wel te goed, nu nog wat lessen sportiviteit en dan weer lekker over 2 jaar tegen ons spelen, ik verheug me er nu al op.)

Daarna kwamen er een paar ronden waarin we plotseling niet veel beter begonnen te spelen, maar waarin de gelukjes wel eens onze kant opvielen. Vreemd dat dat blijkbaar zo werkt.

De eindstand in klasse 2D
De eindstand in klasse 2D

Na de laatste wedstrijd hoort ook altijd een overzicht per speler. Volgens mij is dat gebruikelijk nadat John van der Wiel dat bij Schaaknieuws heeft geïntroduceerd?

We beginnen maar van onder af aan. Wat is onder en wat is boven? Je moet ergens een score nemen. Tpr? Of boven/onderscore. Alles is arbitrair.

We beginnen met de invallers.

Michiel heeft 5 ronden gespeeld. En keurig volgens zijn rating gespeeld (+0,0!). Helaas niets gewonnen, maar wel fanatiek meegegeten en gekletst.

Super sub Wil. Maar 2x mee mogen/kunnen doen. Maar wat hij in Venlo heeft gedaan was echt super. Wil had een TPR van 2256 en natuurlijk alles remise, maar dat is zoals Wil speelt.

Van onze vaste spelers heeft Camiel het het minst goed gedaan. Toch is 4-8 met een TPR van 2128 niet echt dramatisch. Pas op het eind kwam Camiel een beetje los. Misschien wilde hij in het begin iets te graag niet verliezen. Aan het eind kwam hij gelukkig weer met vage gambietjes aanzetten. Dat is toch meer zijn stijl. Graag volgend jaar nog meer gambieten uit de oude doos. (4-8, tpr 2128, -0,8)

Onze onvolprezen teamcaptain Martien heeft zich goed hersteld van de eerste 3 nullen uit de eerste 3 ronden. Dat was echt dramatisch. Goed hersteld. TPR van 2042 is echt te laag. (3,5 uit 9, -0,7)

De laatste met een score lager dan op rating kon worden verwacht is Job. Maar die klaagde terecht wel over de de rating van de tegenstanders. Hij heeft tegen veel jeugdspelers gespeeld die echt veel beter waren dan de rating deed vermoeden. Maar goed. Een tpr van 2162 is wel OK. Vooral knap vond ik dat Job een aantal mindere eindspelen foutloos en met veel enthousiasme naar remise verdedigde. Toch knap een kopman die 50% haalt. (4-8, tpr 2162, -0,5)

Een kleine positieve score haalde Peter. Bijna elke partij met zwart. Dat is extra knap. Oh, wat ziet die Peter altijd veel. In de praktijk had hij vooral tegen Landau pech door onsportief gedrag. Verder een prima en degelijk seizoen. (4,5 uit 8, +0,3 tpr 2136)

Michel begon niet goed, maar juist hij was de man die ons in onze tussensprint op sleeptouw nam. Plots won hij veel en gemakkelijk. Net geopereerd was hij de man in deze zeer belangrijke fase. (3 uit 7, +0,5, tpr 2134).

Brent. Qua score en spel was hij duidelijk onze beste man. Na 2 jaar extern ongeslagen te zijn gebleven, verloor hij helaas de laatste ronde tegen Stein. Verder prima partijen. Allemaal erg inhoudsrijk, nergens saaie partijen. Hulde (5,5 uit 8, +0,6 tpr 2292). Hoogste Tpr van het team!

Rob had in de zaterdagcompetitie een goed jaar. Hij was toevallig de man die dit jaar de matches besliste. Tegen HMC was hij de schlemiel, tegen Venlo juist weer de held. TPR 2149, dat haalde Rob in de avondcompetitie niet. (4,5 uit 8, +0,7, tpr 2149)

Zelf blijk ik (Guido) het meeste boven mijn verwachte score te hebben gespeeld. Maar wat heb ik veel niet gewonnen. Met een beetje geluk (of vooral iets meer talent) had ik geen +2 maar +5 gehaald. Dan pas had ik een goed seizoen gehad. Nu speelde ik wel iets te veel saaie remises. Erg degelijk, iets te. (5,5 uit 9, +1,0 tpr 2195).

pers score team1

Hoe nu verder?

We zijn er zelf nog niet uit. Wat was het verschil tussen de middenrondes, toen alles onze kant op viel, en de rondes daar omheen. Wie kan daar zijn vinger opleggen? Misschien moeten we op zoek naar een mental coach. Schaken kunnen we wel, maar nu graag een heel seizoen lang.

Volgende week gaat ons half eerste team op trainingskamp in Kreta. 10 dagen alleen maar schaken. Mental coach Diederik zal daar zelf op toe zien, er worden waarschijnlijk geen excursies toegestaan, gewoon voorbereiden, sporten, griekse salades en een middagslaap. De verhalen die de rondte doen over excursies (“what the fuck is Knossos?”), retsina, griekse en engelse schonen en extra kamers, horen net als het meeste van dit verslag thuis in de categorie, “leuk verzonnen, maar totale onzin”.

Verder gaan we begin september ook nog op trainingskamp tegen onze vrienden uit Voerendaal. Eerst op de mountainbike in het geweldig mooie Limburgse land, daarna op het schaakbord. Ook hier horen de verhalen over alcohol en laat naar bed, tot het land der fabelen. Geweldig, wat een gezellige club hebben wij toch.

Gezellig natafelen!
Gezellig natafelen!

De lezer weet intussen wel dat het meeste van het verslag (behalve het verslag van Peter natuurlijk!) totale onzin is. We hebben geen jeugd, geen toekomst. Wel gezelligheid. Ons streven was natuurlijk niet zozeer om boven HMC op de ranglijst te eindigen. Maar wel om de gezelligste schaakclub van Brabant te zijn. Helaas kwam daar King om ons van die plaats te verstoten. King gefeliciteerd, jullie zijn goed bezig.

Door Guido Jansen

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar