Schakers klaar, roosteren maar!

Afgelopen competitiejaar, 2018-2019 zou een fantastisch jaar moeten zijn geweest. Dit vermoeden was ongetwijfeld de reden dat het bestuur van Dubbelschaak ’97 in het diepste geheim een contract had afgesloten met bejaarden omroep MAX. Voor veel geld natuurlijk. Om je vlaggenschip zo bloot te stellen aan de buitenwereld is schaamteloos. Teamleider van Meurs, die van niets wist, gaat zich i.i.g. beraden op te nemen stappen.

De crew van Heel Holland Bakt was die zaterdag 11 mei, druk in de weer om de Grande Finale zo goed mogelijk te verslaan. Met 17 camera opstellingen, 6 minicams en 3 cambots zou alles perfect in beeld gebracht kunnen worden. De zwoegers van Dubbelschaak-1 hadden al heel wat afgebakken het afgelopen jaar, weliswaar vaak zwartgeblakerd, maar waren vandaag eindelijk toe aan het Walhalla van de pistor, hun spektakelstuk! Het meesterwerk waarin een heel het jaar terug zou moeten komen. Deze signatuuropdracht is een pittige gebleken maar daar draait een eerste de beste Dubbelschaker zijn hand niet voor om. Hieronder volgt integraal de verslaglegging van de jurering onder leiding van worstenbroodkeizer Robèrt van Beckhoven en proefkoningin Janny van der Heijden.

[Andre] Schakers klaar? Roosteren maar!

Michiel: 1
[Robèrt] Michiel, kom maar efkes naar voren met je misbaksel. Ho, niet te snel want ik vind hem van verre mooier dan van dichtbij. Waar was je met je gedachten? De 5-serie? Kroatische schonen? Pivo?

[Michiel] Ik combineer graag.

[Robèrt] Wat moet dit voorstellen, de kathedraal van Pula? Van kaddetjes zeg je? Da’s nou jammer hè, je hebt ruimte voor vijf maar ik zie slechts één puntje terugkomen. Was de tijd soms weer te kort? Puntje van aandacht kun je beter zeggen, voor volgend jaar!
[Janny] Michiel, je hebt geduldig gewerkt en ik zie dat je heus geprobeerd hebt wat glans in je stellingen te brengen. Ik proef het er helaas niet in terug. De bodem, toch de basis, is te gaar, daar kom je niet mee vooruit. Het moet wat smeuiger allemaal.

Michel: 3
[Robèrt] De volgende, Michel. Da’s weer eens wat anders hè, een gravity cake. Dat balanceert vaak tussen hoop en vrees. Maar vandaag ging het goed. Ik snij hem aan. Ben benieuwd hoe dat ie smaakt. Ik zag dat je whiskey hebt gebruikt? Whiskey is een complexe smaak. Je moet hem goed kunnen proeven maar het mag niet overheersen.
[Janny] Michel, het overheerst. Grant zeker? De smaak is zo niet echt evenwichtig. Nee, deze zweeftaart staat te tollen op haar standaard.

[Michel] Maar ik had helemaal niet verwacht dat het ook echt geproefd zou worden.

Martien: 3
[Robèrt] Martien is aan de beurt. Wacht, André, help hem anders even; Martien kan bij de eerste stapjes wel wat ondersteuning gebruiken. Ik had je al geobserveerd tijdens het bakken en het viel mij op dat je veel vreemde ingrediënten in je basis stopt. Je was ook nogal wild aan het kloppen met de blanke room. Dat je dat nog kan opbrengen. Met al je vermoeiende reizen hoop ik voor je dat hij toch op tijd is opgesteven, want je moet wel lief zijn voor je deegje. Ha, de smaak is wel lekker, erg avontuurlijk ook, er zit van alles in.
Janny, stop even met die whiskeytaart van Michel, proef eens hier.
[Janny] Ik was ook even bij je zwezen kijken tijdens het roomkloppen en meestal krijg ik het op mijn gezicht maar nu niet, hihi. Da vind ik een pluspunt. Je hebt schoon gewerkt en de ssmaak is inderdaad ongewoon zzpannend.

Rob: 3,5
[Robèrt] Rob, je hebt een 6 gebakjes gemaakt in de vorm van kikkers? En dit is een kruiwagen van marsepein?

[Rob] Huh, maar ik had 8 kikkers gemaakt!?

[Robèrt] Het zijn hoe dan ook veel verschillende taartjes. Maar ik vind de smaak niet goed, het is echt wisselend, ik proef zout, bitter en zuur. Dat schiet alle kanten op. Kon je geen rechtlijnige keuze maken of is er wat anders loos?

[Rob] Ik hou nou eenmaal van pittig en hartig.

[Janny] Sjaa ik ook!

Wil: 4
[Robèrt] Nou Wil, ik wil toch wel even stil staan bij jouw prestatie. Je hebt je knap in deze finale gemanoeuvreerd. Prima gedaan en vaak dapper je mannetje gestaan achter de voorste ovens! Wat heb je nu bedacht voor ons, het lijkt wel een toren maar t’is meer een ruïne.

[Wil] Ja nee het is een toren. Nondeju..

[Robèrt] Allee Michel, gooi je taart of wat er nog van over is maar in de kliko, dat schiet zo niet op. Janny!
[Janny] Zje toren is heeeel lekker en heeft een mooi formaat ook, Wil. Maar je heb ons wel laten schiften, uuh zschrikken, hik! De laagjes van je tjoren zijn wel lekker gevuld, maar ze zijn een beetje schuinig.
[Robèrt] Na ja, als je 2 scheve lagen op elkaar plakt heb je ook een rechte. Volgend jaar beter Wil!

Guido: 4,5
[Robèrt] Guido, wat heb je hard gewerkt. Je bent de enige uit de groep die bewust heeft gekozen voor de hartige taart deze keer. Maar wel een hele bijzondere, Tarte Tartin de Chouette, bij ons in Oisterwijk zeggen ze Uilenragoutpasteitjes. Apart, kom ik niet vaak tegen.

[Guido] Typisch 2019, toch!?

[Robèrt] Ja maar een niet zo wijs gekozen recept. Ik ken het wel goed, je hebt het volgens mij gejat uit het boek Feestmaaltijden Voor Dummies. Een bijzonder lastig recept, maar kan goddelijk lekker zijn. Ik vind die van jou te flauw.
[Janny] Jouw p-p-pastei heeft een mooie glansz vandaag. Ik vind het wel lekker, szterke szmaak, goed op temperatjuur, toch wel kruidig.

[Guido] Gewoon altijd de beste doen war. En je hands & brains goed gebruiken.

Brent: 5
[Robèrt] Brent, je hebt netjes gewerkt en alles zelf bedacht en gemaakt; daar hou ik van. Maar halverwege je baksel koos je voor een garnering met katjesdrop.
Je hele taart zit onder, bijna volledig bestrooid. Ik zie dus heul veul zwart. Is dat echt de bedoeling? Vanwaar trouwens die fascinatie voor katten?
[Janny] Jaa, poesjesz zijn verrukkuluk!!

[Brent] Uuh correctie, zwarte katten, jonge zwarte katten om precies te zijn!

Job: 6
[Robèrt] Martien en André, help Job even met zijn spektakelstuk. Til het even hierheen.
Mooi. Goed Job, het is een kolossaal gebeuren he. Wat mij meteen opvalt, tjonge, wat heb je veel wit gebruikt. Wit glazuur, wit marsepein, witte hagelslag, witte crème, witte room, ja zelfs witte slagroom. Bewust denk ik? Beetje saai maar je bak TPR is wel enorm. Laten we even proeven…
Ja verrek het is nog lekker ook. Kortom hulde!

[Job] Nou zeg, dank u wel. Mag ik van de gelegenheid gebruik maken om aan u een handtekening te vragen voor mijn plakboek. En Rob, kun je even een foto maken?” Fantastisch zeg, bedankt!

[Janny] Tis een beeldschoon tsjaartje. Het biscuit heeft mooie laagjes, ik bespeur een krokantju en sje witte bavarois heeft een prettig mondgevoel. Heel mooi strak gewerkt.

[Job] Nou zeg, dank u wel. Mag ik van de gelegenheid gebruik maken om aan u een handtekening te vragen voor mijn plakboek. En Rob, kun je even een foto maken?” Fantastisch zeg, bedankt!

[Robèrt] Ja Job, met de volle overtuiging kunnen wij stellen dat jij dit jaar
DE meesterbakker van het jaar bent! Van harte gefeliciteerd!
[Janny] Zzzzzzz

Ook aan al dit lekkers komt een einde.
Ik zie jullie graag weer terug, volgend jaar bij splinternieuwe afleveringen!
Tot dan!

Rob van Meurs

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar